אריק פינטו, לשעבר מנכ"ל בנק הפועלים, שוחח עמנו אמש (חמישי) ב"תוכנית חיסכון" על הריבית האחרונה שעלתה ב-0.75% ולא היסס לבקר את הפעולות שנקט נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון. "אין לי ספק שעליית הריבית הייתה תלולה מידי", טען. "יש לי הערכה גדולה מאוד לבנק ישראל שהיה רגולטור שלי במשך שנים -  אבל אני חושב שנעשתה פה טעות כפולה. הראשונה בינואר 2021, כשבנק ישראל התיר לקחת שני שליש מסך המשכנתא בסלול שצמוד לפריים, לאחר שעד לאותה ההחלטה היה מותר שליש".

לטענת פינטו, ההחלטה הזו הייתה המקור לסכנה: "אני חושב שזה גרר הרבה מאוד אנשים להתפתות בסביבת ריבית נמוכה, ולקחת אחוז גבוה במסלול הפריים". כמו כן, הוא טען כי נעשתה טעות נוספת - הזמן המהיר שבו הוחלט על העלייה החדה של הריבית: "סביבת הריבית הייתה צריכה לעלות בהדרגה ובצורה מתונה לאורך זמן".

"עכשיו, כשהריבית עלתה בתוך שלושה חודשים עלייה כזו, הרבה צעירים ייקלעו לבעיה - ואני חושב שצריך לתת את הדעת על זה", הוסיף פינטו. "כמעט כל המסלולים יתייקרו. גם הפריים יעלה וגם הריבית הצמודה. האינפלציה תייקר את כל המסלולים - כך שסך כל ההחזר על המשכנתאות יעלה במאות שקלים. 

כפי שעולה מתחזיות הבנקים, הכסף שהם מרוויחים מגיע מההפרש בין הריבית הגבוהה שהם גובים על המינוס והמשכנתא, לבין הריבית הנמוכה על העובר ושב ועל הפקדונות. כך למשל, בשנה הקרובה בנק מזרחי טפחות ובנק הפועלים יגדילו את הרווחים ב-1.4 מיליארד שקלים, בנק דיסקונט ב-1.3 מיליארד שקלים, בנק לאומי במיליארד שקלים ובנק הבינלאומי ב-600 מיליון שקלים.

מנכ
"עליית הריבית הייתה תלולה מידי", אריק פינטו, לשעבר מנכ"ל בנק הפועלים|צילום: חדשות 12

בתגובה על התחזיות הללו, טען מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר: "הפוזיציה של הבנקים היא כזו שעליית הריבית גורמת להם לרווחים מאוד גדולים. אין ספק שבמחצית הראשונה חמשת הבנקים הרוויחו 15 מיליארד שקל. אני באמת חושב שזה מצריך דיון".

לדבריו, נדרש מהבנקים להתחשב בלקוחות  - ואף הציע רעיון משלו: "צריך לקיים דיון על אחריות חברתית. אני חושב שיש מקום להעלות את הריבית על הזכות, הרישיונות שניתנו לבנקים על הפקדונות הוא יקר מאוד. הרבה מאוד גופים במשק היו רוצים לקבל את הרישיון הזה, והיו מבטיחים ריבית הרבה יותר גבוהה. אני הייתי שוקל להחזיר חלק מהרווחים ללקוחות בצורה כזו או אחרת, ולהקים קרן שתסייע ללקוחות שנקלעו לכשל או שייקלעו לכשל כתוצאה מעליית הריבית והאינפלציה".

נגיד בנק ישראל (צילום: חדשות 12)
"האינפלציה בישראל - בין הנמוכות בעולם", נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון|צילום: חדשות 12

בתחילת השבוע, נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, התראיין ל"מהדורה המרכזית" עם יונית לוי וטען כי העלאת הריבית היא "כאב עכשיו שמטרתו למנוע כאב גדול יותר בהמשך". לדבריו, ההעלאה החדה של הריבית תורמת לעצירת האינפלציה, אולם לוקח לה זמן להשפיע על המשק.

בנוסף, הוא טען שהעלאת הריבית היא הכלי הנכון להורדת האינפלציה לאורך זמן, והוסיף: "צריך לזכור שהמשק הישראלי הוא עם צמיחה מהגבוהות בעולם, ושאנחנו עדיין עם האינפלציה בין הנמוכות בעולם. הסטייה היא כבר 2% מעל היעד ואנחנו נחושים להחזיר את האינפלציה חזרה ליעד כי בסופו של דבר, האינפלציה היא מס. היא פוגעת בפעילות הכלכלית, היא פוגעת בעיקר בשכבות החלשות".