שרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי פנתה הבוקר (שני) לשרת הפנים איילת שקד בקריאה לשינוי המדיניות כלפי הפליטים מאוקראינה, כך שתתאפשר העסקתם כעובדים עם היתר שהייה זמני. "מתן מענה אנושי כלפי הפליטים חיוני להם ובמקביל יאפשר לישראל גם לתת מענה לצרכי המשק על כל גווניו." 

שרת הכלכלה הציעה לשנות את המדיניות הקיימת כלפי פליטים אזרחי אוקראינה המגיעים לישראל דרך מדינה נוספת ומוגדרים כיום "תיירים". ברביבאי מבקשת משקד לאפשר להם רשיון שהייה זמני שאינו מהווה אישור עבודה קבוע. במתכונת זו, תוענק להם אשרת עבודה בנסיבות הומניטריות ולא ינקטו סנקציות כלפי מעסיקים, בתנאי שישמרו על זכויותיהם של העובדים כמתבקש בחוק. 

שידור ישיר ממסיבת העיתונאים (צילום: נועם מושקוביץ, חדשות)
השרה ברביבאי. ארכיון|צילום: נועם מושקוביץ, חדשות

ברביבאי ציינה כי אין בכך השלכה שלילית על שוק העבודה, נוכח קיומן של כ-140 אלף משרות פנויות במשק. עוד הוסיפה כי ההיפך הוא הנכון, המדיניות לדבריה תאפשר מתן מענה אנושי כלפי הפליטים ותאפשר לממשלת ישראל להעניק פתרונות לצרכי המשק על כל גווניו.

"הסדרת העסקתם תאפשר לאותם פליטים קיום בכבוד, שמירה על זכויותיהם בעבודה ותחייב את המעסיקים בהסדרת ביטוח בריאות עבודם", כתבה השרה ברביבאי. "החשש כי העסקת הפליטים-תיירים באופן זמני תפגע בצביונה של ישראל אינו מוצדק וממילא מדובר באשרה זמנית ובשליטה מלאה של המדינה בפרטים של הבאים בשעריה".

איילת שקד (צילום: רויטרס)
האם תאפשר לפליטים מאוקראינה לעבוד בישראל? שקד, ארכיון|צילום: רויטרס

נכון ליום שישי האחרון שהו בארץ 11,550 אוקראינים שנכנסו לישראל מתחילת המלחמה. יש לציין שמתוכם רק כ-7,900 נמצאים באשרת תייר, והם הקבוצה שאליה מתייחסת ברביבאי. כ-3,650 הם עולים וזכאי חוק השבות ועל כן יכולים לעבוד בישראל. הבוקר פרסמה שרת הפנים כי המגמה מתהפכת וביממה האחרונה הגיעו יותר זכאי חוק השבות (438) מאשר פליטים שנכנסים באשרת תייר (330). בנוסף העריכה השרה כי עד תחילת שבוע הבא יגיעה מספר העולים מאוקראינה ל-10,000.