משבר הדיור בישראל: מוקדם יותר השבוע התבשרנו שמחירי הדירות בישראל בשנה האחרונה עלו ב-5.6%. היום (חמישי) אנחנו מגלים נתון נוסף ומדאיג אפילו יותר, המגביר את החשש מפני העמקת המשבר והתרחקות החלום לרכישת דירה עבור ישראלים רבים. בצד העלייה הגבוהה במחירי הדירות, אפשר לומר כמעט בוודאות שההיצע בשוק לא צפוי לגדול בשנים הקרובות. הסיבה: שפל במספר התחלות הבנייה בתקופה האחרונה.

בתוך שנה נרשמה בישראל צניחה של 10% במספר התחלות הבנייה של דירות חדשות בישראל. בין אפריל 2020 למרץ 2021 נרשמו בפועל פחות מ-50 אלף התחלות בנייה. מדובר בהיקף הבנייה הנמוך ביותר בחמש השנים האחרונות. המספרים הללו רחוקים במיוחד מהיעד שהציג בנק ישראל – ל-60 אלף דירות חדשות מדי שנה.

אילוסטרציה (צילום: 123RF, חדשות)
צילום: 123RF, חדשות

הירידה מתבטאת בין היתר גם בירידה של 4% ב-12 החודשים האחרונים במתן היתרי הבנייה. במחוז תל אביב נרשמה ירידה של 9%, מחוז הדרום צנחו הנתונים בכמעט 26% ובירושלים נרשמה ירידה של 2.6%. מנגד, במחוז המרכז חלה עלייה של 7.5% ובמחוז הצפון עלייה של 10%, אולם בהתסכלות כלל ארצית זה ממש לא מספיק. מדובר בנתונים שליליים למדי גם בהתחשב בכיוון החיובי שהגיע בתחילת החודש מרשות מקרקעי ישראל, שדיווחה על עלייה במספר המכרזים לקרקעות. במבחן התוצאה בשטח – כל הנתונים ממשיכים להצביע על מגמת המשך עליית מחירי הדיור.

"אני ובעלי מגיעים עם הון עצמי שהוא מכובד יחסית", אומרת חן מועלם שמתעניינת ברכישת דירה כבר במשך זמן רב. "ברגע שאנחנו רואים מודעה חדשה אנחנו מיד מרימים טלפון וברוב המקרים מה שקורה הוא שהדירה כבר נחטפה, או שיש משא ומתן או שזו עסקה שכבר בוצעה והמודעה ממשיכה לקפוץ".

המצב שחן מדברת עליו הוא תוצאה ישירה של שפל במספר התחלות הבנייה בישראל. "הדבר הזה נובע גם מאי הוודאות הפוליטית – העובדה שמשרדי הממשלה התנהלו עם בעלי בית, אך כאלה שבעיקר היו מרוכזים בבחירות", אומר אוהד דנוס, לשעבר יו"ר לשכת השמאים. עוד הוא הוסיף: "גם משבר הקורונה גרם להרבה משרדים לעבוד בצורה מתונה יותר – קשה למצוא דירה היום, ועוד יותר קשה למצוא במחירים שהישראלים התרגלו אליהם, וזה רק הולך ונהיה יותר גרוע".

שר השיכון זאב אלקין (צילום: מתוך
שר השיכון זאב אלקין|צילום: מתוך "אופירה וברקוביץ", קשת 12

על פי אתר MADLAN, ב-6 השנים האחרונות ירד מספר הדירות שקיבלו היתרי בנייה בישראל ב-41%. "הליך של קבלת ההיתר לקח בעבר עד חצי שנה. היום משך הזמן הכפיל, שילש ואף ריבע את עצמו, וזה יוצר צוואר בקבוק", אומר אנדריי פרייברג, מתווך דירות מאזור השרון.

"צריך להבין שכשהתחלות הבנייה יורדות אנחנו מאבדים את אותה תנועה מעגלית של רוכשים ושל דירות חדשות לטובת הרוכשים החדשים – כל הדבר הזה פשוט נעלם", אומר דנוס. בבחירות האחרונות, אף מפלגה לא הגדירה את הורדת מחירי הדירות כמטרה מרכזית, ואולי עכשיו כשיש ממשלה, הגיע הזמן שמישהו ירים את הכפפה בשוק הרותח הזה, רגע לפני שהוא יוצא משליטה.