יתכנו עליות מחירים, אך בינתיים אין מחסור: המערכה באוקראינה פרצה רק ביום חמישי, וכבר חוששים ברחבי העולם מההשפעות ארוכות הטווח על היבוא והייצוא התלויים במדינה המותקפת. לישראל מייבאים מתכות ומוצרי מזון רבים מאוקראינה, ובמשרד הכלכלה כבר מעריכים כי תתכנה עליות מחירים בשל קשיי אספקה.

על פי נתוני המשרד, היקף הסחר עם אוקראינה עומד על כ-950 מיליון דולר בשנה, מתוכם כ-250 מיליון מייצוא ו-700 מיבוא - רובו חיטה, ביצים, שמנים ומתכות. מבדיקה שבצענו עם שש רשתות שיווק (יוחננוף, שופרסל, טיב טעם, מחסני השוק, סלאח דבאח ורמי לוי) נראה כי כרגע אין עיכובים או עליות מחירים - אך עם זאת ברשתות אומרים בזהירות שיש להמתין ולראות כמה וכיצד תתפתח המלחמה.

פליטים, אוקראינה, מגיעים, גבול, מעבר, סירט, רומניה (צילום: רויטרס)
המלחמה באוקראינה תגיע גם למחירים שאנחנו משלמים בסופר. פליטים מגיעים לגבול רומניה|צילום: רויטרס

לעומת רשתות השיווק, צביקה ויליגר, אחד היבואנים הגדולים בארץ, הביע פסימיות מוחלטת לקראת העתיד לבוא. "אני מאמין שאם המשך המלחמה תהיה עלייה גדולה במחירים", אמר ויליגר בשיחה עם N12. "אני אישית מייבא מאוקראינה פופקורן וחמאה, יש לי שם משלוחים מוכנים שתקועים. למוצרים האלו לפחות עוד יש אלטרנטיבות, שאני כבר בוחן, אבל ישראל מייבאת מאוקראינה הרבה ביצים, ולקראת פסח קונים אפילו עוד יותר ביצים, אז אולי נראה פה מחסור. אי אפשר לדעת, יכול להיות שהמלחמה תמשך יומיים שלושה וזה יכול להימשך גם חודשים".

"זה לא שחס וחלילה נחסם היבוא מארה"ב"

גם בהערכת מצב שנערכה בסוף השבוע בידי מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה עלה כי יתכנו עליות מחירים, אך כרגע הם אינם צופים מחסור באספקות סחורות חיוניות, ומרגיעים את הרוחות. "כולם מרגישים שהם חודשים בתוך מלחמה, אבל צריך לזכור שהאירוע הזה הוא בן חמישה ימים", אומר אוהד כהן, מנַהל מִנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה. "האירוע הזה מאוד טרי, וכולנו קודם כל מקווים שזה יגמר. בכל זאת החלטנו שנסתכל על המקומות שצריך לשים אליהם לב במידה והמלחמה תתארך".

לחם מקמח מלא (צילום: חיה דר, הבלוג של חיה דר)
הקמח בארץ מיובא מרוסיה ואוקראינה והוא עלול להיפגע|צילום: חיה דר, הבלוג של חיה דר

כהן המשיך והסביר כי "משום שהמשבר הזה לא צץ בן לילה, אז הייתה היערכות בקרב התעשייה לקראת מצב כזה - לדוגמה, חברות הגדילו מלאים של המוצרים שהן מייבאות מהאזור. היקף היבוא של ישראל מאוקראינה הוא בר תחלופה - אולי מחיר קצת יותר גבוה ואולי יקח זמן אבל זה לא נגיד חס וחלילה שנחסם היבוא מארה"ב. ניתחנו את הנתונים, ראינו מה ההיקף של היבוא ומאיפה אפשר עוד לייבא כחלופה, ואני יכול לומר שלפחות כרגע אני לא צופה מחסור".

כלומר, המשבר עדיין טרי ולכן המחירים של המוצרים לא יעלו מחר בבוקר, אבל ככל שהוא ימשך, תהיינה לכך השלכות.

מה עלול להתייקר ומתי זה יקרה?

"מאוקראינה אנחנו מייבאים הרבה יותר משאנחנו מייצאים", פירט כהן. "אנחנו מייצאים הרבה כימיקלים, קצת מוצרי פלסטיקה, קצת תוצרת חקלאית טרייה ומוצרי מזון. מבחינת היבוא - אנחנו מייבאים חיטה מאוקראינה והאמת שגם מרוסיה. הן שתיים מיצרניות החיטה הגדולות בעולם. 90% מהיבוא מאוקראינה הוא תוצרת חקלאית, מוצרי מזון כמו חיטה, תירס, ביצים ושמני בישול, וכל מיני מתכות וברזלים. אין עדיין הערכה באילו מוצרים נראה עליית מחירים, כי אי אפשר לדעת איך השווקים יתאזנו. לדוגמה, יכול להיות שבעקבות המלחמה יצרני שמנים במדינות אחרות יגדילו את הייצור שלהם ואז לא תהיה בעיה, כי יהיה מספיק שמנים והם לא יעלו יותר".

אוהד כהן, מנהל מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה (צילום: שלומי אמסלם)
אוהד כהן, מנהל מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה|צילום: שלומי אמסלם

ואם בכל זאת תחול עליה במחירים - מתי נרגיש זאת בישראל?

"אני מעריך שלפחות תוך 5–7 שבועות. אתה לא הולך ומשנה קווי אספקה כל כך מהר. זה תהליך מורכב - צריך לבדוק ולשאול ולעשות משא ומתן. רק אם באמת המלחמה תמשך מספר שבועות, נראה את זה בארץ".