שרת הכלכלה והתעשייה חתמה אמש (ראשון) על הוראת שעה שמאפשרת העסקה בשעות נוספות לצורך שמירה על רציפות תפקודית של המשק. הסיבה להוראה החריגה היא התפשטות נגיף האומיקרון ומדיניות הבידודים שמייצרות יחד מחסור חמור בעובדים בענפים רבים. ההיתר יוענק למעסיקים שסובלים מהיעדר עובדים שמשפיע על עבודת העסק.

השינויים בשעות הנוספות לפי הוראת השעה:

  1. הגדלת מכסת השעות הנוספות השבועיות המותרות ל-25 שעות, במקום 16 כיום.
  2. אורך שבוע העבודה, כולל שעות נוספות לא יעלה על 67 שעות, במקום 58 כיום.
  3. תתאפשר העסקת עובדים במשך של עד 14 שעות עבודה יומיות (כולל שעות נוספות), עד 8 פעמים בחודש.
  4. מכסת השעות הנוספות החודשית לא תעלה על 90 שעות.

במשרד הכלכלה מבהירים כי לא מדובר באישור לפי חוק שעות עבודה בשעת חירום וכי מדובר בהוראת שעה להעסקה בשעות נוספות ולא באישור להעסיק במנוחה שבועית.

האם כל עסק יכול לפעול על פי הוראת השעה החדשה?

לא - אין מדובר באישור גורף לכל המשק אלא רק למי שעומד בתנאי בהיתר: ההיתר מוענק למעסיקים בעלי למעלה מ-20 עובדים אשר 20% לפחות ממצבת עובדיו נעדרו ממקום העבודה בנסיבות שאינן תלויות במעסיק וככל שלא ניתן לבצע את העבודה באמצעות עובדים קיימים. מעסיק עם פחות מ-20 עובדים יוכל להשתמש בהיתר ללא מגבלת המחסור של 20%. בנוסף בהיתר לא נכללים ענפים מסוימים מטעמי בטיחות, כמו נהגים ופועלי בניין. מי שלא עומד בתנאים לפי הוראת השעה יכול להעסיק עובדים לפי ההיתר הכללי הקבוע להעסקה בשעות נוספות.

מה עם התשלום על שעות נוספות?

כל מעסיק, בין אם הוא פועל לפי ההיתר הכללי, היתר מיוחד או הוראת השעה - צריך לשלם גמול שעות נוספות בהתאם להוראות חוק שעות עבודה ומנוחה.

מתי התנאים יחזרו לקדמותם?

ההיתר ניתן לתקופה קצובה בזמן של כחודש, עד ליום 14 בפברואר 2022. לקראת פקיעת התקנות, אם מצב התחלואה לא ישתנה, שרת הכלכלה תבחן את הארכת ההוראה.

מדוע הוחלט לשנות את תנאי השעות הנוספות?

מטרת ההיתר לוודא מינימום פגיעה בייצור, באספקת שירותים ובמוצרים שנדרשים לספק למשק, כדי להמשיך שגרת עבודה ככל הניתן. מידי יום מתגלים עשרות אלפי מאומתים ומאות אלפי אזרחים נדרשים לבידוד, בהם הורים רבים הנאלצים להיעדר מעבודתם בשל חשיפת ילדיהם לחולים מאומתים. שרת הכלכלה החליטה כי פגיעה זמנית זו בתנאי העובדים הכרחית להמשך תפקודו של המשק בתנאי המשבר שאליהם הוא נקלע.

תאיר איפרגן, הממונה על זרוע העבודה: "מהלך זה שהובילה שרת הכלכלה והתעשייה, מטרתו לשמור על רצף תפקודי ושגרה בשוק העבודה עד כמה שניתן ובמקביל לאפשר מתן יציבות למעסיקים. זרוע העבודה תמשיך לפעול ולתת מענים לשינויים המשקיים במטרה לשמור על מקומות העבודה פתוחים ולמזער ככל הניתן פגיעה בכלכלה. מטבע הדברים ההיתר מוגבל בזמן אבל לקראת פקיעתו הוא ייבחן שוב בהתאם למצב התחלואה".