שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מתכוון לקדם באופן אקטיבי חקיקה או מיסוי נגד הבנקים, זאת על רקע אי שביעות רצון מהריבית הנמוכה שהם מעניקים על פיקדונות. סמוטריץ' ייפגש מחר (רביעי) עם נגיד בנק ישראל, גורמים ברשות המיסים וצמרת האוצר, והם ידונו במהלכים האפשריים נגד הבנקים. 

הבכירים צפויים לדון בין היתר על העלאת מס החברות עבור הבנקים, או לחילופין על גיבוש נוסחה חדשה למיסוי הרווח שהתקבל מהעלאת הריבית האחרונה. חלק מאנשי המקצוע באוצר מתנגדים לחקיקה כזו, ולא ברור אם המהלך יצא אל הפועל. עם זאת, מדובר באיתות של שר האוצר לבנקים ולנגיד - דרישה לפעול בצורה נחושה יותר מול חגיגת הרווחים של הבנקים.

מטעם שר האוצר נמסר: בגלל רגולציית יתר בשוק הבנקאי הישראלי קיים כשל שוק בו אין תחרות אמיתית וקשה להתעלם מהמחירים הכבדים שמשלמים אזרחי ישראל. בפגישתנו מחר אדון עם הנגיד בכל האפשרויות על מנת להגביר באופן דחוף את התחרות, להביא את הבנקים לא להשתמש בכוח השוק העודף שלהם כדי להתעשר על חשבון אזרחי ישראל ולייצר הקלות ביוקר המחייה עבור אזרחי ישראל.

ניסיונות הקואליציה - ואזהרת הנגיד

נגיד בנק ישראל, הפרופסור אמיר ירון, שלח היום מכתב לראש הממשלה נתניהו בו הוא התייחס לראשונה להצעה לקבוע ריבית מינימלית בחשבונות העו״ש. במכתב הוא התריע מפני פגיעה בעצמאות בנק ישראל, וייעץ - ״הסירו את ההצעה מסדר היום״.

נגיד בנק ישראל פרופסור אמיר ירון (צילום: פלאש 90)
"פגיעה חמורה בעצמאות בנק ישראל". הפרופ' אמיר ירון|צילום: פלאש 90

״ההצעה לפיה קביעת הריבית המזערית על העו״ש על ידי נגיד בנק ישראל כפופה לאישור שר האוצר, מהווה פגיעה חמורה ביותר בעצמאותו של בנק ישראל וביכולתו לנהל את המדיניות המוניטארית״, כתב הפרופ׳ ירון. ״בכך, ניתנת לשר האוצר הסמכות להשפיע בפועל על הריבית במשק ולהתערב באופן בוטה בניהול המדיניות המוניטארית ובאפקטיביות שלה״.

״הפגיעה בעצמאות הבנק המרכזי המגולמת בהצעת החוק היא חציית קו אדום של ממש", כתב הנגיד. "קיים חשש ממשי כי כך יתפסו אותה גם הגורמים הבין-לאומיים וחברות הדירוג. לאור האמור, אבקש את התערבותך המידית על מנת שהצעה זו תוסר לאלתר מסדר היום״.