תנופת גיוסי ההון וכוח האדם של 2021 הוחלפה בחודשים הראשונים של 2022 בפיטורי עובדים ובהידוק חגורות, כך עולה מניתוח של The Information. לפי נתונים שריכז האתר, מתחיל חודש אפריל לבדו יותר מ-2,000 עובדי סטארט אפים איבדו את מקום עבודתם. בצמרת מצעד המפטרים עומדת פלטפורמת הקורסים המקוונים ההודית Unacademy שקיצצה 1,000 עובדים. קיצוצים משמעותיים נוספים היו בשירות המשלוחים המהירים Gopuff ובסטארט אפ הצ'קאאוט Fast, שפיטרו בחודש האחרון 450 עובדים כל אחד. ב-Fast הפיטורים היו חלק מסגירה מלאה של החברה.
פיטורי אפריל מצטרפים למהלכים דומים בשורה של חברות מתחילת השנה, ובראשם פיטורי הענק של 3,000 עובדים בחברת המשכנתאות המקוונת Better.com. פיטורים נוספים של כ-100-130 עובדים נרשמו גם בחברת האירועים הווירטואליים Hopin, במפתחת תוכנת האוטומציה Hyperscience ובסטארט אפ רכישת הבתים Knock.
המספרים עדיין מהווים שברירי אחוזים מכלל השוק: הערכות של גופים שונים אומדות את מספר עובדי הטכנולוגיה בארה"ב בטווח של בין 5 לכ-12 מיליון איש. במקביל, הדרישה לעובדי טכנולוגיה נותרה גבוהה. איגוד המעסיקים CompTIA לתחום הטכנולוגיה העריך לאחרונה כי כי הדרישה למומחים בתחומי הטכנולוגיה תצמח ב-2% ב-2022 ותייצר 178 אלף משרות חדשות.
ועדיין, ב-Information טוענים כי מדובר בשינוי מגמה בהשוואה לגיוסי העובדים הגדולים של 2021. כעת משקיעי הון סיכון דוחקים במייסדי חברות הפורטפוליו שלהם - קרי, חברות שהם מושקעים בהן - לוודא כי יש להם הון מספיק לפחות ל-12-18 החודשים הקרובים. בנוסף הם מציעים להם להעריך מחדש את קצב שריפת המזומנים (ה-burn rate) החודשי.
המשקיעים חוששים שהסטארט אפים יתקשו לשחזר את היקפי גיוס ההון של השנה שעברה, ומכוונים את החברות להפחית את מספר העובדים או להאט את קצב גיוס כח האדם - ואף לבחון גיוס הון נוסף לפי הערכות שווי נמוכות יותר.
"האווירה הכללית היא ששטוח זה הצומח החדש" צוטט קונור מור, שחקן VC של פירמת KPMG, שהוסיף כי "לא תהיה לבד אם תבצע דאון ראונד [השנה]".
החברות ברשימת המפטרות הן בעיקר כאלו שהרוויחו מהטרנדים של תקופת הקורונה, שמתקררים כעת, או שנפגעות מהאינפלציה ומהעלאות הריבית. לפי ה-Information, המגמה החלה לחלחל גם להערכות השווי והגיוסים: לפי נתוני פיצ'בוק, היקף הגיוס הממוצע בחברות טכנולוגיה צרכנית ירד מ-29 מיליון דולר ב-2021 ל-22 מיליון מאז תחילת השנה, והערכות השווי הממוצעות ירדו מ-396 מיליון דולר ל-310 מיליון.
נתונים שפרסם אתמול ה-FT מציגים תמונה של ירידה בשווי החברות הפרטיות ומדווחים על מכירת חיסול במניות הסטארט אפים. נתונים של Forge Global, זירת מסחר מובילה במניות סטארט אפים פרטיים, מסרה כי מחירי החברות בפלטפורמה שלה ירדו ב-19.9% בחודשים פברואר ומרץ בהשוואה למחירי הרבעון הקודם. המדד של פלטפורמה דומה בשם Zanbato, שעוקב אחר יותר מ-100 מהחברות הפרטיות הנסחרות ביותר, ירד ב-1% ברבעון הראשון של 2022. הרבעון השלילי האחרון במדד של Zanbato היה במחצית 2020, על רקע התפשטות נגיף הקורונה.
עם זאת, לפי ה-FT רמת פעילות ההון סיכון נותרה גבוהה בהשוואה לרמות היסטוריות ומספר משקיעים הכריזו שהחלו לחפש עסקאות מוזלות בתקופה זו. "אנו רואים בכך הזדמנות", אמר האנס סווילדנס, מנכ"ל Industry Ventures, אחד המשקיעים הפעילים ביותר בשווקי מסחר משני פרטיים. "אתה רוצה לקנות כשהשוק יורד".