השריפות בהרי ירושלים כילו 25 אלף דונמים והביאו לפינוי מהבתים של תושבי חמישה ישובים. התושבים נאלצו לעזוב במהרה והשאירו את רכושם מאחוריהם בבתים. מעבר לנזק האקולוגי הכביר, ישנה גם הפגיעה הכלכלית בתושבים. מה צריך לעשות מי שרכושו נפגע בשריפה ומי יפצה אותו? שאלנו את עו"ד ענת קאופמן, יו"ר הוועדה והפורום לביטוח לאומי בלשכת עורכי הדין, מומחית לדיני נזיקין.

את מי אפשר לתבוע על נזקי השריפה?

ביטוחים פרטיים – בעקרון ביטוח פרטי אמור לכסות את כל הנזק שנגרם כתוצאה מהשריפה, אלא אם מדובר בהצתה על רקע לאומני. חשוב להזכיר כי חברות הביטוח פעמים רבות מנסות להתנער מאחריות או להקטין את הנזק ואת הפיצוי ולכן להלן מספר טיפים:

  1. לא לשתף פעולה עם חוקרים של חברות הביטוח – לא לתת להם שום מידע ולא להתפתות לנחמדות שלהם.
  2. לקחת שמאי משלכם שיעריך את הנזק – חשוב שהשמאי יהיה מנוסה, ואל חשש עלות השמאי מכוסה בד"כ בביטוח.
  3. לאסוף חומר – מאחר והבית נשרף קשה פעמים רבות לאסוף מסמכים כדי להוכיח תכולה ועלויות, לכן יש לעשות מאמץ לאסוף את הנתונים מגורמים חיצוניים.
  4. לצלם ולתעד כמה שיותר בשטח.
  5. לא להסכים להיבדק בפוליגרף.
  6. לא לחתום על שום מסמך בלא היוועצות בעו"ד.
  7. לבקש העתק של כל מסמך ו/או כל פרוטוקול שנערך.
  8. זכרו השיחות עם חברות הביטוח מוקלטות – מומלץ תמיד להקליט את השיחות גם מצידכם.

מה מכסה ביטוח דירה?

ביטוח הדירה מכסה את כל הנזק, כולל כל ההוצאות הנלוות, פינוי, מדור חלופי, שיפוץ, שמאים, ייעוצים, הוצאות משפטיות וכיוצא בזה, והפוליסה מאפשרת תשלום מקדמה. כאשר מדובר בנזקי גוף אזי יש ביטוחים רלבנטיים שניתן להפעיל כגון ביטוח תאונות, ביטוח נכות, אובדן כושר עבודה, פנסיית נכות וכו', הכול לפי שיעור הנכות ובהתאם למקרה. חשוב לדעת כי בתביעות ביטוח תקופת ההתיישנות היא קצרה יחסית – 3 שנים בלבד.

האם המדינה תפצה את תושבי הרי ירושלים על נזקי השריפה?

פיצוי על ידי המדינה, דרך מס רכוש, נעשה ככל שמדובר בהצתה על רקע לאומני ומעשה איבה. במידה ויוכח כי השריפה פרצה על רקע לאומני אזי פוליסת הביטוח אינה רלבנטית לאור החרגה מפורשת, והפיצוי ייעשה מקרן מס רכוש.

עו
עו"ד ענת קאופמן|צילום: רמי זרנגר

באסון הכרמל למשל פיצתה המדינה בהסדר ייחודי את נפגעי האסון למרות שלא הוכח כי השריפה נגרמה בשל הצתה על רקע לאומני. כדי שיוכח שהשריפה היתה על רקע לאומני צריך לזהות את המציתים מה שפעמים רבות לא אפשרי.

מה לעשות אם אין לי ביטוח? מי יפצה אותי על נזקי השריפה?

כאשר אין ביטוח והמדינה והשריפה לא הוכרה על ידי המדינה כאירוע על רקע לאומני ניתן לבחון אפשרות תביעה כנגד המדינה בעילת רשלנות. במקרים כאלה יש להוכיח כי ניתן היה למנוע את השריפה מלכתחילה או למנוע את התפשטותה. יש להצביע על מחדלים של המדינה על כל שלוחותיה, כלומר שירותי הכבאות/משטרה/קק"ל/משרדי ממשלה/מועצות מקומיות וכיוצא בזה.

ואם חלילה נפגעתי בגוף כתוצאה מהשריפה?

כאשר מדובר בנזק גוף, מעבר לביטוחים פרטיים ותביעות נגד המדינה ניתן כמובן לתבוע במקרים המתאימים גם את ביטוח לאומי. כך למשל ניתן להגיש תביעה לנכות כללית ואם מדובר בנזק גוף שנגרם כתוצאה מהשריפה במסגרת העבודה ניתן להגיש תביעה לביטוח לאומי להכיר בפגיעה כתאונת עבודה. יובהר כי נזק גוף יכול להיות כוויות ופצעים פיסיים כגון נזקי עשן וכיוצא בזה. אך יכול להיות גם נזק נפשי שנגרם כתוצאה מהטראומה, גם אם לא נגרמה פציעה פיסית בגוף.