הפנים לראש השנה: תור חלוקת המזון של עמותת "פתחון לב" ארוך השנה יותר משהיה בשנים קודמות. בין מבקשי הסיוע ניתן למצוא עולים חדשים, פנסיונרים, וגם מצטרפים חדשים – כאלה שנפגעו כלכלית בעקבות משבר הקורונה.

"אין לי מספיק כסף בשביל כלום - אוכל או בגדים", שיתף אחד ממבקשי הסיוע. אחרת סיפרה: "בגלל הקורונה אין לי מספיק עבודה. אני מקבלת החודש קרוב ל-3,000 וזהו. אי אפשר להתקיים עם זה – זה לא כסף היום. איפה התשלומים? איפה ההלוואה?".

פתחון לב (צילום: יח
חלוקת סלי מזון, פתחון לב|צילום: יח"צ פתחון לב
הקורונה הכלכלית (צילום: n12)
עלייה במספר הבקשות לסלי מזון לקראת החגים|צילום: n12

אלי כהן, מנכ"ל פיתחון לב סיפר: "התור הזה הוא התור הכי ארוך שאי-פעם ראיתי. אנחנו צריכים להבין שהקורונה עכשיו מתחילה. הקורונה החברתית-כלכלית היא בתחילת הדרך – בלי קשר למה שקורה רפואית, ואת הדבר הזה אנחנו צריכים לעצור".

הקורונה הכלכלית (צילום: n12)
עומרי כספי מתנדב בחלוקת סלי המזון|צילום: n12

השנה חברו בארגון לתת לחברת דלק מוטורס, יבואנית פורד בישראל, במהלך שבמסגרתו יחולקו חבילות מזון לנזקקים לכל מי שיקבע נסיעת מבחן על אחד מרכבי פורד. בכך מקווים בלתת לגשר על המחסור במתנדבים בעלי רכב פרטי למשלוחי חבילות מזון לאלפים הרבים שאין ביכולתם להגיע למרכזי הסיוע.

"זאת זכות גדולה לרתום את המותג 'פורד' למען מטרה חברתית חשובה", אמר יוגב וייס, מנהל תקשורת שיווקית בדלק מוטורס: "אנחנו תמיד מחפשים דרכים יצירתיות לתת בחזרה לקהילה והאפשרות לשלב גם את לקוחותינו בחוויית הנתינה מרגשת במיוחד".

במהלך משבר הקורונה מספר הנזקקים שביקשו סיוע במזון מהעמותות עלה בצורה דרמטית. בתקופת השיא של המגפה, העמותות דאגו ללא פחות מ-67% מהנזקקים במדינת ישראל. כעת, כשאנו רחוקים מעט מתקופת הסגרים, העמותות דואגות ל-42% מהנזקקים בישראל.

אלי כהן, מנכ
אלי כהן, מנכ"ל פתחון לב|צילום: פתחון לב
הקורונה הכלכלית (צילום: n12)
מנכ"ל "פתחון לב": "זה התור הכי ארוך שראיתי"|צילום: n12

"היום במדינה יש הרבה ניצולי שואה שאין להם מה לאכול", סיפרה אחת המתנדבות בארגון. "העזרה שאנחנו מקבלים כאן גדולה מאוד", שיתפה אחת ממבקשות הסיוע. "אפילו בקבוק השמן שאנחנו מקבלים זה טוב. בכל זאת, מה אני מקבלת מביטוח לאומי?"

גידי כרוך, מ"לקט ישראל" מסר: "מהסקר שביצענו לאחרונה, בקרב העמותות שנתמכות על ידי לקט ישראל, עולה בבירור כי יש עליה של 45% בצורך של הנזקקים במזון, ביחס לתקופות שלפני תחילת המגיפה. האוכלוסיות הנזקקות ביותר הן לצערנו מובטלים מעל גיל 55, משפחות חד-הוריות, עובדים המשתכרים בשכר מינימום ותושבי הפריפריה הגיאוגרפית. הגדלנו את התפוקה שלנו ב-2021 את בכ- 50% והצלנו כ- 600 טון תוצרת חקלאית מידי שבוע".

גידי כרוך (צילום: תומס סולינסקי)
גידי כרוך|צילום: תומס סולינסקי

"עיקר המוצרים שהנזקקים קיבלו מאיתנו הם ירקות טריים דוגמת תפוחי אדמה, מלפפונים, עגבניות, פלפלים וירקות שורש נוספים וכן פירות הדר, תפוחים, אגסים ועוד, זאת במטרה להביא תזונה בריאה יותר לאוכלוסייה זאת שלרוב רוכשת מזון בעל ערך תזונתי נמוך מאחר והוא זול יותר", הוסיף כרוך.