האינפלציה מכה את התחזיות: מדד המחירים לצרכן עלה ב-12 החודשים האחרונים ב-5.2%, נתון גבוה מהתחזיות, כך מפרסמת הלמ"ס היום (רביעי). מדובר בנתון נמוך במעט מזה של החודש שעבר - 5.4%. בחודש פברואר עלה המדד ב-0.5%, גם כן מעל התחזיות שעמדו על בין 0.2% ל-0.3%.

המשמעות - האינפלציה מאטה אך בקצב איטי מהצפוי - ובנק ישראל יידרש להמשיך בהעלאות הריבית החדות והמהירות. העלאת הריבית הקרובה תחול ב-3 באפריל, ימים ספורים לקראת ליל הסדר. בבתי ההשקעות מעריכים שהנגיד יעלה את הריבית לפחות ב-0.25% - מכה קשה לנוטלי המשכנתאות, זמן קצר לפני החג. מיוחד - N12 מסבירים את המדד וכמה זה עולה לנו באמת?

מה התייקר במיוחד

מדד המחירים משקף את סל המוצרים והשירותים שצורך משק בית ממוצע בישראל, ובכל חודש בודקים בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה אילו הוצאות התייקרו לעומת החודש הקודם - ואילו הוזלו. סעיפים שמתייקרים לוקחים את המדד כלפי מעלה, בעוד סעיפים שהופכים זולים יותר מושכים אותו כלפי מטה. עם זאת, להוצאות כבדות יותר, כמו לדוגמה ההוצאה על הדיור, יש משקל גבוה יותר במדד. שקלול השינוי במהלך החודש בכל סעיף וסעיף - הופך ל'שינוי החודשי' במדד המחירים, שהסתכם הפעם בעלייה של 0.5%.

האאוטלט הראשון לפירות וירקות (צילום: חדשות 12)
הסעיף המרכזי שהתייקר: פירות וירקות. ארכיון|צילום: חדשות 12

העלייה בחודש פברואר נבעה בין היתר ממחירי המזון הגבוהים. הפירות והירקות התייקרו ב-3.8%, והמזון בכלל ב-0.8%, גם מחירי הביצים עלו משמעותית - ב-10%. מחירי הכלים החד-פעמיים הוזלו ב-5%, בעקבות הסרת המס. בשכר הדירה החודשי, עבור השוכרים שחידשו חוזה, נרשמה עליה של כ- 4.4% ועבור שוכרים חדשים נרשמה עלייה של כ-7.5%.

ההוצאות על הטיסות לחו"ל התייקרו החודש ב-2%. ההתייקרות נובעת בין היתר מפיחות ערך השקל, שמקורו ככל הנראה בהשפעותיה הכלכליות של המהפכה המשפטית וחוסר הוודאות במשק. החופשה לחו"ל, שנקנית במטבעות זרים, הפכה יקרה יותר כי הישראלים נאלצו לשלם יותר עבור אותו מטבע זר.

הדיור - בלימה בעליית המחירים

בתחום הנדל"ן יש בשורות טובות. מהשוואת מחירי העסקאות בחודשים דצמבר-ינואר לעומת נובמבר-דצמבר, נמצא כי מחירי הדירות עלו ב-0.1% ובהסתכלות שנתית עלו ב-14.6%. זו אמנם עלייה במחירים, אך מתונה יותר מזו שנרשמה בתקופה הקודמת (0.2% ו-17% בהתאמה).

משה
העלייה במחירי הדיור ממשיכה להיבלם. ארכיון

בפילוח שינויי מחירי הדירות לפי מחוזות בחודשים דצמבר-ינואר לעומת החודשים נובמבר-דצמבר, נרשמה ירידת מחירים בתל אביב של 0.5%, ירידה של 1.1% במחירי הדיור בירושלים, ירידה של 0.9% בחיפה - ועליית מחירים קלה בשאר האזורים.

בהשוואה בין דצמבר-ינואר, לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה, נרשמו עליות מחירים דו-ספרתיות בכל המחוזות: חיפה (16.4%), מרכז (16.1%), צפון (16%), תל אביב (13.4%), ירושלים (13.4%) ודרום (13.2%).

הכלכלן הראשי של בנק לאומי גיל בפמן התייחס לנתונים: "בנק ישראל צפוי להמשיך ולהעלות את הריבית, בשיעור של 0.25%-0.5% - ומהלך הכלאת הריבית לא צפוי להסתיים בכך. בנק ישראל צפוי להמשיך בהעלאת הריבית לרמה של כ-5% ואף יותר מכך, אם היחלשות השקל תימשך".