בלעדי: יומיים לאחר ששר האוצר אביגדור ליברמן הצטרף לקריאות לביטול התו הירוק, לידי N12 הגיעו הבוקר (חמישי) נתונים המצביעים על מידת הנזק הכלכלי שההגבלה גורמת לענף המסעדנות. על פי נתוני איגוד המסעדות, מדובר באובדן הכנסות שעומד על כ-200 מיליון שקל בחודש בסך הכול.
האיגוד מבסס את התחשיב על נתונים מ-14 אלף מסעדות, בתי הקפה, ברים ודוכני מזון – שבחודש רגיל מכניסים כ-2 מיליארד שקל. התו הירוק, שחזר לתוקף באופן מלא ב-20 באוגוסט 2021, פוגע על פי הנתונים ב-10% מההכנסות של העסקים הללו. בסך הכול, מדובר על חמישה חודשים שבהם הענף איבד הכנסות בגובה כמיליארד שקלים.
ההנחיות מתירות כניסה של לקוחות בעלי תו ירוק בלבד לישיבה בבתי אוכל סגורים. לתו הירוק זכאים מחוסנים ומחלימים (בתוקף עד חצי שנה ממועד החיסון האחרון או ההידבקות בנגיף) או מי שמציג בדיקה שלילית מוסדית. פעוטות עד גיל 3 פטורים מתו ירוק. שיעור ההתחסנות הנמוך בקרב ילדים, שעומד על כ-14% בלבד בגילאים 11-5, בשילוב עם התורים הארוכים במתחמי הבדיקות שפוגעים במוטיבציה להיבדק לצורך קבלת תו ירוק זמני – מובילים לכך שלרוב הילדים בגילאים הללו אין תו ירוק בתוקף, והם אינם יכולים להיכנס למתחמי אוכל סגורים.
"אין לי צוות מלצרים, וצריך גם מישהו שיבדוק תו ירוק"
"האבולוציה שהתו הירוק עבר היא מדהימה, ממשהו שהציבור מאמץ ורואה כדבר ששומר עליו, ועד לתופעה שהציבור מאס בה ורואה כנטל", מספר איתי פלח יוגב ממסעדת סזאר ברחובות. "הנזק הישיר אדיר ועומד בהערכה שמרנית על 100 אלף שקל בחודש - אין ילדים, שזה כיסח לחלוטין את יום שבת, כי לא מביאים חצאי משפחות. לכן גם אין אירועים. בנוסף יש גם סרבנים - פלח אוכלוסייה שלא משתף פעולה וזייפנים שמעבירים לך כל מיני צילומי מסך או בדיקות של בני משפחה והופכים אותך להיות בלש. ולבסוף יש עובדים בלי תו ירוק שאסור להעסיק אותם ואי אפשר לתת להם משמרות. כל זה בימים המטורפים האלה של הבידודים וההידבקויות ההמוניות.
"האבסורד זה שאין לי צוות להגיש אוכל, אבל אני צריך להעמיד מישהו בכניסה שיבדוק תווים ירוקים. על מי אנחנו עובדים? זו בדיחה. גם לקהל זה נראה מצחיק. לקוח מחכה 25 דקות כדי שינקו לו שולחן כי אין צוות, ובסוף בודקים לו תו ירוק. זה עושה יותר נזק מתועלת".
גם סאני ששון ממסעדת דבלין בהרצליה חש שהתו הירוק יותר מזיק ממועיל: "בימים הקשים האלה, בזמן שאנחנו מתחננים שיבואו אלינו אנשים, יש לנו גם את עניין התו הירוק. אני מפסיד המון לקוחות שעל פי חוק לא יכולים להגיע אלינו. אם הם בכל זאת מגיעים, אני צריך לשלוח אותם הביתה. זה גם יוצר סיטואציות ש-10 אנשים מגיעים ולאחד מהם אין תו ירוק, אז כל הקבוצה לא נכנסת. הנזק הכלכלי הוא אדיר, כי אנחנו עובדים 7 ימים בשבוע, ויש לנו בכל יום לפחות 15 אנשים כאלה. אנחנו בר-מסעדה עם הופעות חיות, אז הושבה בחוץ לא רלוונטית, ובמילא בתקופה הזו יש גשם וקר".
"האומיקרון טרף את הקלפים, אין שיתוף פעולה מהציבור"
"המסעדות מפסידות הכנסות מאחר שהן לא יכולות להכניס ילדים לחלל הפנימי, ופעמים רבות זה גורם לכך שכל המשפחה נמנעת מהגעה", מסביר מנכ"ל איגוד המסעדות, שי ברמן. "בחודשי החורף זה אפילו מחמיר, כי הושבה בחוץ הופכת להיות פחות פרקטית ורלוונטית, והמדינה מתייחסת לסגירת חורף כמו למקום סגור. זה הורג לנו את כל השטחים החיצוניים, כי ברוב המקומות יש סגירת חורף ואנחנו לא יכולים להכניס לשם אנשים בלי תו ירוק".
עניין נוסף שלא נכנס לתחשיב, אך מוסיף להפסדים, הוא ההוצאות שקשורות ללוגיסטיקה של בדיקת התווים הירוקים. המסעדות מחויבות להעמיד איש צוות שיוודא שלכל הנכנסים יש תו ירוק בתוקף – ולכך יש עלויות נוספות מבחינת היערכות, כוח אדם וזמן. "האומיקרון הפך את התו הירוק לחוכא ואטלולא", אומר גורם בענף. "זה נהיה לא רלוונטי. כשהלקוחות שומעים שאנחנו מבקשים מהם תו ירוק – הם צוחקים לנו בפנים או מתעצבנים עלינו. האומיקרון טרף את הקלפים ואין כבר שיתוף פעולה של הציבור עם התו הזה. הגיע הזמן שהממשלה תיגמל ממנו כי זה נראה כמו משהו אנכרוניסטי ולא ברור - אין בו כבר שום אפקטיביות ובטח לא תועלת אפידמיולוגית".
לפי דבריו של שר האוצר ששוהה בבידוד אחרי שנדבק בקורונה, ניכר שהוא מסכים עם הטענות. "אין היגיון רפואי ואפידמיולוגי בתו ירוק, ועל כך מסכימים מומחים רבים", כתב. "מה שיש זו פגיעה ישירה בכלכלה, בתפקוד היומיומי ובנוסף תרומה לא קטנה לפאניקה בציבור. אני פועל מול כל הגורמים על מנת לבטל את התו הירוק ולשמור על שגרת חיים נורמלית לכולנו".