מהפכה שקטה בתחום הבנקאות התחוללה אתמול (שלישי) בוועדה למיזמים ציבוריים בכנסת. בקרוב, חברות פינטק וארנקים דיגיטליים יוכלו להציע לציבור ריביות על פקדונות - ובעצם להתחרות ראש בראש מול הבנקים הגדולים. מדובר בחקיקה שנויה במחלוקת במסגרת חוק ההסדרים, שזכתה להתנגדות משמעותית מצד בנק ישראל שהזהיר מהתפתחות של "בנקאות צללים" ללא פיקוח.

מתחרה חדשה לבנקים: פייבוקס מציעה ריבית גבוהה על הפיקדונות

מדובר ברעיון חדש יחסית, שגם לא נכלל בטיוטה הראשונית של חוק ההסדרים. במשרד האוצר ניסו להסדיר את אפליקציות התשלומים - ולאפשר לשחקנים נוספים להיכנס לשוק הריכוזי, שבו שולטות היום ביט ופייבוקס. אלא שבמהלך דיוני הוועדה בחקיקה, הציע יו"ר הוועדה למיזמים ציבוריים אוהד טל שאפליקציות התשלום החדשות יוכלו גם להציע ריבית על פקדונות - כלומר שהישראלים יזרימו כספים לארנקים הדיגיטליים - ויקבלו עבורם ריבית כמו עבור הפיקדון הסגור בבנק.

צפו: איפה האנק הדיגיטלי? (צילום: החדשות)
ארנק דיגיטלי, אילוסטרציה|צילום: החדשות

"מנוגד לסטנדרט הבינלאומי, טומן סיכונים"

בבנק ישראל לא התלהבו מהשינוי והמשנה לנגיד אנדרו אביר שלח מכתב דחוף בנושא ליו"ר הוועדה. "התיקון מנוגד לסטנדרט הבינלאומי המקובל בנושא; הוא טומן בחובו סיכונים שעלולים להפוך למהותיים; ולא הושקעה העבודה המקצועית הנדרשת במיפוי הסיכונים הנובעים ממנו ובבחינה האם וכיצד ניתן למזערם", כתב אביר.

החשש שעליו הצביעו בבנק ישראל הוא מהתפתחות של "בנקאות צללים". היום, יש אין-ספור מנגנוני פיקוח על הבנקים, שמוודאים שלקוח ש"סוגר" את הכסף בפקדון - גם יוכל למשוך אותו בחזרה בכל עת. כעת, חברות קטנות ופחות מוכרות יוכלו להציע את אותו שירות - בלי אותו פיקוח.

ח"כ טל התייחס בדיון לעמדת בנק ישראל ואמר: "בעיניי לא עולה על הדעת, שניקח את כספי הציבור, ונגיד לו שאת הפירות על הכספים, כלומר הריבית המצטברת, נמנע ממנו". לבסוף, הוחלט למתן את החקיקה, ולוודא כי הכספים שיופקדו יישמרו בחשבון נאמנות נפרד, וכי מגבלות נוספות יקבעו בהתייעצות עם נגיד בנק ישראל.

המהלך ייכנס לתוקפו אחרי שחוק ההסדרים יאושר בכנסת בקריאה שנייה ושלישית, ואחרי שמהלכי הסדרה נוספים יקבעו במשרד האוצר. אז, חברות הפינטק ואפליקציות התשלומים צפויות "להסתער" על שוק הפקדונות, ולהציע ריביות גבוהות שיתחרו באלה שמציעים היום הבנקים, לרוב 3-5%.