המסחר בבורסה בתל אביב ננעל היום (חמישי) בירידות, בצל הפלישה הרוסית לאוקראינה. גם הבורסות באירופה עם מסכים אדומים וברוסיה המדדים נחתכו בכ-30% עם פתיחת המסחר. מחיר הנפט חצה את ה-100 דולר לחבית, והרובל הרוסי הגיע לשפל של כל הזמנים. למרות שבארה"ב המסחר נפתח בירידות, היום נגמר עם נעילה ירוקה.
הבורסה בת"א איבדה היום כ-3%: מדד ת"א 35 ירד ב-2.91%, מדד ת"א 125 איבד בכ-3.04% ומדד ת"א בנקים ירד ב-3.89%. המסכים נצבעו אדום כבר בפתיחת המסחר, שהתעכב בשל צפי לירידות חדות, ונמשכו לאורך כל היום ביציבות.
הבורסה הרוסית התרסקה במהלך היום וננעלה בירידות חדות: מדד MOEX הרוסי סיים את היום ביריה של 33% ומדד RTS שנקוב בדולרים ומשמש בעיקר משקיעים זרים, איבד 38%. באירופה מדד פוטסי 100 הבריטי נחתך בכ-3.2%, וקאק 40 הצרפתי יורד ב-4.3%.
עם פתיחת המסחר בארה"ב, בשעות אחר הצהריים שעון ישראל, המדדים המובילים נחתכו בכ-2.5%, אך לאחר מכן התאוששו ומחקו את הירידות שלהם. כבר בשעות הערב, במהלך נאום נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, ניתן היה לראות התאוששות משמעותית, ועד הנעילה 3 המדדים הבולטים עברו לתחום הירוק: S&P500 נסגר בעלייה של 1.5%, הדאו על 0.3% והנסדאק עלה ל-3.3% בתום המסחר.
המשבר מחזק את הדולר, שמשקיעים רואים בו מטבע בטוח בעתות משבר. שערו הרציף של הדולר מול השקל עולה ומגיע לכ-3.27 שקלים לדולר. השקל נחלש גם מול היורו שמגיע ל-3.64 שקלים ליורו. הרובל הרוסי הגיע לשפל של כל הזמנים ושערו היציג נקבע על 0.012 דולר.
בדואר ישראל דיווחו על עליה בביקוש לרכישת דולרים בסניפי הדואר ובאתר. "כבר עם פתיחת הסניפים הבוקר, הרגשנו את העלייה בביקושים לדולרים, כאשר לקוחות מרגישים שהכיוון הוא התחזקות של הדולר, ומעדיפים להצטייד בדולרים כל עוד השער עדיין יחסית קרוב לרמות הנמוכות של החודשים האחרונים", הסביר אבי בלו, מנהל בנק הדואר. "כשפסח בפתח והתיירות הבינלאומית שוב רלוונטית לישראלים, אנחנו רואים שלקוחות רבים מעדיפים להצטייד בדולרים כבר עכשיו, מחשש שמדובר בשינוי כיוון ולא רק בזינוק רגעי".
בצל המשבר מחירי האנרגיה מזנקים: מחיר הנפט עלה היום בכ08% בצל הכרזת הפלישה של פוטין. הנפט האמריקני עלה ב-8% וחצה את ה-100 דולר לחבית. מחיר הברנט האמיר אף יותר, עלה ב-8.5% והגיע למחיר של 105.4 דולר לחבית. זו הפעם הראשונה מאז 2014 שמחיר חבית נפט עולה על 100 דולר. גם מחיר הגז הטבעי עולה ב-4.85% ומחיר הזהב, שנחשב באופן מסורתי לנכס בטוח, עולה ב-2.26% ונסחר במחיר של 1,953 דולר.
"תגובת המערב לפעולותיה של רוסיה צפויה להיות בצורה של החרפת הסנקציות הכלכליות על רוסיה, ולאור העובדה שרוסיה היא אחת משלושת יצרניות הנפט הגדולות בעולם ומקור הגז העיקרי לאירופה – הסיכונים למחירי הנפט בפרט והאנרגיה בכלל ממשיכים להיות מוטים כלפי מעלה", מסביר גיא בית אור, הכלכלן הראשי של פסגות. "מבחינת ישראל, השילוב של זינוק במחירי הנפט ביחד עם הפיחות המשמעותי לו אנו עדים בשקל מגביר את הסיכונים האינפלציונים בישראל וצפוי להוביל לעדכונים כלפי מעלה בתחזיות החזאים".