משרד האוצר פרסם היום (ראשון) את דוח הנומרטור לשנת 2021, ובו היקף המחירים שישראל משלמת על משבר הקורונה. במשרד האוצר מתכוונים שלא לקצץ את תקציב המדינה כפי שמחייב חוק ה"נומרטור" ודנים בהתאמתו למשבר הקורונה. ישראל צפויה לסיים את 2021 עם גירעון של כ-7%, אבל עם נתון מעודד של 5.1% צמיחה בתוצר – לפי תחזיות האוצר. על פי הדוח, אם מדינת ישראל הייתה רוצה לעמוד ביעדי הגרעון בתקציב הקרוב, הממשלה הייתה נאלצת לקצץ יותר מ-70 מיליארד שקלים בשנים 2022 ועד 2025.
ההתמודדות עם הקורונה הביאה לעלייה חדה ביחס החוב-תוצר של מדינת ישראל בשנת 2020 לרמה של 72.4%, וכתוצאה מכך לעלייה בתשלומי הריבית בשנים הבאות, ביחס לתשלומים לפני המשבר. מסיבה זו, ההשלכות התקציביות והפיסקאליות של המשבר ימשיכו ללוות את המשק גם שנים רבות לאחר ההתגברות על המשבר הבריאותי.
הנומרטור, שבשנים שבשגרה קובע כמה תצטרך לקצץ הממשלה בתקציב כדי לעמוד ביעדי הגירעון, לא מותאם דיו לתקופות של משבר כלכלי עולמי כמו הקורונה. כך למשל, אם האוצר היה בונה את התקציב בהתאם לנומרטור, הממשלה הייתה נאלצת לקצץ יותר מ-70 מיליארדי שקלים בשנים 2022-2025.
אגף התקציבים על הרפורמות האחרונות שפורסמו: "יומרני"
אפילו באגף תקציבים לא חושבים שזה מה שהממשלה צריכה לעשות, אך כן מאמינים שיש צורך בצעדים למניעת הגידול בגרעון. "על פי החוק היבש (הנומרטור) אנחנו צריכים לרדת ל-2% גירעון מהתוצר בשנת 2022, אבל אנחנו לא חושבים שזה הגיוני כרגע, אז בוחנים את זה בדיונים", הסביר יוגב גרדוס, ממלא מקום ראש אגף תקציבים. "אבל בלי שיעשו משהו נגיע ל-4% גירעון ב-2022, מתוך זה 0.4% קורונה. כרגע הגירעון בשנת 2021 הוא 7%. בניכוי הוצאות קורונה כמו מענקים, אנחנו על 3%-4%. אנחנו צריכים להישאר ברמת גירעון סבירה אבל לא 2%".
עם זאת, הדוח הציג גם מספר נתונים חיוביים. "תחזית הצמיחה שלנו לשנת 2021 היא פלוס 5.1%, שזאת התאוששות יפה", הציגה שירה גרינברג, הכלכלנית הראשית באוצר. "ההכנסות ממסים ב-2021 עולות מעבר לטווח שהיה לפני המשבר, גם בגלל שוק ההייטק וגם בגלל הצמיחה בצריכה הפרטית".
גרדוס סיפר גם על תהליך בניית התקציב, והתייחס לכמות הרפורמות שהועלו על ידי האוצר בתקופה האחרונה: "כל משרדי הממשלה כרגיל מבקשים מיליארדים רבים. הזמן להכנת התקציב הוא קצר והשרים עדיין לומדים את המשרדים החדשים שלהם, ונראה לי שיהיה יומרני לנסות לקיים את כל הרעיונות שהועלו בתקופה האחרונה".
מה זה הנומרטור?
תכנית התקציב התלת שנתית (להלן – הנומרטור) כוללת, עבור כל אחת משנות התקציב הנכללות בה: תחזית צמיחה, סכום ההוצאה הממשלתית הצפויה, תחזית הכנסות המדינה, תחזית הגירעון הכולל, מגבלת ההוצאה המותרת, סכום הגירעון המותר וכן את ההפרשים בין סכום ההוצאה הממשלתית הצפויה למגבלת ההוצאה המותרת (להלן – התאמות בצד ההוצאה) ובין תחזית הגירעון הכולל וסכום הגירעון המותר