בשורות רעות לכלכלה הישראלית: סוכנות דירוג האשראי מודי'ס החליטה אתמול (שישי) להוריד את אופק דירוג האשראי של ישראל מחיובי ל'יציב', אך השאירה את הדירוג על כנו - A1. מדובר במכה קשה לכלכלה הישראלית, אך לא קשה כמו הורדת הדירוג, ומשמעותה שבסוכנות הדירוג לא צופים שמצבה של הכלכלה הישראלית ישתפר בעת הקרובה.

מודי'ס נימקה את המהלך: "השינוי משקף הידרדרות במשילות בישראל, כפי שממחישים האירועים סביב הצעת הממשלה לשינוי במערכת המשפט". החברה הוסיפה  ביקורת חריפה על מהלכי הממשלה: "בעוד המחאות ההמוניות הובילו את הממשלה לעצור את החקיקה ולהיכנס להידברות, האופן שבו הממשלה קידמה רפורמה רחבה ללא הסכמה רחבה מצביע על היחלשות המוסדות והיעדר יכולת לצפות את מדיניות הממשלה".

במודי'ס פירטו מה יכול להוביל להורדת הדירוג: "אם המתחים הנוכחיים יהפכו למשבר פוליטי וחברתי מתמשך עם השפעה שלילית מהותית על הכלכלה". החברה גם הציגה תחזית לפיה דירוג האשראי יירד אם כניסת ההון לארץ תהיה נמוכה משמעותית או אם חברות יחליטו לעזוב את המדינה.

בנימין נתניהו, בצלאל סמוטריץ' (עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ'|עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש/90

במודי'ס הביעו חשש כי הקרע בעם ימנע מכלכלת ישראל לצמוח, ויסכל את האפשרות של ישראל לזכות שוב באופק "חיובי": "אנו לא מעריכים שהרפורמה תעבור במלואה, אך לא ברור האם ניתן בכלל למצוא פתרון לבעיה. בעוד שהאירועים מאז תחילת השנה הדגימו את חוזקתה של החברה האזרחית, הם גם שפכו אור על קרע בחברה הישראלית - קרע עמוק יותר מהנושא המשפטי בלבד, והוא עלול להשאיר את רמת הסיכון החברתי והפוליטי גבוהה לאורך זמן".

עד עתה, ישראל זכתה לדירוג של A1 עם תגית חיובית, הרמה הגבוהה ביותר של הקטגוריה הבינונית-גבוהה. יחד עם ישראל, זוכות לדירוג הזה גם אירלנד וערב הסעודית. ישראל נמצאת בקטגוריה הזו מאז 2008, וזכתה לתווית החיובית בשנת 2018. זו נמחקה במשבר הקורונה, והוחזרה באפריל 2022.

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד תקף את הממשלה וכתב: "הודעת סוכנות דירוג האשראי מודי׳ס היא הוכחה שהמהפיכה המשטרית מסכנת את הפרנסה של כל אזרח ישראלי. השקרים והנסיונות להאשים אחרים לא יעזרו במקרה הזה. העובדות ברורות: הממשלה בראשותי העבירה להם כלכלה חזקה ומשגשגת ובמשמרת של נתניהו וסמוטריץ' הכל מתפרק".

האזהרה של סוכנות דירוג האשראי

לפני קצת יותר מחודש, פרסמה סוכנות מודי'ס "הערת משקיע" בנושא המהפכה המשפטית בישראל. כלכלני סוכנות הדירוג כתבו אז כי אי היציבות והאיום על המוסדות בישראל עשויים להביא להורדת הדירוג של ישראל. בשבועות האחרונים ניהלו במשרד האוצר שיחות רבות עם סוכנות הדירוג על מנת למנוע הורדה של הדירוג הישראלי - וכפי שפרסמה קרן מרציאנו גם ראש הממשלה נתניהו והנשיא הרצוג התערבו בנושא.

בשוק העריכו כי החשש להורדת דירוג מ-A1 ל-A2 היא אפשרות פחות סבירה, זאת מאחר שסוכנויות הדירוג נוטות לחכות לתוצאות מובהקות בשטח, וכעת אנו עדיין בשלב הציפיות להשפעת המהפכה על הכלכלה. בשבוע האחרון החלו שמועות על הורדת אופק הדירוג הישראלי, שגרמו לשקל "לצלול" מול הדולר והאירו.

מה המשמעות של דירוג האשראי

דירוג האשראי משקף את יכולתה של ישראל להחזיר חובות. סוכנויות הדירוג השונות נמצאות במעקב מתמיד על ההתנהלות הכלכלית במדינות ובשווקים השונים, ובודקות את האיכות הניהולית, את היציבות הפוליטית, ואת הצמיחה הכלכלית.

בבריטניה לדוגמה, הדירוג הכללי עומד על AA3, רמה אחת מעל לזו של ישראל. עם זאת, באוקטובר 2022 שינו במודי'ס את אופק הדירוג מ"יציב" ל"שלילי" עקב חילופי ראשי הממשלה התכופים במדינה, וההתמודדות הלקויה עם המשבר הכלכלי. בישראל באותה עת דווקא התקבל אופק "חיובי" - למרות מערכות הבחירות התכופות, זאת בזכות ניהול מיטבי של הכלכלה.

עוד פירטו במודי'ס על הקשר שבין התנהלות הממשלה הנוכחית לבין ההשלכות על הכלכלה במדינה: "לא מעריכים שהרפורמה תעבור במלואה, אך לא ברור האם ניתן בכלל למצוא פתרון לבעיה. הממשלה ממשיכה בכוונתה לשנות את אופן בחירת השופטים, והסיכוי לחידוש המחאות גבוה. בעוד שהאירועים מאז תחילת השנה הדגימו את חוזקתה של החברה האזרחית, הם גם שפכו אור על קרע בחברה הישראלית, קרע עמוק יותר מהנושא המשפטי בלבד, והוא עלול להשאיר את רמת הסיכון החברתי והפוליטי גבוהה לאורך זמן. קיטוב נוסף יפגע באפקטיביות של ביצוע המדיניות ושל הכלכלה הישראלית לאורך זמן".