ישראל מצטרפת למלחמה בענקיות הטכנולוגיה: שר האוצר, אביגדור ליברמן, הכריז הבוקר (שלישי) כי מדינת ישראל מאשרת עקרונית את הצטרפותה למתווה מיסוי הכלכלה הדיגיטלית של ה-OECD בשיתוף פורום ה-G20. המתווה צפוי להגיע לדיון והצבעה בוועדה הייעודית ב-OECD ב-30 ביוני, ואם יאושר הוא ישפיע על מיסוי החברות הגלובליות בכל העולם. בתחילת החודש פורום ה-G7 הודיע כי חברי הקבוצה הסכימו על שיעור מס חברות מינימלי.

תוכנית ה-OECD למיסוי הכלכלה הדיגיטלית בנויה משני רבדים: הרובד הראשון עוסק במיסוי רווחי תאגידי הענק הבינלאומיים על ידי המדינות שלתושביהן הם נותנים שירותים או מספקים מוצרים, גם אם התאגיד עצמו אינו רשום או יושב במדינה פיזית. מהאוצר נמסר כי הגרסה הסופית של מתווה זה מהווה שיפור משמעותי לאינטרסים של ישראל בהשוואה למתווה הראשוני שהוצע.

אביגדור ליברמן בפגישה ראשונה עם הדרג המקצועי במשרד האוצר (צילום: דוברות האוצר)
ליברמן בפגישה עם בכירי משרדו. ארכיון|צילום: דוברות האוצר

הרובד השני של תוכנית ה-OECD מבקשת לשים קץ לתופעת "המרוץ לתחתית" של שיעורי המס, על ידי מניעת תכנוני מס או הסטת רווחים למקלטי מס של תאגידים רב לאומיים. על פי המתווה, יקבע שיעור מס מינימלי שיחול על החברות בתאגידים אלה. בתחילת החודש פורום ה-G7 הודיע כי חברי הקבוצה הסכימו ששיעור מס מינימלי זה יעמוד על 15% לפחות.

המיסוי המינימלי יחול רק על קבוצות רב לאומיות שמגלגלות מחזור פעילות כולל של 750 מיליון אירו. על המדינות המשתתפות לא תחול חובה להעלות את שיעור המס החל על החברות שבתחומן לשיעור המס המינימלי, וחברת האם, או חברות אחרות בקבוצה, ידרשו להשלים את המס למס המינימלי, אותו הן יעבירו לרשות המסים שבמדינת תושבותן.

ג'נט ילן, שרת האוצר האמריקנית (צילום: רויטרס_)
קידמה את מס החברות המינימלי. שרת האוצר האמריקנית, ג'נט ילן|צילום: רויטרס_

שר האוצר, אביגדור ליברמן: "הכלכלה הופכת להיות גלובאלית יותר ויותר ואנו נדרשים לנקוט צעדי מדיניות בשיתוף פעולה עם המדינות האחרות. משרד האוצר יפעל לכך שהמשק הישראלי יעמוד בסטנדרטים הבינלאומיים בתחומים השונים לרבות מיסוי ואיכות סביבה, דוגמת מס פחמן. המתווים החדשים יאפשרו למדינת ישראל לקבל הכנסות מחברות הענק בגין הכנסה מפעילותן בישראל".

בתוכנית אשר החלה לקרום עור וגידים לפני מספר שנים, משתתפות 139 מדינות ה-OECD. את העבודה מול הארגון מובילים מינהל הכנסות המדינה באגף הכלכלנית הראשית שבמשרד האוצר והיחידה למיסוי בינלאומי ברשות המסים, בסיוע נציגות האוצר ב-OECD.