העיריות שיעשו הכל כדי שלא תדעו שהן חייבות לכם כסף: החוב של הרשויות המקומיות לתושבים רק הולך וגדל, כך פרסמנו הערב (חמישי) ב"תוכנית חיסכון". ייתכן כי מדובר בארנונה שנופחה מעבר לגודל הדירה או בתשלום רטרואקטיבי גם על התקופה שלא חייתם באותה העיר.

חוב זה נוצר כאשר משלמים ארנונה או מיסים עירוניים אחרים מראש, לכל השנה, ולאחר מכן עוברים דירה ומתחילים לשלם את החשבונות והמיסים גם בעיר החדשה. הכסף ששולם מראש יושב ומחכה, מאות מיליונים במצטבר וברוב המכריע של הערים הזכאים להחזר לא מקבלים אותו אאוטומטית.

פקקים בכניסה לירושלים (צילום: טרגט מרקט)
עיריית ירושלים לא מעדכנת את תושביה במידה והם זכאים להחזרים|צילום: טרגט מרקט

התנועה לחופש המידע פנתה לרשויות הגדולות בישראל על מנת להבין כמה כסף הן חייבות לתושבים עבור גביית יתר של ארנונה. עיריית ירושלים חייבת לתושביה 113 מיליון שקלים באגרות ומיסים עירוניים שנגבו ביתר.

אך למרות יתרת הזכות, עיריית ירושלים לא מעדכנת את תושבי העיר במידה והם זכאים להחזרים. בשיחה עם מוקד העירייה הם הסבירו כי ברגע שאדם מודיע שהוא עוזב - נסגר החשבון ואז מגיע לו החזר כספי. "שולחים לך מכתב שאת ביתרת זכות", אמרו.

תפיחת החובות לאזרחים בשנים האחרונות בירושלים:

  • 2017: 69 מיליון שקלים
  • 2018: 77 מיליון שקלים
  • 2019: 83 מיליון שקלים
  • 2020: 87 מיליון שקלים
  • 2021: 113 מיליון שקלים
חיפה תמונת נוף
עיריית חיפה חייבת לתושביה יותר מ-60 מיליון שקלים בגביית יתר של ארנונה

ירושלים לא לבד - עיריית חיפה חייבת לתושביה יותר מ-60 מיליון שקלים עבור גביית יתר של ארנונה. נתון אותו הצליחו לגלות בתנועה לחופש המידע רק אחרי מאבק משפטי. עורכת הדין רחלי אדרי חולתא, מנכ"לית התנועה סיפרה: עיריית חיפה במשך שנה כמעט התעלמה מאיתנו, היא לא מסרה את המידע המבוקש ורק בזכות מעקב הצלחנו להבין באילו עיריות מצטבר הרבה מאוד כסף".

גם בחיפה, בדומה לירושלים, במידה של גביית יתר - ההחזר לא מתבצע באופן אוטומטי. בשיחה עם מוקד העירייה הם הסבירו כי אכן הם מעדכנים את מי שיש לו יתרה, אך לדברי הנציגה "זה לוקח זמן עד קבלת ההודעה".

במידה ועברתם דירה באמצע השנה ואתם לא בטוחים אם מגיע לכם כסף -  צלצלו למחלקת הגבייה ברשות המקומית שלכם, כיוון שיכול להיות שחייבים לכם כסף.