דוח חדש מצא: עצמאות מרוויחות פחות מעמיתיהן הגברים בעבור אותה עבודה. לפי בדיקה שערך פורום העצמאים והפרילנסרים, עצמאיות מרוויחות בממוצע 7,400 שקל בחודש – מחצית מהכנסותיהם של הגברים, שעומדות בממוצע על 14,115 שקל.
הפער הגבוה ביותר בין נשים לגברים נמדד בתחום השירותים המקצועיים – לדוגמה צבעות או אינסטלציה. בתחום זה נשים משתכרות בממוצע 9,800 שקל בחודש, לעומת 19 אלף שקל בחודש אצל בעלי המקצוע הגברים.
בתחום שירותי האירוח והמלונאות נרשמו גם כן פערים גדולים. השכר הממוצע בתחום עבור גברים נמדד בכ-10 אלפים שקל בממוצע, לעומת כ-5,000 שקל אצל נשים. אפילו בתחום החינוך העצמאי, שנשלט כמעט לחלוטין בידי נשים, ההבדל אדיר – הגברים מרוויחים בממוצע 10,133 שקל, לעומת 6,549 שקל בממוצע אצל הנשים.
איך מסבירים את הפער הזה?
הרי לרוב מדובר באותו שירות, ואף במחירים שהעצמאי או העצמאית קובעים לעצמם מול הלקוחות. ייתכן שנשים מעריכות את עצמן הערכת חסר ובוחרות לתמחר את שירותיהן במחירים נמוכים יותר. עוד ייתכן שהלקוחות מניחים שיוכלו לשלם פחות לנשים, כפי שקורה בשוק התעסוקה.
רמי בז'ה, יו"ר פורום העצמאיים והפרילנסרים, אמר ל-N12: "האפליה המגדרית כלפי נשים בישראל מורגשת היטב גם בכיסן של העצמאיות בישראל. הן יעבדו בצורה לשעון ולבסוף יצטרכו להתמודד עם תופעות של הלנת שכר ובקשה להנחה ניכרת בשביל לקבל את העבודה. אני קורא לכל העצמאיות בישראל שלא להתבטל לפני אותם אנשים המרשים לעצמם לפגוע בכיס שלהן רק בגלל המגדר שלהן".
לפי נתוני הפורום, בישראל יש 19,100 נשים עצמאיות, כ-9% מכלל המועסקות במשק וכ-26.5% מכלל ציבור העצמאים. בעוד שיעור העצמאים מכלל העובדים נשאר כמעט ללא שינוי בעשורים האחרונים, שיעור העצמאיות דווקא עולה.