בלוף מיד ראשונה: כל אדם שרוכש דירה יודע מה גודל הדירה שדרושה לו, ובהתאם מה המחיר לפי מ"ר. חברי מערכת חדשות 12 הגיעו לדירות שפורסמו ברשת והציגו עצמם כמתעניינים בדירה. מה שהמתווכים לא ידעו, זה שהצטיידנו במצלמה נסתרת והגענו עם מודד מוסמך שבדק במקום מה שטח הדירה בפועל - כך הצלחנו להשוות בין ההבטחות של המתווכים והמוכרים למציאות.
במודעה שפורסמה על דירת 4 חדרים של 80 מ"ר בפתח תקווה, גילינו במדידה במקום כי מדובר למעשה בדירה שגודלה 67 מ"ר – פער של 13 מ"ר בין השטח שפורסם לבין גודלה במ"ר בפועל. המחיר המבוקש: כמעט 28 אלף שקלים למ"ר. "אותי באופן אישי כשאני קונה זה לא מעניין", אמר המוכר בתגובה לפליאה נוכח הפער המשמעותי במיוחד.
"כשמגדילים דירה ב-13 מטר זה כמו להגדיל אותה בחדר נוסף", טוען אוהד דנוס, לשעבר יו"ר לשכת השמאים. "באזור המרכז חדר כזה נסחר בממוצע בכ-400 אלף שקלים. זאת אומרת, המוכר מנסה שלא כדין לקבל עוד מאות אלפי שקלים מהקונה. אני חושב שזה לא ראוי".
"אז טעיתי, אני לא מוריד שקל"
בדירה נוספת בה ביקרנו בחולון, שפורסמה כדירת 3 חדרים שגודלה 70 מ"ר, המחיר המבוקש הוא כ-24 אלף שקלים למ"ר. לאחר מדידה שביצענו, הדירה "התכווצה" ל-56 מ"ר – פער של לא לפחות מ-14 מ"ר. "אז טעיתי בשמונה מטר", אמר לנו בעל הדירה. "אני לא מוריד שקל".
ולא רק בעלי הדירות מעקמים את המציאות כדי למקסם רווחים – גם לא מעט מתווכים מגדילים דירות על הנייר בלבד. בדירת 3 חדרים של 70 מ"ר ברמת גן, הסתבר לאחר מדידה שגודל הדירה הוא למעשה 56 מ"ר. "בסדר, עשית טיול", אמר המתווך בתגובה לשאלה מדוע עיוות כך את גודל הדירה במודעה. "אתה עכשיו לומד", הוא הוסיף.
"כשיוצאים לתהליך מכירה צריכים לצאת אליו כמו שצריך", מסבירה שירלי ורנר, מנהלת רימקס 'אושן' תל-אביב. "צריך להבין מה המחירים למטר באזור, צריך למדוד את הדירה כמו שהיא באמת, בלי לנסות לעגל פינות. משם לצאת לדרך עם מחיר שהוא נכון ויוביל גם לתוצאות הרבה יותר מהירות".