ב"תוכנית חיסכון" מארחים באולפן זוגות שמתמודדים עם המציאות הכלכלית המאתגרת, שומעים את בעיותיהם – ומנסים לפתור אותם ולהעניק להם כלים שיעזרו להם לגמור את החודש. הפעם ניסה הכלכלן שלמה מעוז לעזור למשפחת בוחבוט שמתקשים לגמור את החודש.
רחלי ואשר בוחבוט ממושב ריחן – רחלי היא יועצת זוגית ומשפחתית, אשר עובד כסמנכ"ל איכות בחברה. לפני 4 שנים הם עברו למושב אחרי 28 שנים בקיבוץ, כדי להיות קרובים לנכדים. הם מכרו בית וקנו אחד אחר במקום. "המצב הכלכלי הולך ומקשה עלינו", מספר אשר, "אנחנו עסוקים בפרנסה ברוב שעות היום - ובסופו של דבר אנחנו לא מצליחים לגמור את החודש". רחלי תיארה: "כל חודש היה לנו גירעון של 2,000 או 3,000 שקל".
מבנה ההוצאות החודשי של משפחת בוחבוט כולל את הדברים הבאים: משכנתה בעלות 870 שקלים בחודש, הלוואה עם החזר חודשי בסך 400 שקלים בחודש, שכירות בגובה 4,000 שקלים בחודש, סיוע למשפחה בגובה 3,000 שקלים בחודש. המשפחה מוציאה על תחזוקת מכונית 1,500 שקלים בחודש ועבור ביטוח ופנסיה 2,500 שקלים בחודש. אוכל וחשבונות עולים להם 8,500 שקלים.
"ייכנסו לסחרור גדול מאוד בעתיד"
סך ההוצאות של משפחת בוחבוט עומדות על 21 אלף שקלים, ההוצאות הצפויות כשתשלומי המשכנתה יגדלו יעמדו על 25,600 שקלים. זאת לעומת הכנסות שעומדות על 22 אלף שקלים בחודש. בנוסף, הזוג בוחבוט מכרו דירה וקנו שתי דירות בתהליך תמ"א.
שלמה מעוז הסביר מה עליהם לעשות: "הם נכנסו לסחרור קטן, אבל הם ייכנסו לסחרור גדול מאוד בעתיד. ולכן לדעתי לא תהיה להם ברירה, אלא לקבל דירה אחת ולהשכיר אותה ולמכור את הדירה השנייה. כמה ששיחקתי עם המספרים – אין להן שום סיכוי להחזיק מעמד עם קניית שתי דירות. הריבית שעלתה ותמשיך לעלות תישאר איתנו בשנתיים הקרובות". הוא הוסיף כי השכרת הדירה תוכל להוסיף להם בין 4,500 שקל ל-5,000 שקלים בחודש ולשפר את תזרים המזומנים שלהם. הוא הדגיש כי אין להם יכולת כלכלית לאפשר להם לשכן בדירה בן משפחה.
בני הזוג גם מחזיקים ב-5 כרטיסי אשראי: "אני חושב שכולם צריכים לעשות דבר אחד, כל מי שרואה אותי בבית – לרדת לכרטיס אשראי אחד ואת כרטיסי האשראי האחרים פשוט לגזור כי זה מפתה אתכם. צריך לחסוך", הסביר מעוז וגזר כרטיס אשראי באולפן. ויתור על שלושה כרטיסי אשראי יכול לחסוך עד 720 שקל בשנה.
מעוז הסביר כי שימוש בכרטיסי אשראי גורמים להגדלת ההוצאות: "אם הם יעברו לחלק מהתשלומים במזומן הם יחסכו". הוא הוסיף כי הם יעבירו חלק מהתשלומים בכל חודש לחודש שאחריו כשיראו שאין להם מספיק כסף.
משפחת בוחבוט מכרה דירה ב-1.9 מיליון שקלים והפקידו את הכסף בבנק, אך לא דאגו לצבור עליו ריבית גבוהה. "הם משלמים ריבית מאוד גבוהה עבור הלוואה שהם נטלו, מצד שני הם מקבלים פרוטות עבור הכסף שהם מחזיקים בבנק. תעשו שופינג עבור הריבית שלכם". מעוז ציין כי אשר מקבל על הכסף 2% ריבית בשנה בלבד, בעוד שהיום ניתן להשיג ריבית שנתית בגובה 5% - הוא מפסיד 3% בשנה.
הטיפים של שלמה מעוז
- להשכיר דירה אחת ולמכור את השנייה
- לבטל את כרטיסי האשראי ולהישאר עם אחד בלבד
- להשתדל לשלם חלק מהתשלומים במזומן
- לחפש את הפיקדון בבנק שיניב הכי הרבה ריבית עבור הכסף שלהם