LIVE
שרון קנובליך‎‏
15.04.21

גלגולו של בגד ישראלי

בגד "כחול לבן" הוא אולי יקר יותר, אבל אנחנו מזמינים אתכם להציץ ולגלות למי מגיע הכסף

צילום: נדב גראב
צילום: נדב גראב

שירלי בן אולד (45) ויובל רג׳ואן (25) הקימו במהלך הקורונה מותג בגדי ספורט מעוצבים בשם YAS, שבו הכול – מהבגדים ועד לתוויות – מיוצר בארץ. המוצרים שלהן אמנם לא זולים, אך הן הסכימו להכניס אותנו לתוך תהליך הייצור שבו רואים בבירור: כל רכישה של מוצר ישראלי מוגמר משלמת משכורות לעוד עשרות עובדים בדרך.

צילום: נדב גראב

מתחילים בתכנון: שירלי ויובל יושבות בבית ומשרבטות את קולקציית החלומות שלהן. 

צילום: נדב גראב

עם השרטוטים הן מגיעות לתדמיתן שמייצר להן גזרות ומקבל עבור עבודתו 350-700 שקלים. לאחר מכן הן קונות מעט בד ומייצרות דוגמאות לבדיקה ביתית, שבה הבגדים נבדקים על הגוף ובכביסה. בשלב זה משלמים לחנות הבדים כ-200 שקלים.

צילום: נדב גראב

אחרי שהעיצובים מוסכמים, חוזרים למוכר הבדים ורוכשים ממנו בדים לכל הקולקציה. הסכום הסופי שמקבל המוכר כמובן תלוי בכמות הבד הנדרש, אך הוא ינוע בין 20 ל-50 שקלים למטר.

צילום: נדב גראב

בדים זה לא הכול, שירלי ויובל צריכות לקולקציה שלהן גם אביזרים: בחנות הסדקית הן רוכשות את הריצ'רצ'ים, שעולים 7-10 שקלים ליחידה, את השרוכים ששווים בין 2-7 שקלים ליחידה וגומי, שמחירו נע בין 0.5 שקל ל-5 שקלים.

צילום: נדב גראב

לאחר מכן נפגשות שירלי ויובל עם הגזרן, מסבירות לו מה הן רוצות והעובדים חותכים להן את הבדים לגזרות המבוקשות. בשלב זה מקבל הגזרן 350-550 שקלים על גזירה של פריט אחד.

צילום: נדב גראב

הבדים הגזורים עוברים לשלב הרקמה, שם נרקם הלוגו של YAS על החלקים הרלוונטיים בבגד. הרוקם מקבל 5-10 שקלים ליחידה.

צילום: נדב גראב

כך הגענו לחלק המרכזי ביותר בייצור - המתפרה: הבדים הרקומים והגזורים נתפרים עם האביזרים והתוויות והופכים סוף סוף למוצר הסופי, כלומר לבגדים. המתפרה מקבלת 40-100 שקלים לפריט. 

צילום: נדב גראב

זה הזמן להכין את הבגד למכירה. יובל ושירלי רוכשות טיקטים שמתחברים לבדים, עליהם כמובן נעשית עבודת גרפיקה והדפסה של לוגו ומחירים. כל בעל מקצוע שמעורב בשלב זה מקבל על עבודתו כמה מאות שקלים. 

צילום: נדב גראב

אך לא מספיק שיש מוצר, צריך גם לשווק אותו. יובל ושירלי מקימות הפקת אופנה קטנה, שכוללת צלם, דוגמנית, איפור, שיער, מיקום ואביזרים שונים. בסך הכול הן משלמות לבעלי המקצוע השונים כמה אלפי שקלים על יום כזה.

צילום: נדב גראב

עכשיו הגיע הזמן להעביר את המוצר אל הלקוחות. יובל ושירלי קונות שקיות, בד וסרטים, עוטפות את ההזמנות ובאמצעות חברת שליחויות מעבירות את החבילות המרגשות לבתים של כל מי שהזמינה.

צילום: נדב גראב

אז כן, לעיתים קרובות מוצרים בייצור כחול לבן יהיו יקרים יותר, אבל כשאתן קונות בגד ישראלי לפחות אתן יודעות בביטחון שהכסף שלכן הולך לבעלי העסקים הקטנים שמניעים את הכלכלה שלנו.