כ-200 כלכלנים מזהירים הבוקר (ראשון) במכתב חריף במיוחד נגד חלוקת הכספים הקואליציוניים. "על ממשלת ישראל להתעשת ולשקול מחדש את הקצאת הכספיים הקואליציוניים", כתבו. "יהפכו את ישראל בטווח הארוך ממדינה מתקדמת ומשגשגת למדינה נחשלת שבה חלק גדול מהאוכלוסייה נעדר מיומנויות בסיס לחיים במאה ה-21". בין השאר חתומים על המכתב מנכ"ל האוצר לשעבר אבי בן בסט, ראש אגף התקציבים לשעבר אודי ניסן - ושורת משנים לשעבר לנגיד בנק ישראל.

לקריאת המכתב המלא לחצו כאן

"העברות הכספים במסגרת ההסכמים הקואליציוניים, כפי שמשתקף בתקציב הקרוב שעולה להצבעה השבוע, צפויות להביא לפגיעה משמעותית וארוכת טווח בכלכלת ישראל ובעתידה כמדינה משגשגת", כתבו, "זאת בשל ההגדלה חסרת התקדים בהקצאת המשאבים למוסדות חינוך חרדים שאינם רשמיים, ללא התניה בחובת פיקוח ובלימודי ליבה מלאים, ובשל הגדלת התמיכה הכספית באברכים והענקת תלושי מזון דרך ערוצים שמחוץ למערכת הרווחה הרגילה, ללא עמידה במבחן תעסוקה".

סיקור N12

"הכלכלה תפסיד כ-6.7 טריליון שקל עד 2060"

הם ציינו כי "כמעט רבע מהילדים מתחת לגיל בית הספר נולדים למשפחות חרדיות, ושיעור זה צפוי להכפיל את עצמו עד שנת 2050. קיים קונצנזוס בקרב כלכלני ישראל כי יכולתם של ילדים אלה להשתלב בעתיד בשוק העבודה, להתפרנס בכבוד, ולשלם מיסים, היא סוגיה מכרעת לגבי עתידו של המשק הישראלי. לצערנו הרב, ממשלת ישראל לא רק שאינה מתמודדת עם סוגיה כאובה זו, אלא גם בוחרת בצעדים שמחריפים את הבעיה ומדרדרים את עתיד כלכלת ישראל אל עבר העולם השלישי".  

לשעבר ראש אגף תקציבים פרופ' אודי ניסן (צילום: יוסי זמיר, פלאש 90)
לשעבר ראש אגף תקציבים פרופ' אודי ניסן |צילום: יוסי זמיר, פלאש 90

במכתב הסבירו הכלכלנים: "כאשר שיעור ניכר מילדי ישראל אינם רוכשים מיומנויות יסוד, ברור מאליו שמדינת ישראל לא תוכל להמשיך ולהימנות עם הכלכלות המפותחות בעולם. בפרט, משרד האוצר חוזה כי כלכלת ישראל תפסיד קרוב ל-6.7 טריליון שקלים עד 2060 בגלל העלייה בשיעור האוכלוסייה הנעדרת מיומנויות יסוד ומתקשה להשתלב בשוק עבודה מודרני".

מנכ
מנכ"ל משרד האוצר לשעבר אבי בן בסט|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

חלק ממאות הכלכלנים שחתמו על המכתב הם פרופ' אבי וייס מאונ' בר אילן ונשיא מכון טאוב, פרופ' אביה ספיבק מאונ' בן גוריון ולשעבר משנה לנגיד בנק ישראל, פרופ'  אבישי ברוורמן, לשעבר נשיא אונ' בן גוריון, ד"ר אורן דניאלי מאונ' תל אביב, ד"ר אורן רגבי מאונ' בן גוריון, לשעבר הכלכלן הראשי של רשות התחרות, הפרופסורים אורלי שדה, אייל קמחי ודן גלאי מהאונ' העברית, פרופ' איתי אטר מאונ' תל אביב ומייסד פורום הכלכלנים ועוד רבים.