הנתונים על הירידה בצריכה של הישראלים מצטרפים לנתונים על הקיפאון בשוק הנדל"ן שלא נראה ב-20 השנים האחרונות. במקביל, ההשקעות בהיי-טק נחתכו בשיעור של 80%. בנוסף, ישנם נתונים סותרים על מצב המשק: מצד אחד האבטלה נשארת נמוכה, מצד שני מתחילים לראות ירידה בצריכה הפרטית לצד ירידה בהכנסות המדינה ממיסים.
סיקור N12
- האותיות הקטנות מאחורי "תקציב הענק של המשטרה"
- הכנסות המדינה צנחו, הגרעון מעמיק
- ירידה בהוצאות הישראלים בכרטיסי אשראי
- הלחץ על הקבלנים גובר: מציעים הנחות על דירות
"שוק העבודה עדיין הדוק, אבל אנחנו הולכים לקראת ירידה דרמטית בפעילות הכלכלית", מעריך פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן בית הספר טיומקין לכלכלה באוניברסיטת רייכמן, לשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל, "זה נובע משני גורמים מרכזיים: הראשון והחשוב, זו ירידה של כ-80% בהשקעות בענף היי-טק. זה נותן את אותותיו לאט לאט. מפני שבשנים קודמות היו השקעות מאוד גדולות – ולחברות ההיי-טק יש עדיין אוויר לנשימה בחודשים הקרובים. מעריך שבתחילת הסתיו נתחיל לראות ירידה בתעסוקה בהיי-טק. כרגע אנחנו נמצאים בעצירה משמעותית של הגידול הדרמטי (בהשקעות) שהיה בשנים קודמות".
"הענף השני שנמצא בעצירה משמעותית הוא ענף הנדל"ן. שני הענפים הללו תורמים משמעותיים להכנסות ממיסים - ולכן זה כבר מתבטא בירידה בהכנסות ממיסים. להערכתי זה יתגבר מאוד, במיוחד אם האיום של החלשת בתי המשפט יישאר כפי שהוא היום".
איך זה משפיע על האזרח הקטן?
"האזרח צריך לשלם הרבה יותר על המשכנתא, הרבה יותר יקר לו לקחת אשראי לצורך קנייה של מוצרים ברי-קיימא כמו מכונית ולכן הוא יצמצם צריכה. כשהוא מצמצם צריכה, הביקושים קטנים – ונראה ירידה בתעסוקה".
אני מעריך שאם המצב הזה יימשך כפי שתיארתי אותו, אנחנו מדברים על מיתון כבר בסוף השנה הזו. ההערכה היא שנגיע לצמיחה נמוכה של כ-1%, עדיין לא נחשב למיתון בהגדרות הבינלאומיות, המשמעות של זה היא שהצריכה לנפש תהיה שלילית כבר באמצע שנת 2024".