מכה לחשבון הבנק: החל מהלילה (בין שבת לראשון) – עם כניסת שנת 2023 – מוצרים ושירותים רבים מתייקרים. מחשבון המים והדלק ועד לארנונה. את העלייה במחירי הדלק נרגיש מיד, עם סיום תקופת הטבת המס שהפחיתה את המחיר ב-33 אגורות. חשבונות המים, החשמל והארנונה הם תקופתיים ולכן לממשלה החדשה יש עוד זמן לנסות למזער נזקים.

קניות בסופר

המלחמה באוקראינה ומשבר האנרגיה הביאו לעלייה משמעותית במחירי חומרי הגלם ובעקבות כך היצרניות מעלות מחירים. חברת אסם הודיעה לאחרונה כי תעלה את המחירים של עשרות מוצרים ובהם מוצרים פופולריים כמו פסטה, פתיתים וקטשופ. גם זוגלובק תעלה מחירים ב-10%. לפני כן חברות ענק כמו שטראוס ותנובה העלו גם הן מחירים וגרמו לסל הקניות בסופר להתייקר עוד יותר. שופרסל ורשתות שיווק נוספות נאבקו במחירונים החדשים אך נראה כי לא תהיה להן ברירה והן יתיישרו עם העלייה, זה מחשש לא לקבל אספקת מוצרים.

דלק

מחיר הדלק לאוקטן 95 בשירות עצמי יעלה ב-9 אגורות, זאת לאחר שהטבת המס שעלייה הכריז שר האוצר הקודם אביגדור ליברמן מסתיימת. נשאלת השאלה האם שר האוצר הנכנס בצלאל סמוטריץ' יאריך את ההטבה, שבשבילה הוא צריך למצוא מקור תקציבי שעומד על סך 200 מיליון שקלים. במשרד האוצר רמזו בחודש שעבר כי מדובר בעלות כבדה ולא בטוח שימצא המקור התקציבי.

המחיר המרבי לליטר בנזין 95 אוקטן נטול עופרת לצרכן בתחנה בשירות עצמי (כולל מע"מ) לא יעלה על 6.94 שקלים לליטר, ותוספת בעד שירות מלא תעמוד על 21 אגורות לליטר (כולל מע"מ), ללא שינוי מעדכון קודם. המחיר המרבי לליטר בנזין 95 אוקטן נטול עופרת לצרכן בתחנה בשירות עצמי באילת (ללא מע"מ) לא יעלה על 5.93 שקלים לליטר, עליה של 7 אגורות מעדכון קודם. תוספת בעד שירות מלא תעמוד על 18 אגורות (ללא מע"מ), ללא שינוי מעדכון קודם.

מים

תעריף המים הביתי יעלה בכ-3.5% מחודש ינואר, אך מדובר על חשבון תקופתי – כך שלממשלה יש הזדמנות למצוא דרך למתן את העלייה. ההעלאה נובעת בין היתר מהתייקרות מדד המחירים לצרכן ומהתייקרות מחיר החשמל. משמעותו של עליית התעריף: משפחה ממוצעת בת 4 נפשות תשלם כ-5 שקלים יותר לחשבון החודשי, שיסתכם בכ-140 שקלים. התעריף הנמוך, שאותו משלמות רוב המשפחות עבור צריכת מים ביתית, יסתכם מעתה ב-7.874 שקלים למ"ק במקום 7.608 שקלים. התעריף לכל כמות נוספת, שנובע מצריכת מים חריגה או עסקית, תסתכם ב-14.057 שקלים למ"ק במקום 13.582 שקלים.

בכך לא מסתכמת העלייה. העלות הנוספת לצרכנים תגיע מכיוונים רבים אחרים כמו מחירי הפירות והירקות והתוצרת החקלאית בכללותה. תעריפי המים לחקלאים יעלו גם כן וכפועל יוצא מכך, העלייה תתגלגל לצרכן. גם שירותי הניקיון והגינון יעלו בעקבות כך. ענף נוסף שיספוג עלייה משמעותית הם מסעדות ובתי מלון שיאלצו גם הם לגלגל את המחיר לצרכן בקצה.

חשמל

תעריף החשמל יעלה ב-8.2%, זאת למרות ששר האוצר סמוטריץ' מנסה להפחית או לדחות את המהלך. השר נפגש עם נשיא התאחדות התעשיינים ופגישה הובהר כי עליית מחירי החשמל היא קריטית. מסתמן שבאוצר יציגו לציבור את הקפאת המחירים כזמנית, לחודשיים-שלשוה הראשונים של השנה ובהמשך ינסו להגיע לפתרון.

חשבונות, חשבון חשמל, ארנונה (צילום: איתי דגן )
חשבונות, חשבון חשמל, ארנונה|צילום: איתי דגן

זאת תהיה הפעם השלישית שתעריף החשמל מתייקר בתוך שנה אחת ובשיעור מצטבר של 20% בשנה. המשמעות לכיס היא תוספת של 33 שקלים לחשבון חודשי של כ-400 שקלים ובתוספת של 80 שקלים לעומת 2021. תחילה רצו ברשות החשמל להקפיץ את התעריף בצורה משמעותית הרבה יותר ואף דיברו על 15%.

כמו בחשבון המים, גם כאן יש שורה של רעשי משנה שיפגעו בכיס של הצרכן. שירותים רבים כמו מסעדות, מקומות בילוי, רשתות שיווק עלולים לא לספוג את עליית המחירים בעצמם ולגלגל אותה לצרכנים.

ארנונה

בניגוד לשאר העלאות, שיעור הארנונה יעלה בצורה מינורית יחסית – 1.37%, אך יש רשויות שביקשו להעלות בשיעור גבוה יותר. במבשרת ציון ביקשו להעלות את הארנונה לעסקים ב-5% ובתל אביב ביקשו לחייב ארנונת מגורים מקסימלית דירות AIR BNB. העלאות אלו דורשות את אישור שר האוצר סמוטריץ'.

מנגד, ישנן רשויות רבות שביקשו להפחית את העלייה או לבטל אותה כליל. השרים היוצאים ליברמן ושקד העבירו את ההחלטה לשר האוצר סמוטריץ' ושר האוצר דרעי שיצטרכו להתמודד עם הבקשות. גורמים במשרד הפנים ינסו לבחון מנגנונים חוקיים על מנת להבטיח שהארנונה לא תעלה.

לא מדובר בתוספת משמעותית עבור משקי הבית הפרטיים. אך עבור העסקים שמשלמים תעריפי ארנונה גבוהים הרבה יותר, מדובר בהעלאות משמעותיות שיאלצו להשית על הצרכנים. עליית הארנונה לעסקים הקטנים יכולה להיות מכת משמעותית, בנוסף למחירי החשמל, המים וחומרי הגלם.