נמשכת הירידה בגרעון: ב-12 החודשים האחרונים עמד הגרעון כאחוז מהתוצר על 5.5%, כך פרסם היום (שני) משרד האוצר. מדובר בירידה של 1.7% מהחודש הקודם. הסיבה המרכזית לירידה המשמעותית היא עלייה בהכנסות המדינה ממיסים.

באוצר מציינים בתחילת הדוח כי מדובר בחודש האחרון לתקופה שבה התנהלו הוצאות המדינה בכפוף למגבלות התקציב ההמשכי, כלומר ללא תקציב מדינה מאושר, לאחר לא פחות מ-22 חודשים. מגמת הירידה בגירעון נובעת הן מגידול בצד הכנסות המדינה (גידול של 0.9% תוצר ביחס לחודש שעבר) והן מהתמתנות צד ההוצאות - התמשכות התקציב ההמשכי וירידה בהוצאות הקורונה (קיטון של 0.8% תוצר ביחס לחודש שעבר).

החודש נמדד עודף תקציבי בהיקף של כ-4.4 מיליארד שקלים. המקור לעודף הינו טכני ונובע מהסטות המיסים מחודש ספטמבר (הסטה המוערכת בכ-8.2 מיליארד שקלים). בנטרול הסטות המיסים, חודש אוקטובר היה מסתיים בגירעון מוערך בהיקף של כ-3.8 מיליארד שקלים.

היקף ההוצאות המצטבר עמד על כ-383.4 מיליארדי שקלים, המשקף גידול של 0.3% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. הכנסות המדינה מתחילת השנה עמדו על כ-336.3 מיליארדי שקלים, המשקפים גידול של 30.1% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

סך הכנסות המדינה ממסים: בחודש אוקטובר 2021 הסתכמו הכנסות המדינה ממסים ב-37.3 מיליארד שקלים. הכנסות אלה כוללות גבייה בסך של 8.2 מיליארד שקלים, אשר נדחתה מחודש ספטמבר בגלל החגים. לולא הדחייה, היו ההכנסות מסתכמות בחודש אוקטובר בכ-29.1 מיליארד שקלים.

הכנסות רשות המסים באוקטובר הסתכמו ב-36.9 מיליארד שקלים, לעומת 23.6 מיליארד שקלים באוקטובר 2020. לולא דחייה של חלק מהגבייה מחודש ספטמבר בשל החגים, היו ההכנסות מסתכמות בחודש אוקטובר בכ-28.7 מיליארד שקלים. בנוסף, הכנסות מרדי הממשלה מאגרות הסתכמו באוקטובר ב-5.6 מיליארד שקלים.