חג הפסח מתקרב והוא מעלה לא מעט שאלות - כמה אמורים לשלם לעובד על עבודה בחג? האם מותר לחייב את העובד לצאת לחופשה? ומה עושים עם עובד שאינו יהודי? שאלנו את עו"ד אייל שטרנברג, שותף ומומחה לדיני עבודה במשרד בלטר, גוט אלוני.

האם יכולים לכפות עליי לקחת חופש בחג או בחול המועד?

בקצרה - כן. אך למעשה תלוי אם הודיעו לי מראש, ואם יש לי ימי חופש צבורים. על חופשה של 7 ימים רצופים צריך להודיע 14 יום מראש. עם זאת, אם מחליטים לחייב את העובד לצאת לחופשה רק לחלק מפסח - לא צריך להודיע מראש - ואפשר "לחייב" את העובד לצאת לחופש.

אם הודיעו על חופשה מרוכזת והמקום סגור אך אין לעובד ימי חופשה צבורים, המעסיק צריך לנהוג בהגינות ובתום לב. המשמעות - לרוב המעסיק ישלם על ימי החופשה גם אם אין לעובד ימים צבורים.

עבודה בערב חג או חול המועד - כמה משלמים?

עבדוה בחג עצמו מוגדרת לפי שעות כניסת החג עד יציאתu. ערב החג הוא יום עבודה רגיל, אך עובדים שעה אחת פחות מהרגיל. עם זאת, על המעסיק לשלם על יום עבודה מלא. אם עבדת יום עבודה מלא רגיל - מגיע לך על השעה הנוספת - וכל אחת שלאחריה, תשלום לפי תעריף שעות נוספות.

בנוגע לעבודה בחג עצמו, עד לפני כמה שנים היה נהוג לשלם 150%, כמו עבודה בשבת. כעת, המצב שונה - אם העובד נדרש לעבוד בחג (כלומר, לא בחר מרצונו לעבוד בחג), לעובד מגיע גם את התשלום על העבודה בתעריף חג וגם עבור יום החג עצמו, ולכן למעשה מקבלים 250%. כדאי לבדוק בתלוש השכר, בסוף החודש, אם תשלום על עבודה בחג מופיע בשורה נפרדת.

האם "הדממה" בחול המועד מנכה ימי חופש מלאים?

ימי חופשה שהם בחול המועד בדרך כלל לא יורדים כיום עבודה מלא אלא כיום עבודה חלקי. רוב המעסיקים נוהגים כך, אך לא מדובר בחובה חוקית. 

עו
עו"ד אייל שטרנברג, שותף ומומחה לדיני עבודה במשרד בלטר, גוט אלוני|צילום: משרד בלטר, גוט, אלוני

מה עם עובד שאינו יהודי?

כמעט כל התנאים הנ"ל תקפים גם לגבי עובד שאינו יהודי. עם זאת, עבור עבודה ביום חג הוא יקבל 150% משכר העבודה ולא 250%, מאחר שהוא זכאי לימי חג במועדים שונים.