מרכז השלטון המקומי, בהובלת חיים ביבס, הכריז על שביתה ברשויות המקומיות ביום חמישי, כפי שפרסמנו אתמול ב-N12. לשביתה הצטרפו כל הרשויות המקומיות - מתל אביב, הרשויות החרדיות - ועד הפזורה הבדואית. השביתה לא אמורה להיות פוליטית, ועל כן גם ראשי רשויות שמזוהים עם הליכוד - מצטרפים אליה. במקביל, הודיע מנכ"ל משרד החינוך הבוקר (שלישי) כי הלימודים בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הלימודים יסתיימו ביום חמישי כבר בשעה 11:45 בשל העדר שירותי ניקיון.

הגנים והתיכונים יסגרו - איפה עוד תשפיע השביתה? 

שביתה ברשויות המקומיות תשפיע קודם כל על גני העירייה - הסייעות, שבלעדיהן אי אפשר לפתוח את הגנים, הן עובדות עירייה וישבתו ביום חמישי. זה משאיר את הגנים הפרטיים ואת המעונות לגיל הרך פתוחים, אך ילדים בגילאי 3-6 ישארו ככל הנראה בבית. מסגרות חינוך לילדי החינוך המיוחד ישארו פתוחות כרגיל. אחת מהסיבות לשביתה היא תנאי העבודה של הסייעות, שמחכות לחתום על הסכם שכר - ובינתיים מקבלות שכר נמוך ותנאי עבודה קשים. 

מעבר לגנים, גם יושב ראש ארגון המורים רן ארז הודיע כי יתמוך בשביתה וישבית את התיכונים. בניגוד למורי היסודי, שהם עובדי משרד החינוך, מורי התיכון הם עובדי הרשויות המקומיות - ולכן יכולים להשתתף בשביתה. ארז בעצמו ממתין לחתום על הסכם שכר עבור מורי העל יסודי, כשגם הוא וגם חיים ביבס יו"ר מרכז השלטון המקומי לא מרוצים מהתנהלות האוצר במשא ומתן.  

חיים ביבס (צילום: פלאש/90 )
יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס|צילום: פלאש/90

מעבר למוסדות החינוך, שירותי העירייה שאנו רגילים לצרוך יושבתו גם כן. בין היתר, לא יתבצע איסוף אשפה, משרדי הרווחה לא יפעלו, וגם - פקחי העירייה לא ירשמו דוחות. לעתים חלק מהשירותים הללו מבוצעים על ידי חברות חיצוניות, ויימשכו כרגיל - ולכן חשוב להתעדכן מול הרשות המקומית. שירותי הבריאות לא צפויים להיפגע מהשביתה. 

למה המרכז לשלטון מקומי שובת דווקא עכשיו? 

ישנן מספר סיבות לשביתה ברשויות המקומיות. ראשית, שורת נושאי שכר נמצאים על הפרק, בין היתר עבור הסייעות בגנים ועבור מורי התיכון. שתי הקבוצות האלה הן עובדות הרשויות המקומיות אך שכרן נקבע במשרד האוצר, ובשלטון המקומי מאמינים שהמשא ומתן לא מתבצע בקצב הראוי. בנוסף, גם בנושאי חינוך, הרשויות דורשות תקצוב לכיתות לימוד נוספות, והסעות תלמידים וחינוך מיוחד.

פחי זבל על המדרכה בצפון תל אביב (צילום: זוהר ישראל)
בחלק מהרשויות לא תפונה האשפה. ארכיון|צילום: זוהר ישראל

ראשי הרשויות מתנגדים לפרק בחוק ההסדרים של האוצר, שבמסגרתו תוקם "קרן הארנונה". הרעיון הוא שחלק מתשלומי הארנונה לעסקים, שהולכים היום לרשויות, יועברו לקרן שתוקם עבור כלל הרשויות ותסבסד דיור לזוגות ביישובים שונים בעתיד. ברשויות טוענים כי מי שייפגעו הן דווקא רשויות מתקשות שהגיעו לאחרונה ליציבות כלכלית - ועתה יאלצו לסבסד רשויות אחרות.

ולגבי המועד - ביום חמישי יוצג התקציב לשרים, וזו בעצם ההזדמנות האחרונה לעשות שינוי בחוק ההסדרים. הרשויות המקומיות דוחפות לכך שחברי הממשלה ילחצו מהשביתה, ויפעילו לחץ על האוצר לבטל את מה שהרשויות תופסות כ"גזרות" על השלטון המקומי. 

מה הסיכוי שהשביתה תבוטל? 

שביתה היא כמעט תמיד אמצעי לחץ, שכולם מעדיפים לא להגיע אליו. לכן, בימים הקרובים יפעילו ראשי הרשויות לחץ למחוק את סעיף קרן הארנונה מחוק ההסדרים, מה שייחשב להצלחה ועשוי להביא לביטול השביתה. עם זאת, הרשויות מוחות על סחבת גם במו"מ על שכר הסייעות ומורי התיכון, ואלה בעיות שייקח קצת יותר זמן לפתור. 

רן ארז (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
יו"ר ארגון המורים רן ארז|צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

אם השביתה הייתה רק בנושאי הארנונה, סביר שהרשויות היו נענות ללחץ מצד משרד החינוך וההורים, ומחריגות את הגנים. עם זאת, מרכיב מרכזי בשביתה הוא שכר הסייעות, ועל כן לא סביר שהם יוחרגו השנה. בנוגע לתיכונים - ביום רביעי צפוי רן ארז יו"ר ארגון המורים להיפגש עם נציגי האוצר ומשרד החינוך, ואלה ינסו להפעיל עליו לחץ שלא להצטרף. אם יאמין שהשביתה תפגע במו"מ על השכר - יתכן שיחליט שלא להשבית את בתי הספר העל יסודיים. 

האם המרכז לשלטון מקומי שובת לעתים קרובות? 

במרכז השלטון המקומי לא נוהגים לעשות זאת לעיתים קרובות, והשביתה הגדולה האחרונה התקיימה ב-2016. בדרך כלל, העיריות שובתות בנושאי חינוך, או כשהמדינה משיתה עליהן הוצאות כלכליות גדולות. ב-2016 לדוגמה, שבתו כשרצו לקצץ במענקי האיזון לרשויות חלשות.