חברי הכנסת נרעשו לגלות הבוקר שמחיר קרואסון השוקולד במזנון הכנסת התייקר מ-7 שקלים ל-14. אולי ה"גזירה" הזו היא שתגרום להם להתחיל לטפל במשבר יוקר המחיה, שאנחנו האזרחים פוגשים יום יום בסופר, בתחנת הדלק - ואפילו בהרשמה לגנים. ישראל הופכת יקרה מאי פעם, ובינתיים - אחד לא עוצר את הגזירה.
סיקור N12
- אחרי תנובה: טרה ושטראוס הודיעו על התייקרויות
- המחלבות ודיפלומט: חשש במשק מגל עליות המחירים
- העליות יוצאות לדרך: אלה מחירי החלב החדשים
- דוח מבקר המדינה בביקורת חריפה על מחירי החלב
למה הכול קורה בבת אחת?
נראה שאין יום שלא עובר בלי כותרת חדשה על מוצר או שירות שיעלו לנו יותר כסף - וממש בקרוב. חודש אפריל הביא איתו התייקרויות בפירות ובירקות, במוצרי החלב, כמעט התייקרות בדלק ועוד הודעות רבות של חברות על התייקרות צפויה בחודש מאי. חלק מההתייקרות היא אפקט דומינו של התייקרות החלב המפוקח, שנמצא במוצרים רבים שעלות היצור שלהם התייקרה - כך לדוגמה בקוטג', במעדני הבוקר - ואפילו בגלידת גולדה. ענקית הייבוא דיפלומט כבר הודיעה כי תייקר את מוצריה בשיעור חד, של עד 25%.
במקביל, המדינה סובלת מקיטון משמעותי בהכנסות ממיסים, מה שמכריח את האוצר לשקול מחדש אילו התייקרויות אפשר לסבסד. כך לדוגמה המדינה לא הכניסה יד לכיס על מנת לספוג את ההתייקרות בחלב, ושוב האריכה בחודש אחד בלבד את סבסוד הדלק.
מה עלול לקרות למשכנתה?
כל ההתייקרויות האלה, במקביל לחוסר הוודאות הכלכלי שיוצרת המהפכה המשפטית, צפויות להביא להעלאת ריבית נוספת בחודש מאי. לפי סקירת בנק הפועלים, הם מעריכים בהסתברות של 70% כי פנינו להעלאת ריבית נוספת, זאת על רקע האינפלציה שלא פוחתת, העלאות הריבית באירופה - ושוק התעסוקה ההדוק.
אם הריבית תעלה שוב, בעדכון הצפוי בעוד כשלושה שבועות, נגיע כבר ככל הנראה לריבית של 4.75%. המשמעות עבור נוטלי המשכנתאות היא קפיצה נוספת בתשלום החודשי, שכבר עלה במאות אם לא אלפי שקלים בחודשים האחרונים. החדשות הטובות הן שזו ככל הנראה תהיה סביבת הריבית הגבוהה ביותר שנגיע אליה - גם אם נישאר בה לאורך זמן.
מתי תתחיל האינפלציה להתמתן?
מדד האינפלציה יכתיב במידה רבה את מדיניות בנק ישראל. אחרי משבר הקורונה, נוצרה מסה של ביקושים שהכלכלנים וחברות הענק לא הצליחו לחזות מראש. הביקושים האלה כמעט ולא ירדו בשנה האחרונה, מה שהעלה משמעותית את מחירי חומרי הגלם - ומייקר את המוצר הסופי עבורנו הצרכנים.
בבנקים המרכזיים מנסים להתמודד עם האינפלציה הזו בעזרת העלאות ריבית חדות. הם מקווים שאלה יכריחו את הציבור "להדק את החגורה", יפחיתו מעט את הביקושים לזמן קצר - והמחירים יפסיקו לעלות. אחרי כמעט שנה של העלאות ריבית רצופות, האינפלציה התחילה להתמתן - אבל לא בקצב הרצוי, ולכן סביבת הריבית הגבוהה עוד צפויה ללוות אותנו לאורך זמן.
עליות המחירים האחרונות צפויות להשפיע על מדד המחירים של חודש אפריל. בשל העלייה במחירי המזון, הפירות והירקות, ההלבשה והחופשות, בבנק הפועלים מעריכים כי המדד יעלה ב-0.45% - מה שיציב אינפלציה שנתית של 4.65%. מדובר בנתון גבוה יחסית, שיצריך את בנק ישראל להישאר בסביבת ריבית גבוהה.