שלמה דברת, מבכירי ההיי-טק הישראלי, שמכהן כיו"ר פנימה וכיו"ר מכון אהרון, מביע חרדה עמוקה בנוגע לרפורמה המשפטית ולהשפעתה על המצב במדינת ישראל בכתבה ששודרה אתמול (שישי) באולפן שישי. "במשך 40 שנה בנינו פה כלכלה מפוארת, תעשיית היי-טק ענפה ואני מרגיש חרדה עמוקה שהסיכון לכלכלה, להיי-טק ולחברה הישראלית הוא במקום שאני לא זוכר כמוהו בעבר", הוא מדגיש.
דברת מזהיר מפני ההשלכות של הרפורמה המשפטית שכבר קורות בשטח ומרתיעות משקיעים מחו"ל להמשיך להשקיע בישראל. הוא מרחיב על הסיכונים: "זה כבר קורה - אנחנו רואים את פרמיית הסיכון להשקעות בישראל עולה בצורה דרמטית והרבה אנשים שמוציאים כסף מישראל. חלק גדול מהכסף הזה כבר לא יחזור. כל יום שעובר והמשבר הזה לא נפתר, אנחנו בסיכון אדיר. הזמן פה מתקתק, חייבים לפעול ומהר".
עוד דברת טוען שהשינויים שמנהיגה הממשלה נוגעים לכל אזרח ואזרח במדינת ישראל - ללא קשר לדעותיו הפוליטיות. "ברגע שתעשיית ההיי-טק תעזוב את ישראל או שהמשקיעים הזרים יפסיקו לבוא לכאן - יוקר המחייה יעלה בצורה דרמטית והריביות על המשכנתה יעלו בצורה דרמטית. התהליך הזה כבר קורה עכשיו".
הוא מרחיב, "כל אזרח, ולא משנה אם תומך ליכוד, לפיד או גנץ - מרגיש כבר את העלייה במחירים ואת העלייה בריבית במשכנתות. בשביל אותו אזרח מצביע ליכוד, בשביל אותו תושב עיירת פיתוח שמחכה שישפרו את בית הספר, בשביל אותם בתי חולים, בשביל הכבישים שאנחנו צריכים לבנות, בשביל התחבורה הציבורית - הכסף יגיע רק ממיסים ומכלכלה".
לדברי דברת, ההשפעות של הרפורמה המשפטית כבר מראות אותותיהן בשוק. "השווקים מצביעים ברגליים, מליארדי דולר יוצאים ממדינת ישראל כל יום והבנקים מדווחים על זה - הסכנה פה היא אמיתית. במועצות המנהלים של החברות שאנחנו מושקעים בהן יושבים משקיעים זרים שאומרים לנו: 'הסיכון של ישראל כיום גבוה מדי, תוציאו את הכסף מישראל' - זה מה שאנחנו שומעים ולא מאחד ולא משניים - זוהי תופעה רחבה".
דברת מסביר שכ-90 אחוז מהכסף של ההיי-טק הישראלי מגיע מחו"ל. הוא סבור שיש סיכון רב לתעשייה משום שהמשקיעים הזרים לא ישקיעו במדינה שאין בה ודאות, יציבות פוליטית ומערכת משפט עצמאית שיודעת להגן על זכויות הקניין שלהם. "במקומות כמו פולין והונגריה וטורקיה ובכל המקומות שבהם פגעו בעצמאות מערכת המשפט תוך זמן לא ארוך - הפסיקו להשקיע".