רשות המסים פירסמה היום (חמישי) את החלטות הוועדה להטלת עיצומים כספיים על ישראלים שהבריחו כספים לישראל בשנת 2020. הרשות פרסמה 79 החלטות, שסך העיצום הכספי בגינן הגיע לכ-2 מיליון שקלים - חצי מתוכם על מקרה אחד בלבד. ב-12 מקרים בלבד הוברחו סכומים הגבוהים מ-100 אלף שקלים
מספר העיצומים הנמוך יחסית נובע מהתפשטות מגפת הקורונה בעולם במהלך שנת 2020, ומהטלת ההגבלות על הכניסה והיציאה מהארץ בכלל מעברי הגבול, שמנעה הברחות כספים בשנה זו. על פי חוק איסור הלבנת הון, חלה חובת דיווח על הכנסת כספים למדינת ישראל או הוצאתם ממנה בסכום העולה על 50,000 שקל במעברי הגבול האוויריים והימיים ועל 12,000 שקל במעברי הגבול היבשתיים.
ברשות המיסים טוענים שהעברת כספים דרך מעברי הגבול היא אחד מדפוסי הפעולה המוכרים והרגישים ביותר בתחום הלבנת הון, שכן מדובר בדרך נוחה להעברת מזומנים ללא תיעוד ושחזור. עוד עולה מהדוח ש-37% מההפרות בוצעו בנמל התעופה בן גוריון, 33% במעבר נהר הירדן, ו- 21% במעבר בגין. 20% מההחלטות מתייחסות למפרים שלא דיווחו גם ביציאה מישראל וגם בכניסה אליה ו-15% מההפרות (12 מקרים) היו בסכומים מעל 100,000 שקלים.
1.5 מיליון שקל על אדם אחד
העיצום הכספי הגבוה ביותר שהוטל בשנת 2020, בסכום של 1.5 מיליון שקלים, הוטל על אילן מרקו. במסגרת חקירה של מפלג הונאה תל אביב במשטרת ישראל כנגד מרקו, שנפתחה בעקבות בקשה לחיקור דין מצרפת בחשד כי ביצע סחיטה באיומים, מעילה והתחזות במדינה, נערך חיפוש בביתו, שם נתפסו מזומנים רבים, בשווי של כ-3 מיליון שקלים.
מרקו, אזרח ישראלי המחזיק בדרכון צרפתי ובבעלותו עסק לפרסום ולשיווק דיגיטלי, טען כי 200 אלף אירו מתוך סך הכספים שנתפסו בדירתו הם חסכונות שצבר בעת שהתגורר בצרפת. לטענתו, כשעלה לישראל בחודש דצמבר 2010 הביא עמו 20 אלף אירו בלבד ואת יתרת הכספים, אשר לדבריו מקורם ממכירה של שתי חברות ושני רכבים בצרפת, הכניס בפעימות באמצעות חבריו, זוגתו באותה עת, גרושתו, אחיו ואמו במשך כ-8 שנים לאחר מכן. מדבריו עולה כי בכל פעם שהגיעו לארץ מצרפת, הביאו עמם, לבקשתו, סכום כסף הנמוך מעשרת אלפים אירו על מנת להימנע מהצהרה על הכספים, משום שחשש להסתבך, כלשונו.
על אף שקיבל מספר הזדמנויות להציג אסמכתאות בדבר מקור הכספים, לא הוצגה בפני הוועדה כל אסמכתה ולו לכאורה, התומכת בגרסאותיו. ברשות המיסים ראו בכך הפרת דיווח חמורה, בסכום גבוה, המבוססת על תכנון קפדני שמטרתו לבצע הבניה של הכסף ולהכניסו לישראל ללא דיווח, ולאור חוסר שיתוף הפעולה של המפר ואי קבלת גרסתו לעניין מקורו החוקי של הכסף, הטילה עליו הוועדה עיצום כספי בגובה 1.5 מיליון שקלים. בעקבות ערעורו לבית המשפט הופחת העיצום למיליון שקלים.
שימשה כבלדרית כספים מפריז לישראל
עיצום כספי משמעותי נוסף בסכום של 179,740 אירו (כ-684 אלף שקלים) הוטל על רבקה סופר שנכנסה במסלול הירוק באולם הנוסעים בנתב"ג כשברשותה סכום כולל של 179,740 אירו מבלי להצהיר על כך. סופר, עצמאית בתחום עיצוב הפנים, נבדקה עם נחיתתה בארץ מפריז על ידי שוטרי משטרת ישראל בנתב"ג, שהבחינו בכבודתה בשטרות כסף רבים והפנו אותה למסלול האדום על מנת שתצהיר במכס על הכספים.
למרות זאת, פנתה סופר למסלול הירוק ועברה דרכו מבלי להצהיר על הכספים שברשותה. בבדיקה של בודקי המכס במקום נמצאו סכומי כסף גדולים אשר הוסלקו בתוך מספר חוברות מגזין, וחלק מהכספים, בסכום שהוא מתחת לסף הדיווח נמצאו בתיקה האישי.
בחקירתה ובדיון בפני הוועדה טענה כי היא פעלה כבלדרית כספים מפריז לישראל עבור אדם אחר וכי הכספים המתינו לה בכספת שבמלון בפריז, והובטח לה שכר בגובה 1.5% מהסכום שתכניס לארץ. מחקירתה עלה כי סופר קיבלה הנחיה לשים בתיקה האישי 12,000 אירו בלבד, שלגביהם אין בעיה חוקית ואת יתר הכספים להסליק בתוך מספר מגזינים בכבודתה.
לטענתה לא דיווחה על הכספים מאחר שמילאה אחר הוראותיו וכי זו הפעם השנייה שבה שימשה כבלדרית עבורו. הפעם הקודמת הייתה בשנת 2018, אז הביאה סכום כסף בדולרים, מתורכיה לישראל. ממצאי החקירה מצביעים על כך כי מדובר באירוע בודד שמהווה חלק מפעילות ענפה של ארגון גדול יותר, המפעיל מנגנון משומן להברחת כספים, במזומן, בין מדינות. לאור כל זאת, הטילה הוועדה על המפרה עיצום כספי בסכום השווה בשקלים לסכום הכספים אשר נתפסו – 179,740 אירו.