השלטון המקומי הודיע שישבית מחר (שני) את כל השירותים העירוניים, כולל את מערכת החינוך - מהגנים ועד התיכונים. הצעד הדרמטי והמפתיע מגיע אחרי שרק ביום חמישי הגיעו בשלטון המקומי להבנות מול האוצר, שהיו אמורות להביא לאישורה של תכנית "קרן הארנונה" היום בוועדת הכספים. סמוטריץ' הגן על הקמת קרן הארנונה במסיבת עיתונאים שכינס הערב: "הקרן להורדת יוקר הדיור מבקשת דבר אחד פשוט – לתמרץ ראשי ערים לבנות יחידות דיור למגורים – יותר היצע – מחירי הדיור יורדים. כל שאר הדברים שמספרים לכם הם שקר מוחלט". הוא קרא לראשי הערים שלא לשבות: "אני קורא לראשי הערים לפעול באומץ, יש פחד לצאת נגד השלטון המקומי. אל תיקחו את התושבים שלכם כבני ערובה, אל תפגעו בילדים, ואל תיכנעו לפופוליזם".

רשימת העיריות שישבתו כוללת למעשה את כל הרשויות ברחבי הארץ למעט לוד, ירושלים, חריש ואשקלון שהודיעו שלא יצטרפו לשביתה וכן הרשויות בעוטף עזה.

בין העיריות שישבתו

תל אביב
באר שבע

יבנה
ראשון לציון
מודיעין-מכבים רעות
אשדוד
רמת גן
גבעתיים
כפר סבא
הרצליה
רמלה
רעננה
הוד השרון
רמת השרון
נס ציונה
חיפה
חדרה (חוץ מבתי הספר)
מועצה אזורית עמק חפר

השירותים שלא יופעלו - הגנים ייסגרו ברשויות השובתות, כמו כן גם לא יינתנו שירותי תברואה, פינוי זבל והמאבטחים לא יעבדו ויובילו ככל הנראה לסגירת בתי הספר היסודיים.

שר האוצר תקף: "נגמרו הימים שבהם אנחנו נכנעים לבעלי אינטרס. אני שומע איומים ואת ניסיון הסחיטה של בעלי הכוח והאינטרסים ושל ראשי ערים של הרשויות העשירות שמאיימים על חברי כנסת שימחקו אותם בפריימריז וינהלו נגדם קמפיין תקשורתי במיליונים כדי למחוק אותם ציבורית. לא ניכנע לאיומים וסחטנות ונפעל בצורה מקצועית לטובת מדינת ישראל ואזרחי ישראל". סמוטריץ' פנה לחברי הקואליציה: "אסור להיכנע לאיומים ואלימות. אנחנו בדרך למאבקים גדולים מול כוחות שוק אדירים שמרכזים בידיהם כוח אדיר שאנחנו הולכים לקחת להם - לפרק את הריכוזיות והמונופולים בשוק המזון ולא רק".

מנכ"ל משרד האוצר הייזלר הצטרף לתמיכת השר במהלך - ותקף את יו"ר השלטון המקומי: "בחמישי לחצתי יחד לחיים ביבס אחרי מו"מ ארוך. כל הדיבור שלא דיברו איתם - הבל הבלים. והיום בבוקר קיבלנו בהפתעה שהוא חוזר בו מכל ההסכמות, וגורר אותנו לשביתה מיד אחרי לחימה". 

במסגרת הפשרה, שהושגה בצל ההסלמה הביטחונית, רשויות חזקות עדיין ידרשו להעביר סכומים נרחבים מהארנונה העסקית שלהן לתמרוץ בנייה ברשויות חלשות. ברשויות החזקות, בין היתר ברמת גן ובראשון לציון, הודיעו הלילה כי יתנגדו לפשרה - ואף איימו לפרוש מממרכז השלטון המקומי בהובלת חיים ביבס.

בלשכת שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הופתעו הבוקר מ"סיבוב הפרסה" של חיים ביבס. "חבל שאין לך אומץ לגלות מנהיגות ולהודות שביום חמישי בלילה הגענו איתך להסכמות על החוק ועל הנוסחאות שלו", כתב שר האוצר. בליכוד גם כן "איבדו סבלנות" כלפי ביבס, איש התנועה, ולפי דיווחים ביטלו מינוי שלו לקראת הבחירות המוניציפליות.

 

במרכז השלטון המקומי לא צפו את ההתנגדות העזה של ראשי הרשויות לפשרה שהושגה בחמישי, ונאלצו להגיב בזריזות ל"קרע" שנוצר. יו"ר מרכז השלטון המקומי ביבס בעצמו לא תומך בקרן הארנונה, אבל הגיע לפשרה בחמישי ברקע ההסלמה, ומתוך הבנה כי הקואליציה תקדם את הקרן "ויהי מה". במצב כזה, העדיף ביבס שההצעה שתוקדם תהיה הרסנית פחות לרשויות המקומיות - והגיע להבנות מול האוצר. היום, כשהבין שראשי הרשויות מוכנים לצאת למהלך של השבתה, חזר בו מההסכמות עם האוצר.

בפתח הדיון בוועדת הכספים הבוקר, ראשי הרשויות החזקות הביעו עמדה נחרצת נגד ההסכמות שאליהן הגיעו בשלטון המקומי, ועודדו את ביבס לצאת לשביתה. ראש העיר רמת גן איים לפרוש ממרכז השלטון המקומי, וכינה את הצעת האוצר והתנהגות הקואליציה - "ג'יהאד". למרכז השלטון המקומי לא נותרה ברירה, ועברו לכינוס חירום של הרשויות המקומיות. בסופו, הודיעו על שביתה כללית - כפי שדרשו הרשויות החזקות.

בינתיים, בקואליציה ממשיכים לקדם את פרק "קרן הארנונה" בחוק ההסדרים, ומתכננים להביא אותו להצבעה הערב. להצעה צפוי רוב קואליציוני, כשהחליפו מבעוד מועד את חבר הוועדה ח"כ אלי דלל מהליכוד, שמתנגד להצעה, בח"כ אחר מהליכוד. דלל אמר על ההצעה: "אני הגעתי מהשלטון המקומי ואני מבין שההצעה של האוצר בנוגע לקרן הארנונה היא מקוממת כי זו בריחה מאחריות של האוצר. זו פגיעה ברשויות שהן יעילות, הרשות פועלת, מביאה את הכספים ומוציאה אותם עבור התושבים שלה".

דיון קרן הארנונה, ועדת הכספים (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
ראשי הרשויות בדיון על קרן הארנונה|צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

מהו חוק הארנונה?

החוק הוא ניסיון של המדינה לתמרץ רשויות חלשות לאשר בנייה למגורים - למרות שהיא פחות כדאית עבורה כלכלית כי הארנונה עליה נמוכה מהארנונה העסקית. לכן, היא החליטה להקים קרן שתאסוף חלק מהארנונה העסקית של רשויות חזקות, ותיתן בעזרתה מענקים לעידוד בנייה ברשויות החלשותכלומר, הרשות המקומית תקבל אלפי שקלים עבור כל יחידת דיור שתאשר - וכך זה יעודד אותה לבנות יותר אזורי מגורים ופחות אזורי תעשייה. מה טוענים התומכים ומה טוענים המתנגדים?

דיון קרן הארנונה, ועדת הכספים (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
ראשי הרשויות בדיון על קרן הארנונה|צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

מה טוענים התומכים?

תומכי המהלך טוענים שזו הדרך היחידה לענות על כשל מובנה בשלטון המקומי - רשויות מקומיות לא רוצות לבנות דירות למגורים. היום, תעריף הארנונה למגורים נחשב להפסדי - ורשויות מעדיפות לבנות שטחי מסחר במקום דירות, כי על אלה אפשר לגבות ארנונה גבוהה יותר. הקרן מציעה שרשויות שיעדיפו לבנות שטחי מסחר יצטרכו לשלם שיעור מרווחי הארנונה העסקית לקרן, שתתגמל רשויות שיעדיפו לתכנן ולבנות יחידות דיור

 

שר האוצר סמוטריץ' נימק את ההצדקה למהלך בעת שהגיע לדיון בוועדת הכספים בשבוע שעבר: "אנחנו מבינים את משבר הדיור, אנחנו מבינים עכשיו את ההאטה הכלכלית, מבינים שצריך להמשיך את התחלות הבנייה בתקופת הריבית הזו כדי למנוע עליית מחירים אחר כך", הוסיף שר האוצר, "המרכיב המרכזי של משבר הדיור זה היעדר התמריץ החיובי של רשויות לבנות בתים למגורים. אנחנו מאמינים שבהצעה הזו נמצא אחד הפתרונות הכי טובים להגברת הבנייה ולהגדלת ההיצע".

בכירים בקואליציה ענו לראשי הרשויות המתנגדים למהלך: "רוב הרשויות מרוויחות מחוק קרן הארנונה מיליונים נחוצים שיסייעו משמעותית לתושבים רבים ובעיקר לפריפריה, ויתנו מענה למשבר הדיור וזינוק המחיריםלהלן חלק מהרשויות המרוויחות מההצעה: אופקים, אור עקיבא, אשקלון, באר שבע, בת ים, דימונה, טירת כרמל, לוד, מגדל העמק, מעלות, נהרייה, נוף הגליל, נצרת, נתיבות, נתניה, עכו, עפולה, צפת, קריית אתא, קריית ביאליק, קריית גת, קריית ים, קריית מוצקין, קריית מלאכי, קריית שמונה, רחובות, רמלה, שדרות, גן יבנה, דאליית אל-כרמל, חורפיש, חצור הגלילית, ירכא, מרר, מ"א אשכול, מ"א גולן, מ"א גלבוע, מ"א חוף אשקלון, מ"א לכיש, מ"א מעלה יוסף, מ"א שפיר". 

מה טוענים המתנגדים?

מתנגדי המהלך סבורים כי ישנם מגוון פתרונות אחרים - החל מהעלאת תעדיף הארנונה למגורים (מהלך לא פופולרי), ועד למתן מענקים מהמדינה לרשויות שיתכננו שטחים למגורים. אלה טוענים כי הקרן מתקנת "טעות בטעות", מאחר שה"קנס" על ארנונה עסקית עלול להכניס רשויות מקומיות צומחות לגירעונות.

ראשי הרשויות הסבירו כי הכסף שהם מכניסים מהארנונה העסקית מאפשר להם להעניק שירותים מוניציפליים לתושבים. בהודעתם על היציאה לשביתה הסבירו: "יש כאן ניסיון לפגוע בחינוך, ברווחה, בתרבות וביכולת שלנו לספק שירותים מוניציפליים לתושבים שלנו ולהביא לקריסה של הרשויות המקומיות. לא מתפקידנו לדאוג למקורות תקציביים לפתרון משברים לאומיים. החוק הזה נולד בחטא ולא יתרום בשום צורה לפתרון משבר הדיור".

ועדת הכספים, היו
ועדת הכספים, היו"ר משה גפני|צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ראש עיריית גבעתיים, רן קוניק, נימק זאת כך: "המגוחך בקרן הארנונה, שאם הרשות תתנהל נכון, תפתח אזורי תעסוקה, תתייעל ואם חס וחלילה תייצר הכנסות: בום. תקבל עונש והכסף יילקח ממך. אחלה שיטה לעידוד עיריות להתייעלות וחדשנות".

ראש המועצה האזורית עמק חפר, גלית שאול, הביעה את התנגדותה: "לא נאפשר מצב שבו סכומי הארנונה - כספי התושבות והתושבים המיועדים להיות מושקעים בנוער, ותיקים, רווחה, פיתוח, הסעות, תשתיות ועוד - יילקחו ביד גסה על ידי האוצר. בקרן הארנונה, המדינה למעשה מטילה על הרשויות קנס כפול: גם לפתור את הבעיות הלאומיות, וגם ולדאוג למימון של רשויות אחרות. כך, לא זאת בלבד שהשלטון המרכזי לא נותן לנו יותר כלים להשקיע ברשויות ובתושבים הוא עוד מבקש לקחת מאתנו את כספי התושבים".