מדיניות הזכאות החדשה לתו הירוק נכנסה אתמול (שלישי) לתוקף בפועל, כך שמי שלא חוסן בשלוש או שעברו יותר משישה חודשים מאז חוסן במנה השנייה - לא יהיה זכאי לתו ולא יוכל להיכנס למקומות שפועלים לפי הנחיות התו הירוק. לפי ההערכות, כ-2 מיליון ישראלים יאבדו בעקבות כך את התו הירוק שלהם, דבר המציב אתגר גם בפני מקומות עבודה ועובדים.

מהן ההגבלות החדשות וכיצד עלינו להתנהל מעתה? עו"ד עמית גרוס, שותף מייסד ומנהל מחלקת דיני עבודה במשרד עורכי הדין דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות', ענה על כל השאלות החשובות בנושא עבור קוראי N12.

ממתי נכנסות לתוקף תקנות התו הירוק לעובדים?

החל מאתמול - יום שלישי, 5.10.2021, יחולו תקנות המקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש. תקנות התו הירוק לעובדים יהיו בתוקף עד ליום 19.10.2021, אולם ייתכן כי התקנות יוארכו מעת לעת - וזאת עד להתחסנות מלאה של עובדים במקומות עבודה במשק הישראלי.

אילו עובדים ובאילו מקומות עבודה יצטרכו להציג תו ירוק?

התקנות יחולו על עובדים במוסדות בריאות, רווחה ובמקומות הפועלים לפי התו הירוק בתחום הפנאי, ובהם: אולמות שמחה וגני אירועים, מועדונים או דיסקוטקים, מקומות לעריכת כנסים או תערוכות, חדרי כושר, חדרי סטודיו, בריכות שחייה המצויות במבנה (למעט בריכה טיפולית לצורך טיפול במים), קאנטרי קלאב (למעט בריכת שחייה הנמצאת בו ושאינה מצויה במבנה), אזור הישיבה בבית אוכל (מסעדות ובתי קפה) לרבות בר או פאב, בית מלון, ובכלל זה בריכת שחייה הנמצאת בו ושאינה מצויה במבנה; מקום שמתקיימים בו אירוע ספורט או פעילות תרבות בנוכחות קהל או מקום שמתקיים בו פסטיבל, מוזיאון, ספרייה, אטרקציה, ובכלל זה פארק שעשועים, פארק מים, משחקייה (ג'ימבורי) ולמעט גן לאומי ושמורת טבע, פארק או שטח פתוח בעלי אופי דומה למקומות האמורים המשמש לתיירות.

עם זאת, עובד שהמעסיק קבע לגביו שאינו בא במגע עם המטופלים, מקבלי השירות או קהל הלקוחות במקום העבודה - לא יידרש לתו ירוק.

מה קובעות תקנות התו הירוק לעובדים?

עובד לא ייכנס למקום עבודה הדורש תו ירוק אלא אם כן הציג למעסיק או למי מטעמו אחד מאלה, בצירוף תעודה מזהה: אישור "תו ירוק" או אישור על תוצאה שלילית בבדיקת קורונה מיידית שעבר במהלך 48 השעות שקדמו לכניסתו למקום העבודה.

לגבי מוסד הפועל במסגרת תוכנית "מגן אבות ואימהות": יוכל העובד להיכנס גם עם אישור על תוצאה שלילית בבדיקת קורונה שבוצעה בשיטת PCR מטעם משרד הבריאות במסגרת תוכנית "מגן אבות ואימהות", שביצע במהלך 7 הימים שקדמו לכניסתו למקום העבודה.

מהן החובות המוטלות על מעסיקים במסגרת תקנות התו הירוק לעובדים?

על מעסיקים במקומות עבודה המפורטים לעיל ליידע את העובדים לגבי הכללים שנקבעו בתקנות התו הירוק לעובדים, קרי על איסור כניסת עובד הנעדר תו ירוק למקום העבודה והנעדר בדיקת קורונה שלילית, וכן חלה על המעסיק חובה למנוע כניסת עובדים שאינם בעלי תו ירוק ואין ברשותם בדיקת קורונה שלילית.

יש לי עובד שאינו זכאי לתו ירוק, מה עליי לעשות?

בהתאם לתקנות התו הירוק לעובדים, עובד שאין ברשותו תו ירוק נדרש להציג למעסיק אישור על תוצאה שלילית בבדיקת קורונה. תוצאת בדיקת קורונה מהירה תהיה בתוקף ל-48 שעות.

האם כל העובדים נדרשים בהצגת תו ירוק למעסיק?

לא. למעשה, בהתאם לסעיף 2 לתקנות התו הירוק לעובדים, הדרישה לחייב עובד בהצגת תו ירוק או תוצאה שלילית לקורונה תחול רק על עובדים שהמעסיק קבע לגביהם כי הם באים במגע עם מטופלים, מקבלי השירות או קהל הלקוחות במקום העבודה.

יש לי עובד ללא תו ירוק שמסרב להציג בדיקה קורונה שלילית, מה לעשות?

תקנות התו הירוק לעובדים אומנם מחייבות את המעסיקים למנוע כניסת עובדים שאין להם תו ירוק ועובדים המסרבים להציג בדיקת קורונה שלילית, אולם אין בתקנות כל התייחסות לפעולות והסנקציות שהמעסיק רשאי להפעיל כנגד עובד כאמור.

עם זאת, בעת האחרונה הגיעה לפתחם של בתי הדין לעבודה השאלה מה ניתן לעשות עם עובד המסרב להתחסן ומסרב להציג תוצאת בדיקת קורונה שלילית. בשורה של פסקי דין קבעו בתי הדין לעבודה, כי במקומות עבודה שבהם העובד נפגש במסגרת עבודתו עם לקוחות רבים ובפרט אוכלוסיות מוחלשות חיסונית או אוכלוסיות שאין באפשרותן להתחסן, המעסיק רשאי להרחיק את העובד מעבודתו, אולם יש לפעול כך במידתיות המתבקשת ורק לאחר בחינת אפשרויות פוגעניות פחות ובהם שינוי תפקידו של העובד וניודו לתפקיד שאינו כרוך באינטראקציה עם לקוחות או עם עובדים נוספים, לאפשר לעובד מימוש חופשה ועבודה מרחוק וכיוצא באלה.

עו
עו"ד עמית גרוס|צילום: סיגל סבן

למעשה, המשותף לפסקי הדין של בתי הדין לעבודה הוא החשיבות של התפקיד שבו שימש העובד, האינטראקציה של העובד עם ציבור הלקוחות ויתר העובדים במקום העבודה ובחינת אפשרויות פוגעניות פחות שביצע המעסיק טרם קבלת החלטה בדבר הרחקת העובד ממקום עבודתו וסיום העסקתו.

נוכח כל האמור, לאור פסקי הדין של בתי הדין לעבודה ובשים לב שתקנות התו הירוק לעובדים טרם הובאו לפתחם של בתי הדין לעבודה, המלצתנו למעסיקים היא לערוך מעת לעת בחינה בעניין אפשרות של המשך עבודתו של העובד באמצעות בידודו או באמצעות עבודה מהבית, לשקול זאת בהגינות ובתום לב וכן לתת את הדעת לשאלה אם עבודתו של העובד דורשת עבודה מול קהל ואם כן לבצע ניסיון כן ואמיתי לבצע התאמות.

*אין באמור במסמך זה כדי להוות ייעוץ משפטי, ואין להסתמך על האמור בו. בכל מקרה ומקרה כדאי להיוועץ בייעוץ משפטי.