המשוכה הקשה ביותר לקואליציה, וזו שמאיימת על קיומה כנראה יותר מכול, היא העברת התקציב. ביום ראשון הקרוב היא תתייצב לאתגר הראשון בעניין, והוא העברת התקציב בממשלה. למרות שדי ברור שהשרים יעבירו אותו בסופו של דבר, ישנן מחלוקות רבות בין המשרדים באשר לחלוקתו. בבריאות דורש הורוביץ תקצוב נוסף לבתי החולים, בתחבורה מתנגדת מיכאלי לאגרת הגודש שתכנן ליברמן ומחלוקת נרשמה גם בנוגע להעלאת גיל הפרישה.
סיקור נוסף על תקציב המדינה:
בממשלה ידונו על חוק התקציב במקביל לחוק ההסדרים, חוק המאגד תיקוני חקיקה רבים שהממשלה רואה צורך באישורם בכנסת כדי ליישם את מדיניותה ותוכניותיה הכלכליות. הממשלה אומנם מתכנסת בראשון, אך בשל המחלוקות ייתכן שהדיונים יימשכו אפילו עד למועד שבו חייב התקציב לעבור בממשלה – עד ליום חמישי הבא. מיד אחרי שיאושרו החוקים בממשלה, הם יעברו לדיונים בוועדות הכנסת עד להבאתם בנובמבר למליאת הכנסת.
אגרת הגודש והעלאת גיל הפרישה
במסגרת חוק ההסדרים, שר האוצר ליברמן תכנן ביחד עם אנשי המקצוע במשרד להטיל "אגרת גודש" בגוש דן. "אגרת הגודש" תוטל על מי שאינו תושב גוש דן וייכנס ברכב לתוך המטרופולין, זאת כדי להפחית את עומסי התנועה במקום. מדובר באגרה שנהוגה כבר בכמה ערים ברחבי העולם.
ליברמן כבר הצהיר בעבר שיקדם את אותה האגרה רק בכפוף להסכמה של משרד התחבורה. ואכן, נראה כי שרת התחבורה מיכאלי מתנגדת למהלך שכן לדעתה אגרה שכזו תפגע דווקא במיעוטי היכולת, בעניים שאינם גרים באזור אבל נאלצים להגיע ברכב למטרופולין. מיכאלי גם דורשת תקצוב נוסף למשרדה.
סוגייה נוספת שבמחלוקת בחוק ההסדרים היא העלאת גיל הפרישה לנשים. במשרד האוצר מתכוונים להכניס לחוק העלאה מדורגת של הגיל מ-62 ל-65. יש הסכמה עקרונית על העניין עם משרד הרווחה והמשרד לשוויון חברתי, אך עדיין לא נמצא פתרון לדרישה לדאוג לנשים שייפגעו מהמהלך וזקוקות לכספי הפנסיה.
האיום של הורוביץ וההסכמות בביטחון
אחת המחלוקות היותר חריפות באשר להעברת התקציב זה תקצוב הבריאות. שר הבריאות הורוביץ כבר איים שלשום בישיבת הסיעה שאם לא יקבל תקצוב נוסף לבתי החולים – הוא לא יתמוך בתקציב. חשוב לומר שאכן לא ברור אם יצביע בעד הקציב בממשלה, אבל די ברור שלא יפיל אותו בכנסת.
האיום של הורוביץ מגיע למרות שאושרו הוספת אלפי תקנים של רופאים ואחיות שקיבלו תקן זמני במהלך הקורונה שהפך לאחרונה לתקן קבוע. לטענת הורוביץ, עדיין צריך עוד כסף לבתי החולים, גם ברקע מגפת הקורונה שחזרה למחלקות ברחבי הארץ.
ולצד כל המחלוקות, הסכמות נרשמו בגזרת הביטחון. שר האוצר ושר הביטחון סיכמו אמש את תקציב מערכת הביטחון. בפגישה סיכמו השניים יחד עם ראש הממשלה בנט שתקציב משרד הביטחון יעמוד על כ-58 מיליארד שקלים בשנת 2022.
כחלק מההבנות, סוכם כי יינתן מענה להצטיידות והתעצמות צה"ל בהתאם לאיומים, תוך מתן דגש על רכש מחברות ביטחוניות הפועלות בפריפריה, על הקצאת תקציב בהיקף של 750 מיליון ש"ח לטובת העורף בשנת 2022, על קידום רפורמת נפש אחת במלואה, וכן על תקצוב מלא של תכנית "ממדים ללימודים".
הסערה סביב הפחתת המכס בחקלאות
משוכה נוספת שאומנם לא ממש במחלוקת בתוך הממשלה אך כנראה תעורר סערה בכנסת, היא הפחתת המכסים על החקלאות. בישראל יש הגבלה לכמות התוצרת החקלאית שאפשר לייבא, ועל פי ההחלטה שמתכוונים באוצר להעביר בחוק ההסדרים, המכס שמוטל על תוצרת חקלאית יופחת משמעותית. הצעד העלה את חמתם של החקלאים שטוענים שזה יפגע קשות בענף שממילא נאבק להתקיים גם במצב הנוכחי.
במהלך הלילה נערכו דיונים בין העבודה, כחול לבן ויש עתיד בעניין הרפורמה. בשלב מסויים, נציגי העבודה הבינו שכחול לבן ויש עתיד לא מתכוונים ללכת עד הסוף - אז הוחלט שהעבודה תלך בדרך עצמאית, בקו קשוח ובלתי מתפשר. מבחינת כחול לבן ויש עתיד יהיו לבסוף רק שינויים קלים בתוך חוק ההסדרים.
נציגי המרחב הכפרי והחקלאים נפגשו היום עם שר האוצר ליברמן ושר החקלאות פורר. במפלגת העבודה ציינו כי הם מגבים את עמדת החקלאים במאה אחוז. גורמים במפלגה אמרו ל-N12: "לא נוכל להתקדם עם חוק ההסדרים כל עוד הרפורמה תהיה בחוק הסדרים, או לחילופין ייחתם הסכם בין נציגי הממשלה לחקלאים ולמרחב הכפרי".
בתוך כך, השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג אמרה היום כי משרדה מתנגד לרפורמה ברישוי עסקים ולסמכויות שתיקח רשות הרגולציה מהמשרד להגנת הסביבה. "לא נוכל להישאר עם אחריות אבל ללא סמכות – זה הקו האדום שלנו", אמרה השרה על הרפורמה ברישוי עסקים. על הקמת רשות הרגולציה נאמר: "מקומה לא בחוק ההסדרים".
עוד באותו נושא, מוקדם יותר היום אושר בכנסת בקריאה ראשונה חוק הותמ"ל. החוק אמור להאיץ בנייה באזורים עירוניים, ומי שעלול להפסיד מזה הם החקלאים שהבנייה עלולה להגיע גם אליהם. בכחול לבן, במרצ ובעבודה מתנגדים לחוק, אך החליטו לתמוך בו בקריאה ראשונה ולדון עליו לקראת הקריאות השנייה והשלישית.