הבנק העולמי חתך היום (שני) את תחזית הצמיחה של הכלכלה העולמית בצל הפלישה הרוסית לאוקראינה, מ-4.1% לצמיחה של 3.2% בלבד. הפקטור המשמעותי ביותר בצמצום התחזית הוא צפי להצטמקות כלכלית ברחבי אירופה ובמרכז אסיה, כך על פי נשיא הבנק העולמי, דייוויד מאפלס.
גורם נוסף שגרם לבנק העולמי להוריד את התחזית שלו הוא העלייה במחירי המזון והדלק, עול שמוטל ביתר שאת על הכלכלות המתפתחות ברחבי העולם. מדובר בתוצאה, לפחות באופן חלקי, של הסנקציות המערביות שהוטלו על רוסיה, שהעלו את המחירים, בפרט של האנרגיה, בכל העולם.
גם שיבושי אספקה של ייצוא חקלאי מאוקראינה הוסיפו לעליית המחירים. רוסיה חסמה את הנמלים האוקראיניים המרכזיים בים השחור והפכה את המסע של אניות הנושאות תבואה ומוצרים נוספים, מאוקראינה לשאר העולם למסוכן ביותר.
הבנק המרכזי "מתכונן לתגובה מתמשכת למשבר בהינתן מספר משברים מקבילים", אמר מאפלס. "במהלך השבועות הקרובים אני מצפה לדון עם המועצה על חבילה חדשה של כ-170 מיליארד דולר ל-15 חודשים, שתכסה את התקופה שמאפריל 2022 ועד יוני 2023". החבילה הזו תהיה גדולה אפילו יותר מזו שהושגה למשבר הקורונה, שהגיעה ל-160 מיליארד דולר.
ובכל זאת, הנזק העולמי של המלחמה בין רוסיה לאוקראינה מתגמד ביחס לנזק שהיא יצרה לכלכלה של אוקראינה עצמה, ובמידה פחותה יותר, לכלכלה הרוסית. מוקדם יותר החודש הבנק העולמי פרסם תחזית לפיה התוצר באוקראינה ייפולב-45.1% השנה, זאת על אף שלפני המלחמה כל התחזיות הצביעו על צמיחה מרשימה בשנים הקרובות. בנוגע לרוסיה לעומת זאת מדברים על הצטמקות של 11.2% בלבד השנה, בעיקר בגלל הסנקציות המערביות.