בנק לאומי יעניק ללקוחותיו ריבית בגובה אחוז על היתרה בעו"ש - זאת בעקבות דיון בוועדת הכספים של הכנסת. הבנק הוא הראשון להודיע על המהלך, זאת אחרי ביקורת נוקבת מצד בנק ישראל ומשרד האוצר על כך שהבנקים לא עודדו את הציבור להפקיד כספים בפיקדונות צוברי ריבית. לפי נתוני הרבעון הראשון של השנה, הציבור מחזיק כ-535 מיליארד שקלים בעו"ש - שלא צוברים ריבית כלל.
סיקור N12
- הצעת החוק שתחייב את הגדלת הריבית על הפיקדונות
- איזה בנק נותן את הריבית הכי משתלמת לפיקדון?
- הגרעון מעמיק - ועומד על כ-10.7 מיליארד שקל
בלאומי הבהירו כי הריבית תשולם על יתרה בעו"ש של עד 10,000 שקלים ללקוחות עם משכנתא, או ללקוחות עם מחזור עסקאות חודשי של לפחות 3,000 שקלים בכרטיס אשראי לאומי. מה שמסתכם ב-100 שקלים בשנה. ההטבה תיכנס לתוקפה החל מה-1.7.
גם באפליקציית התשלומים פייבוקס הודיעו כי יציעו ריבית על היתרה בגובה של 3%. מדובר בריבית עד יתרה של 20 אלף שקל, כשהיתרה מורכבת מכסף שהועבר מחברים או לקוחות אחרים - וכסף שניתן להעביר מחשבון הבנק ישירות ליתרה באפליקציה. ההטבה מותנית בהנפקת כרטיס אשראי, ללא דמי כרטיס.
הבנקים פועלים בריכוזיות, מציעים ריביות נמוכות
במסגרת דיון שנערך אתמול בנושא בוועדת הכספים של הכנסת, הציגה רשות התחרות נתונים שלפיהם הבנקים פועלים בריכוזיות, לא מעודדים את הציבור להפנות את כספיו לפיקדונות, וגם עבור מי שכן - מציעים ריביות נמוכות בהרבה מאלה שמקבלים לקוחות עסקיים. מהבדיקה שעשתה הרשות עולה כי אם הבנקים היו משלמים למשקי בית את הריבית בפיקדונות שהם משלמים ללקוחות הבנקאות הפרטית, היה מגיע אל הציבור יותר מ-4 מיליארד שקל בשנה.
במסגרת היוזמה החדשה של בנק לאומי, גם לקוחות שלא יעבירו את הכסף לפיקדון וירצו לשמור על נזילות גבוהה בעובר ושב, ייהנו מריבית, בגובה של 1%. לפי השוואה שערכנו כאן ב-N12 - מי שיהיו מוכנים לוותר על הנזילות ולהפקיד את הכספים לשנה שלמה - ייהנו על פי רוב מריבית של כ-4%. רצוי וכדאי להתקשר לבנקאי על מנת להתמקח על תנאי הריבית והנזילות.
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני הודיע הבוקר: "דיבר איתי מנכ"ל בנק לאומי, חנן פרידמן, שבעקבות הדיון פה אתמול, בנק לאומי ייתן אחוז ריבית על כספי חשבונות עו"ש, כל כסף שיש בעו"ש. זו עשייה כל שהיא. אני קורא לכל מנהלי הבנקים לעשות כך, אנחנו נמשיך לטפל בנושא הזה".
לאחרונה דיווחה עמליה דואק ב"מהדורה המרכזית" כי הצעת חוק למתן ריבית על הפיקדונות של חה"כ פרקש הכהן מהאופוזיציה זוכה לתמיכה של של יו"ר ועדת הכספים גפני ויו"ר ועדת הכלכלה ביטן. חה"כ אורית פרקש הכהן התייחסה לצעד של בנק לאומי: "מזה חצי שנה שאני מעלה את הסוגייה הזו על סדר היום בכנסת. 500 מיליארד ש"ח מכספי לקוחות הבנקים לא מקבלים כל ערך מהבנק. מברכת על הודעת מנכ"ל בנק לאומי הבוקר לוועדת הכספים על מתן ריבית ללקוחות העו"ש. התחלה חשובה!".