ב-1 ביוני יוסרו הגבלות הקורונה האחרונות שעוד נותרו והמשק הישראלי ממשיך להציג יכולת התאוששות מהירה במיוחד, שנראתה במלואה רגע לפני שנכנסנו למבצע "שומר החומות". עכשיו, לאחר שסוף הקורונה כבר כמעט כאן, חזרנו למדד החזרה לשגרה של N12, כדי לראות מה מצבנו, ולענות על השאלה הגדולה - מתי נחזור למצבנו טרום הקורונה?

המדד משקלל אינדיקטורים שונים במשק, כמו מסחר ואבטלה, והיקף הפעילות שהגיע כבר ל-87% ממצבנו לפני המשבר. זה רחוק מאוד מהנקודה שבה התחלנו והשפל שאליו הגיע המשק הישראלי בשנה האחרונה.

המדידה החלה באפריל 2020, בתקופת הסגר הראשון, ובאותו חודש הגענו לשפל: ב-15 באפריל עמד המדד של N12 על 27% בלבד. לאחר תהפוכות שנת הקורונה, מתחילת 2021 המדד נמצא במגמת עלייה עקבית. אחד הגורמים המרכזיים לשיפור במדד הוא הירידה הניכרת באחוזי האבטלה. היום (שני) הודיע הלמ"ס ששיעור האבטלה ירד ל-7.9% בחודש אפריל, לעומת 9.5% בחודש מרץ.

 

לפי שירות התעסוקה, מספר חותמי האבטלה ירד מכ-700 אלף בינואר לכ-490 אלף באפריל, אלא שמהשירות גם נמסר כי לרבים מאותם אנשים שנמצאים בחל"ת אין בפועל מקום עבודה לשוב אליו. חלק מהעסקים קרסו בשנה האחרונה, גם אם הם עדיין לא פורקו רשמית. עסקים אחרים ערכו צמצומים ולא יחזירו את כל עובדיהם.

בהתאם, מדד החזרה לשגרה מפרט את הענפים שבהם המשבר של העסקים עדיין בעיצומו. המצב בענף בתי הקפה והמסעדות עדיין חמור, עם פי 2.5 יותר עסקים בקשיים מאשר לפני הקורונה. בענפי ההייטק והבנייה, לעומת זאת, יש פחות עסקים בקשיים מכפי שהיו עד המגפה.

 

מדד החזרה לשגרה של N12 נבנה בעזרת מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, ירום אריאב, ומנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, יוסי קוצ'יק. "הדבר שמעיב על המשק כרגע הוא בעיקר שוק התעסוקה, שעדיין לא חזר למה שהיה קודם, וזה בעצם האתגר המרכזי מול מקבלי ההחלטות", מסביר אריאב.

אז איך משקמים את המשק

לפי מתווה החל"ת הנוכחי של הממשלה, החל מ-1 ביולי ייפסקו תשלומי דמי האבטלה למי שאיבד את עבודתו בקורונה. אריאב מציין את מתווה החל"ת כאחד החסמים בפני התאוששות המשק. "הממשלה נתנה תמריצים לא נכונים, עם דמי אבטלה שהובטחו מראש לטווח ארוך, והיום זה מעכב את החזרה למצב של תעסוקה מלאה. אני מאוד מקווה שהממשלה החדשה באמת תתקן את המעוות", הוא אומר ומוסיף: "באופן בסיסי, יש במשק עוצמות ויש לו כוחות לייצר מקומות עבודה חדשים".

נתוני האשראי של הישראלים בשנת הקורונה - מבטאים היטב את המהפכים שעברה הכלכלה במהלך המשבר

אריאב סבור שיקח עוד זמן עד שתיפתר בעיית האבטלה ושזה לא יקרה מיד עם פקיעת תשלומי האבטלה בעוד כחודש. הוא מציע כמה צעדים שיוכלו להחזיר את ישראל לשגרה מלאה ולהעלות את המדדים למאה:

  1. העברת תקציב מדינה מסודר: ללא קיצוצים משמעותיים והעלאת מיסים בשלב ראשון, אבל עם אופק של התכנסות לרמת גירעון נורמלית בשנים הקרובות
  2. מתן תמריצים לחזרה לעבודה לעובדים וגם למעסיקים שיגייסו אותם
  3. רפורמות לשיפור הפריון במשק והקלה בבירוקרטיה, מעבר למיסים מעודדי צמיחה
  4. השקעה לאומית בפרויקטי תשתיות וחינוך

החודשים הקרובים יהיו קריטיים בחזרה של ישראל לעוצמתה הכלכלית. אחרי הקורונה ואחרי המבצע הצבאי, אחרי פקיעת מודל החל"ת ואחרי החגים - המדינה חוזרת סוף כל סוף לשגרה. כעת חשוב לדאוג שמאות אלפי מובטלים ועשרות אלפי עצמאים בקשיים לא יישארו מאחור.