תקציב הסיוע לענף המלונאות יעלה ב-150 מיליון שקלים, מארגני התיירות הנכנסת יקבלו 60 מיליון שקלים במענקים ולמורי הדרך יוקצו 25 מיליון - כך על פי ההצעה לסיוע לענף התיירות הנכנסת שתעלה היום (ראשון) לאישור הממשלה. ההצעה מתקנת את מתווה הסיוע לענף התיירות שאושר ביולי אשתקד ומבקשת לסייע למארגני התיירות הנכנסת, מורי הדרך ולהתוות את ההכשרה התעסוקתית שיקבלו עובדי הענף. התגובות למתווה בענף לא היו חיוביות, ומורי הדרך אף יקיימו הפגנה משותפת של עוסקי התיירות הנכנסת מחר בבוקר.
על פי ההחלטה שתעלה היום יחולקו מענקים נוספים למלונאים בסך 150 מיליון שקלים (במקום 60 מיליון שקלים שנקבעו בהחלטה הקודמת), והתקציב הכללי של תכנית המענקים יסתכם ב-450 מיליון שקלים (במקום 300 מיליון). בנוסף, יתאפשר למלונות שנפתחו בחודשים שלפני פרוץ הקורונה לקבל מענקים עבור 2021 במסגרת מתווה חריגים, מה שלא התאפשר להם בעבר.
בנוסף בממשלה יוחלט להקצות 60 מיליון שקלים למענקים למארגני התיירות הנכנסת, מענק שלא היה קיים בתוכניות הקודמות. 30 מיליון שקלים יוקצו מתקציב משרד התיירות ו-30 מיליון נוספים מתקציב תוספתי שיוקצה למטרה זו. בכך מכירה הממשלה בחשיבות סקטור זה להתאוששות העתידית של ענף התיירות, מתוך תקווה שיום יבוא והם יוכלו לחזור לעבודתם.
הזכאות לסיוע נוסף תינתן למארגן תיירות נכנסת אשר: א. מחזור הכנסותיו מתיירות נכנסת בשנת 2019 היה לפחות 2 מיליון שקלים; ב. הכנסות אלו ירדו בחודשים יולי-דצמבר 2021 לפחות ב-80% ביחס ל-2019; ג. מחזור הפעילות הכולל ירד בחודשים יולי-דצמבר 2021 לפחות ב-80% ביחס ל-2019.
ההחלטה גם מקצה 25 מיליון שקלים למורי הדרך: משרד התיירות יגדיל את היצע הסיורים המסובסדים הנערכים לציבור על ידי מורי דרך מוסמכים עד לשנת 2022. 10 מיליון שקלים יגיעו מתקציב משרד התיירות ו-15 מיליון שקלים מתקציב משרד האוצר.
ההחלטה מבקשת גם לחייב את שרת הכלכלה להפעיל למשך חצי שנה תוכניות תעסוקה והכשרה לעובדי ענף התיירות אשר נפגעו ממשבר הקורונה. המשרד ירחיב את מלגות ההכשרה שמחולקות כך שיוענקו מלגות של עד 10,000 שקלים לעובדים מהענף שייבחרו ללכת להכשרה תעסוקתית. משרד התיירות יהיה אחראי לקבוע מי הוא עובד ענף התיירות שנפגע וזכאי לקחת חלק בתוכנית.
"התוכנית לא כוללת שקל אחד של פיצוי"
בהתאחדות המלונות הסתייגו מהמתווה המוצע: "אנחנו מודים להתגייסות שרי התיירות והאוצר, אך הפתרון הוא פתיחת השמים בצורה אחראית כפי שנהוג ביתר מדינות העולם. בנוסף, נדרשים פתרונות תשתיתיים נוספים לעניין העובדים וחישוב הארנונה לפי תפוסה. יש גם לדחות את תשלומי הקרן בהלוואות בערבות מדינה".
בעמותת "מורשת דרך", שמייצגת את מורי הדרך ועוסקים נוספים בתעשיית התיירות, היו חריפים יותר בתגובתם וקראו להפגין נגד התוכנית. "התוכנית שעליה יצביעו לא כוללת שקל אחד פיצוי לרבבות עובדים ועסקים בענף ובכלל זה מורי הדרך", מסרה סגנית יו"ר העמותה , לנה דרובצ'בסקי. "לא ברור לנו איך השרים חוגגים את מה שמכונה 'תוכנית סיוע' בזמן שהענף מושבת בגלל מדיניות ממשלתית. הביקושים להגיע לארץ אדירים - הממשלה היא זאת שמונעת. האחריות הבלעדית היא של ראש ממשלת ישראל, נפתלי בנט".