"מה אני יכול לעשות? החשבון שלי מעוקל על אלפי שקלים שבכלל לא קשורים אליי" מתאר בעצב משה ממן את המצב האבסורדי שאליו נקלע. בוקר אחד, גילה ממן כי חשבונו עוקל בגין חיובי דוחות חנייה על סך 13 אלף שקלים. מהיכן הגיעה הדרישה לתשלום האסטרונומי? ההסבר טמון בשיטת הגבייה התובענית בהן נוקטות חלק מהעיריות, לפחות אלו שמשתמשות בשירותי משרד עורכי הדין סנדרוביץ-רינקוב, שהפך לשם דבר בענף הגבייה המוניציפלי.

"מה שעשה עורך דין סנדרוביץ, הוא עשה דבר שלא ייעשה. לפני 20 שנה ו-70 שקלים דוח חנייה, שזו הטענה שלהם - זה לא היה ולא נברא", מסביר ממן, פקח חנייה שבעצמו חילק אלפי דוחות ומכיר היטב את המנגנון. "לפי מה שהבנתי, הדוחות האלה - חלקם מוסבים על שמי ואלה הכפלות, וריביות שלא קיימות, אפילו השוק השחור לא לוקח ריביות כאלה". ממן סירב לשלם, ופנה באמצעות אשתו למשרד עורכי הדין. שם, מתחמקים מתשובה ברורה ומסרבים למסור את מקום הימצאם של הדוחות הרבים.

"יש בעיה קצת עם עיריית טבריה כי הארכיון שלהם נשרף", מסבירה הנציגה כשהתבקשה להציג את הדוחות של ממן. "בעיריית רמת גן אני לא יכולה להציג 11 דוחות או בהרצליה את כל ה-8 דוחות". עם זאת, היא הבהירה שלבית המשפט הם דווקא כן יוכלו להציג את אותם הדוחות. 

נגד משרד עורכי הדין סנדרוביץ נפתחה כבר פייסבוק. ברוב הגדול של המקרים מתואר תרחיש זהה: דוח שמעולם לא ידעו על קבלתו לא מגיע לתיבת הדואר, ומתגלה לראשונה דרך עיקול בבנק באמצעות משרד עורכי הדין. במקרים אחרים, התהליך נעשה במהירות והמעקל כבר בדרכו לבית הבא - כמו שקרה לכאמל במקרה המוזר עם הכלב שלו שוקו.

המקרה המוזר של הכלב שוקו

"אני מקבל שיחה ממישהו שמציג את עצמו מהוצאה לפועל. הוא אומר שאני צריך לשלם לו עכשיו 1,700 שקל על דוח שקיבלתי על הכלב - אם אני לא משלם לו עכשיו או בצ'ק או באשראי, הם פותחים לי מחר תיק בהוצאה לפועל, וזה הדבר האחרון שרציתי", הסביר כאמל אבו סייף, תושב יפו שקיבל צו עיקול חדש, רגע אחרי שסיים להסדיר חוב אחר להוצאה לפועל והופתע כמה בקלות הואשם באי תשלום של דוח שמעולם לא קיבל, "אחרי בירורים עם העירייה מסתבר שהם הביאו את הדוח למישהו בשם יוסי והדוח בכלל מ-2019".

קשה להתעלם מהניחוח של שיטת מצליח בה נוקטות העיריות, אשר היו יכולות בקלות, להשיג אדם בכל אמצעי תקשורת מהודעת SMS ועד פקס, אבל איכשהו  מאבדות את הקשר עם התושב דווקא שנשלח אליו דוח, שלא מגיע במשך שנים מסתבר שקל יותר להעביר את הטיפול לעורכי הדין שמיד מצליחים ליצור קשר עם התושבים – ולאיים בתביעה או בעיקול.

השוק האפור

במקרה של מור טביב, נראה כי העירייה הרחיקה לכת. "שליח בא למסור לי צו עיקול ואומר: 'יש לך דוח על שמך שלא שילמת, את עסקת ברוכלות בנווה שאנן'. אני בחיים שלי לא הייתי בנווה שאנן ובחיים לא עסקתי ברוכלות" היא מדגישה. "ביום שאומרים שאני הייתי בנווה שאנן ועסקתי ברוכלות הייתי בבידוד בבית בבריכה המתנפחת שלי בחצר". טביב התקשרה לברר במשרד עורכי הדין סנדרוביץ. "כאילו התקשרתי לשוק אפור, עונה לי מישהי והיא ממשיכה להטיח בי שזאת אני, שאני שקרנית, שאני עבריינית, שהיא מתעסקת עם עבריינים כמוני כל יום. אני הייתי גם קצת בהיסטריה - את לא יכולה למנוע את זה, אין לך שום דבר שאת יכולה לעשות".

מור טביב, קיבלה צו עיקול על עבירה שלטענתה לא ביצעה (צילום: חדשות 12)
מור טביב, קיבלה צו עיקול על עבירה שלטענתה לא ביצעה|צילום: חדשות 12

לאחר התייעצות עם חבר, היא מחליטה לשלם. "מרימה טלפון לסנדרוביץ, ברוב הפעמים מנתקים לי את הטלפון בפנים. פשוט ככה, אני מתקשרת לבקש פרטים, 'זאת את, בעיה שלך ששילמת' אומרים לי כמה פעמים. 'לא היית צריכה לשלם. בעיה שלך ששילמת, עכשיו אין מה לעשות'". בשיחה עם העירייה הנציגה מודה: "לנו פשוט אין אופציה לעשות עם זה שום דבר, ברגע שזה נמצא אצל סנדרוביץ ואם כבר שילמת את זה, זה נהיה בעייתי".

ספק אם השיטה הזו, שמנוהלת בעיקר על ידי עורכי דין, היא חוקית. פסיקת בג"ץ ממרץ 2018 אסרה על רשויות מקומיות לקבל שירות מחברות גבייה חיצוניות בלי שהדבר יוסדר בחקיקה מפורשת. מאז ממשלות רבות התחלפו, החקיקה נתקעה, ובבג"ץ האריכו את המצב הקיים לפחות עד אמצע שנה הבאה. דובי אמיתי, יו"ר נשיאות המגזר העסקי, הגיש בג"צ בנושא: "ב-2013 אנחנו הגשנו את הבג"ץ ב-2018 קבע בית המשפט העליון שחייבים להסדיר את זה בחקיקה, ולא - אי אפשר להמשיך בצורה הזו. עד היום אנחנו נמצאים בשבע ארכות, והארכה האחרונה שניתנה על ידי בית המשפט העליון זה עד אפריל 2022".

מעיריית טבריה נמסר: אנו פועלים על פי חוק. המקרה של משה ממן ייבדק אל מול החברה, ואכן חלקים גדולים מארכיון העירייה נשרפו לפני כניסת הוועדה הממונה.

מעיריית רמת גן נמסר: אנחנו פועלים בהתאם להוראות הדין, ושולחים את הודעות תשלום הקנס. מר משה ממן פנה לפני שנים מספר לשם הסדרת החוב, ודי בכך כדי לאמוד את טיב הטענה לפיה לא ידע על קיומו או כי לא עמדה לו האפשרות לערער עליו.

מעיריית הרצליה נמסר: סיימנו את ההתקשרות עם משרד סנדרוביץ' ובמכרז שפרסמה העירייה זכה משרד אחר. משרד סנדרוביץ' פועל להשלמת הטיפול רק ביחס לדוחות שהועברו אליו בעבר.

מעיריית תל אביב נמסר: אכן אירעה תקלה במתן דו"ח לגב' מור טביב וכמובן שנבטל את הדו"ח ונחזיר לגברת טביב את כספה. לגבי מר כמאל אבו סייף: טענותיו נבדקו שוב ונמצאו לא נכונות. הוא קיבל את מלוא המענה מהעירייה.

ממשרד עורכי הדין סנדרוביץ-רינקוב נמסר: המשרד פועל בהתאם לכל הוראות הדין והפסיקה. הטענה כאילו פעולות נציגי העירייה או המשרד בקשר לדרכי האכיפה שנקבעו בדין הן איומים - היא טענה פופוליסטית וחסרת בסיס.