ב-2023 צפויות ההשקעות בהיי-טק הישראלי לעמוד על 4-6 מיליארד דולר, זאת לעומת 15 מיליארד דולר ב-2022 ו-26 מיליארד דולר ב-2021, כך לפי תחזית חברת המחקר IVC. הניתוח של החברה מתבסס על ניתוח המגמה בשוק ההיי-טק הישראלי בשנים העוקבות למשברים גדולים - כמו אחרי התפוצצות בועת הדוט-קום, או אחרי משבר 2008.

סיקור N12

בחישוב הזה עוד לא שקללו ב-IVC את השפעותיה האפשריות של הרפורמה המשפטית, שעלולה להדיר משקיעים נוספים מהזרמת כספים לחברות ההיי-טק הישראליות. בחודש פברואר נכנסו לחברות ההיי-טק הישראלי 800 מיליון דולר, סכום חריג וגבוה, אך זה הושפע משני גיוסים גדולים במיוחד של WIZ ו-VIA.

מיתון צפוי בארה"ב, המשקיעים מהססים 

מלבד הביצועים החריגים האלה, מעריכים ב-IVC שקצב ההשקעות החודשי יעמוד השנה על כ-300-500 מיליון דולר לחודש. מדובר בנתונים ממוצעים ביחס לשנים שלפני משבר הקורונה, אך אלה לא הנתונים שההיי-טק הישראלי התרגל אליהם - ולא הנתונים שמאפשרים את הצמיחה הכלכלית שלה התרגל המשק הישראלי.

בענף מעריכים שה"מכה" של השנה מגיעה בעיקר בשל המשבר הכלכלי בארה"ב, שמתמודדת עם אינפלציה גבוהה ועשויה להיכנס למיתון בחודשים הקרובים. במצב כזה, כסף עשוי להישאר בארצות הברית - וההון הפנוי ל"הרפתקאות" נמוך יותר.

ירידות שערים בנאסדק (צילום: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images)
ירידות שערים בנאסדק. ארכיון|צילום: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images

במצב כזה, ההיייטק הישראלי יהפוך פגיע אפילו יותר להשפעות הרפורמה המשפטית. כשהמשקיעים מהססים ממילא להשקיע בחברות, סיכון פוליטי נוסף עלול להדיר אותן לחלוטין. יש לציין כי כ-40% מהתוצר הישראלי מקורו היום בענף ההיי-טק, וכשההשקעות הזרות בו פוחתות - כך גם עלול לקרות לתוצר.