האנליסט הראשי לנושא ישראל בחברת דירוג האשראי פיץ', סדריק ברי, הבהיר היום (ראשון) בנוגע לסקירה שפרסמה החברה בשבוע שעבר וההערה שסיפקה בנוגע להשלכות הרפורמה המשפטית - כי "לא מדובר באזהרה לממשלה בישראל, אלא הסתכלות שלנו על החוזקות והחולשות במדינה". את הדברים אמר בריאיון ל"בוקר טוב ישראל" בגלי צה"ל. בסקירה שפורסמה בשבוע שעבר נכתב: "לרפורמה עשויה להיות השלכה שלילית על פרופיל האשראי של ישראל".
סיקור N12
- סוכנות הדירוג הבין-לאומית פיץ': "לא משנים את דירוג האשראי של ישראל"
- מאמר ב"פייננשל טיימס" מזהיר מהמהפכה המשפטית
- מכתב כלכלנים נוסף נגד הרפורמה: "יעלה לכולנו ביוקר"
ברי הדגיש כי "ישראל עדיין מדורגת בציון A+ שנחשב לציון גבוה", עם זאת ציין כי "אחד הדברים שנעקוב אחריהם בשנתיים הקרובות הוא ההשפעה של הרפורמה המשפטית על ניהול המדינה. בין אם תהיה השפעה ובין אם לא, על פי הערכת הבנק העולמי זה יחליש את המשילות בישראל ואנחנו מחשיבים את דעתו ונבדוק אם יינקטו צעדים נוספים שעלולים לפגוע ביציבות".
בחברת דירוג האשראי יבחנו גם את מעמדו של בנק ישראל, ברקע קריאתו של שר החוץ כהן לפני כשבועיים לגבש מתווה להפסקת העלאות הריבית: "אחד הדברים שאנחנו עוקבים אחריהם באדיקות, הוא השמירה על עצמאות הבנק המרכזי, בנק ישראל, יש מי שקוראים להחליש את עצמאותו. קיבלנו הבהרות מהממשלה שהדגישו לנו שזה לא יקרה".
ברי ציין בנוגע להיחלשות השקל, כי לפי הערכות חברת פיץ' "לא מדובר בהתרחשות מטרידה מבחינה כלכלית. אלא למעשה חזרה טבעית למאזן הכוחות בין השקל לדולר והאירו כפי שהיה לפני תקופת הקורונה". לבסוף העריך כי "לרפורמה במערכת המשפט לא צפויה להיות השפעה מיידית על סביבת העסקים בישראל, הממשלה בישראל תומכת בעסקים באופן היסטורי ואנו צופים שזה יימשך".
בסקירה של סוכנות פיץ' שפורסמה בשבוע שעבר נכתב בין השאר "בעבר רפורמות מוסדיות שפגעו במוסדות, פגעו במדד שבאמצעותו מודדים מדינות. לא ברור אם ההשפעה בישראל תהיה דומה. ההשלכה השלילית על פרופיל האשראי עלולה לקרות בין היתר בגלל אפשרות שהחלשת האיזונים המוסדיים תוביל להחלטות מדיניות גרועות יותר, או לסנטנימנט משקיעים שלילי".