היום (חמישי) פג מודל החל"ת שקבעה המדינה לפני שנה, בעיצומו של משבר הקורונה. יותר מ-200 אלף ישראלים שעדיין לא מצאו עבודה יישארו מעתה ללא הכנסה. מודל החל"ת החדש והמצומצם שנקבע על ידי שר האוצר ליברמן יאריך את הסיוע לכ-160 אלף מובטלים בני 45 ומעלה ולעוד כ-22 אלף בני 67 ומעלה.

עד כה שילמה המדינה יותר מ-39 מיליארדי שקלים בדמי אבטלה ל-1.2 מיליון מובטלים שונים שאיבדו את עבודתם בגלל המגיפה – כך עולה מנתוני המוסד לביטוח לאומי. מפרוץ הקורונה בישראל, במארס אשתקד, ועד סוף 2020 עלה מודל החל"ת 23.5 מיליארד שקל למדינה. מתחילת 2021 ועד היום שולמו למובטלים כ-15.5 מיליארדי שקלים נוספים.

הממשלה הקודמת הבטיחה קצבאות אבטלה לנפגעי הקורונה הכלכלית לשנה קדימה, ללא תלות בגיל, מצב משפחתי או מקצוע. מספר המובטלים בישראלים, כולל אנשים שהוצאו לחל"ת, הגיע בשיא המשבר לכמיליון אנשים. אחוזי האבטלה הגיעו לשיאם בסגרים. בין הסגרים נע מספר המובטלים סביב החצי מיליון איש.

"לכתחילה נראה כי המדיניות הנוכחית שנבחרה טובה, אבל היא מעלה לצדה שני חששות", הסבירה ל-N12 פרופ' אליס ברזיס, מנהלת מרכז אהרן מאיר באוניברסיטת בר-אילן ולשעבר בכירה בבנק ישראל, את מודל החל"ת החדש. "החשש הראשון הוא שנגלה שצעירים התרגלו בתקופה האחרונה לא לעבוד בכלל, או לעבוד בשחור, ויהיה להם קשה לחזור לתלם ולימים שלפני הקורונה. מאחר ואחוז גדול מאותם צעירים הם עובדים בשכר נמוך ופריון נמוך, הם לא ששים לחזור לעבודה".

עוד התייחסה ברזיס להמשך הסיוע למחפשי עבודה בגיל פנסיה, שנוסף למתווה החדש ברגע האחרון: "המהלך מעניק לעובדים מבוגרים שלושה חודשים נוספים של הסתגלות. זה מהלך הגיוני ולכן אני בהחלט בעדו. אבל יש חשש נוסף, שלאחר שלושה חודשים, המצטרפים ליותר משנה שבהם  הם לא עבדו, אלה יתקשו לחזור למעגל העבודה".

פרופ' אליס ברזיס (צילום: ענבל מרמרי)
פרופ' אליס ברזיס: "התוכנית החדשה מעלה חששות"|צילום: ענבל מרמרי

לדבריה של ברזיס, הממשלה הייתה צריכה להפסיק את תשלומי החל"ת עוד קודם, גם אם בסך הכל שרדה את המשבר הכלכלי היטב: "לגבי השנה האחרונה, הייתי נותנת ציון טוב למדיניות האוצר. אני חושבת שעברנו את השנה האחרונה בצורה טובה ביחס למשבר הקורונה שפקד אותנו ובייחוד לאור המצב הפוליטי הסבוך שהיה בישראל. למרות זאת, אני סבורה שאת מודל החל"ת אפשר וצריך היה להפסיק כבר לפני שלושה חודשים."