ריבית בנק ישראל צפויה לעלות היום (שני), בפעם השביעית ברציפות, ובשוק חוזים כי בנק ישראל יחליט על העלאה של 0.5 נקודות האחוז, כך שהריבית תגיע לרמה של 3.75%. על אף שזו תהיה רמת הריבית הגבוהה ביותר מאז 2008, ההחלטה של הבנק אינה הדבר המעניין ביותר שצפוי היום. בשוק מחכים לתחזית המעודכנת של חטיבת המחקר בבנק ישראל, ובפרט רוצים לגלות אם זו תהיה העלאת הריבית האחרונה.
אם הריבית במשק אכן תעלה ב-0.5 נקודות האחוז, ריבית הפריים תעלה לרמה של 5.25%, דבר שישפיע באופן ישיר על נוטלי המשכנתאות וההלוואות, שההחזר החודשי שלהם צמוד לריבית הפריים. בתחילת 2022 הריבית במשק עמדה על 0.1%, וריבית הפריים על 1.6%. מאז היא זינקה במהירות ואיתה זינק גם ההחזר החודשי. עד עכשיו עלה ההחזר החודשי למשכנתא ממוצעת בכ-1,200 שקל בחודש. ההעלאה הנוכחית תייקר אותו במאות שקלים נוספים.
אמנם קשה לחזות קדימה בשלב זה, אך זו כנראה לא תהיה העלאת הריבית האחרונה. במשק מעריכים שבנק ישראל יעדכן גם את תחזית הריבית שלו ל-2023, והריבית צפויה להגיע כבר ברבעון הראשון של השנה לרמה של 4%. רק שם בנק ישראל יעצור. כלומר כרגע צופים עוד העלאה אחת, מתונה יותר, של 0.25 נקודות האחוז בחודשים הבאים.
האינפלציה תשפיע על עתיד העלאות הריבית
בנק ישראל יעדכן גם את תחזית הצמיחה ואת תחזית האינפלציה שלו לשנה החדשה ולשנים שאחריה. בהחלט יכול להיות שעד סוף 2023 בנק ישראל כבר יחזה ירידה מסוימת בשיעור הריבית, בהתאם לרמות האינפלציה, אך בנק ישראל ירצה להשאיר את הריבית הריאלית חיובית, כלומר גבוהה משיעור האינפלציה, בעתיד הנראה לעין. המשמעות היא שהריבית תישאר גבוהה, ברמה של 3% ומעלה, גם אם האינפלציה תחזור לתחום היעד (בין 1% ל-3%).
בתחזית האחרונה צפה בנק ישראל כי קצב האינפלציה השנתי ב-2022 יגיע ל-4.6% וב-2023 יירד לקצב של 2.5%. עם זאת, כבר ניתן לומר שהתחזית לגבי 2022 כנראה הייתה אופטימית מדי: בנובמבר נמדד קצב אינפלציה שנתי של 5.3% ובמשק חוזים כי מדד דצמבר לא יוריד אותו. לפיכך בנק ישראל צפוי לעדכן את התחזיות לרעה, מה שישפיע גם על החלטות הריבית הבאות שלו.
תחזית נוספת שתעודכן היא תחזית הצמיחה. באוקטובר עדכן בנק ישראל את התחזית ל-2023 כלפי מטה, לצמיחה של 3% בלבד. עד כה בנק ישראל לא הזכיר חששות למיתון כלכלי, והאמין שהכלכלה תוסיף לצמוח בשנה הקרובה, גם אם בשיעורים נמוכים יותר, ולא להתכווץ. אם תחזית הצמיחה תעודכן שוב כלפי מטה, זה עשוי לגרום לבנק ישראל להיזהר יותר בהחלטת הריבית הבאה שלו.