נתוני הלמ"ס שפורסמו היום (שלישי) מצביעים על תנודתיות גדולה בצמיחה של המשק לאחר משבר הקורונה ועל ההשפעה הרבה שיש למחסור בכלי רכב חדשים על התוצר. התמ"ג (התוצר המקומי הגולמי) ברבעון השלישי של 2021 עלה ב-2.4%, זאת לעומת עליה של 13.7% ברבעון הקודם. ההוצאה על צריכה פרטית גם היא הושפעה מצמצום ייבוא המכוניות ועלתה ב-0.7% בלבד.
את העלייה המתונה יחסית בתמ"ג מסבירם בלמ"ס על ידי הירידה ביבוא מכוניות נוסעים לעומת הרבעון השני של שנת 2021. על אף שמכוניות הנוסעים אינן מיוצרות בארץ, המיסים על היבוא בכלל ועל מכוניות הנוסעים בפרט הם חלק מהתמ"ג, וכך הירידה במיסים על היבוא תרמה לירידת התמ"ג. התוצר המקומי הגולמי ללא מיסים נטו על היבוא (שאינו כולל את השפעת הירידה במיסים הנובעים מהירידה ביבוא כלי הרכב), עלה ב-3.5% בחישוב שנתי. התוצר המקומי הגולמי לנפש עלה ב-0.5% בחישוב שנתי.
ההוצאה לצריכה פרטית הושפעה גם היא מהירידה החדה ביבוא מכוניות ועלתה ב-0.7% בחישוב שנתי. ההוצאה לצריכה פרטית שאינה כוללת את רכישת מכוניות הנוסעים, עלתה ב-5.1% בחישוב שנתי. בנוסף, הצריכה הפרטית לנפש ירדה ב-1.1% בחישוב שנתי ברבעון השלישי, לאחר עליה של 31.3% בחישוב שנתי ברבעון השני.
השינויים בהוצאה לצריכה הפרטית לנפש ברבעון השלישי של 2021 משקפים עלייה של 6.8% בצריכה פרטית שוטפת לנפש (ההוצאות למזון, משקאות וטבק, לשירותים אישיים, לדיור, לדלק וחשמל לאחזקת בית, ולמוצרי תעשייה לצריכה שוטפת).
ההוצאה למוצרים בני-קיימה למחצה לנפש (ההוצאה על הלבשה והנעלה, טקסטיל לבית, כלי עבודה ובית קטנים חשמליים, מוצרי בידור ופנאי וחפצים אישיים) עלתה ברבעון השלישי של 2021 ב-2.9% בחישוב שנתי. זאת על אף שההוצאה על הלבשה והנעלה ירדה ב-9.2% בחישוב שנתי.
ההוצאה למוצרים בני-קיימה לנפש ירדה ב-18.5% בחישוב שנתי, בפרט ההוצאות לכלי רכב לשימוש פרטי ירדו בצורה משמעותית לאחר העליה החדה ברבעון השני.
ההשקעה בנכסים קבועים (ההשקעה בבתי מגורים והשקעות ענפי המשק בבנייה, בציוד ובכלי תחבורה) עלתה ברבעון השלישי של 2021 ב-14.8% בחישוב שנתי. השינוי בהשקעה בנכסים קבועים משקף ירידה של 68.1% בחישוב שנתי בהשקעה בכלי תחבורה יבשתיים (24.8% בחישוב רבעוני) לאחר העלייה החדה ברבעון הקודם. ההשקעה בבנייה למגורים עלתה ב-13.5% בחישוב שנתי וההשקעה בבנייה שלא למגורים ועבודות בנייה אחרות עלתה ב-6.4% בחישוב שנתי.
יצוא הסחורות והשירותים (למעט יהלומים וחברות הזנק) שמר על יציבות ברבעון השלישי של שנת 2021 (עלייה של 0.6% בחישוב שנתי).
משבר הקורונה הוא משבר בין-לאומי שהשפיע על הכלכלה העולמית. פתיחת המשק והחזרה החלקית לשגרה אפיינו את המדינות השונות ובדומה לישראל תרמו לתנודות גבוהות של התמ"ג במהלך השנה.