היועץ המשפטי של משרד האוצר, אסי מסינג, העביר היום (שלישי) חוות דעת לפיה אין להכניס את הצעדים שהביא שר התקשורת, שלמה קרעי, בעניין תאגיד השידור הציבורי לחוק ההסדרים הנוכחי. לטענת היועץ, הצעת קרעי לבטל את מקורות התקצוב של התאגיד מעוררת "חשש להגדלה משמעותית של תלות התאגיד בממשלה". עוד מציין מסינג כי לא נעשתה עבודת מטה שמנמקת את המהלך, או בכלל עבודת מטה מקצועית מול משרד האוצר, שמאפשרת להכניס את טיוטת ההחלטה לחוק ההסדרים.
בחוות דעת שהעביר היועץ המשפטי לשר התקשורת הוא מציין שבטיוטת הצעת ההחלטה מוצע לבטל את אחד מהיסודות העומדים בבסיס עצמאות התאגיד והוא מקורו התקציבי הבלתי תלוי. קרעי מציע להכניס את תקציב התאגיד לתוך תקציב המדינה וכן להפחית את מקורות המימון העצמאיים של התאגיד באמצעות ביטול האפשרות לקבל הכנסות מפרסום.
בדברי ההסבר לחוק תאגיד השידור הציבורי, שקובע את מקורות המימון הנוכחיים שלו, מצוטטים נימוקים ולפיהם דרך המימון הנוכחית של פעילות התאגיד היא תנאי לעצמאותו, וכן שעצמאות השידור הציוברי חיונית לדמוקרטיה. עם זאת, על פי מסינג, בדברי ההסבר לטיוטת הצעת ההחלטה של משרד התקשורת אין התייחסות לנימוקים הללו.
על פי הצעתו של השר קרעי, תקציב התאגיד יוכנס לתוך תקציב המדינה ותבוטל האפשרות של תאגיד השידור לקבל הכנסות מפרסום. זאת בניגוד למצב הנוכחי, שבו לתאגיד מובטח בחוק תקציב בסכום 650 מיליון שקלים, שמגיע מאגרות רישיון, ואינו נכלל בחוק התקציב השנתי. בנוסף לתקציב התאגיד נכנסות גם הכנסותיו מתשדירי פרסומות, הודעות חסות ועוד.
היועץ המשפטי טען גם כי אם מימון התאגיד ייכנס לחוק התקציב, יידרש מקור תקציבי בגובה מאות מיליוני שקלים בתוך תקציב המדינה, שכרגע לא קיים. היועץ המשפטי אף הבהיר שלא נעשתה עבודת מטה בין הדרג המקצועי במשרד התקשורת לדרג המקצועי במשרד האוצר בהקשר של הצעת ההחלטה הנוכחית, זאת בשונה מההצעות האחרות שנכנסו לחוק ההסדרים ועברו תהליך מקצועי מתמשך.
היועמ"ש אף מבהיר שההצעה הוגשה באיחור רב ביחס להצעות ההחלטה האחרות, ובקרבה משמעותית להליך אישור התקציב בממשלה, שאמור להתרחש כבר ביום חמישי הבא. מכל הסיבות הללו מסר היועץ המשפטי כי בשלב זה אין להכניס את ההצעה בחוק ההסדרים שיאושר יחד עם תקציב המדינה לשנים 2023 ו-2024.