ייתכן ונדמה שמגפת הקורונה ממזמן כבר מאחורינו, אולם אחד הביטויים המרכזיים לכך שהיא עדיין פה הוא מצב המשק הישראלי. אחרי שנחשף כי מספר המשרות הפנויות בישראל הוא הגבוה ביותר מזה עשור, במשרד האוצר צפויים להציג בשבוע הבא את מודל החל"ת החדש - כך פורסם אמש (שלישי) במהדורה המרכזית. במוקד התוכנית עומדת ההחלטה להמשיך את הזכאות לדמי אבטלה למובטלים ולאלו שיושבים בבית - גם אחרי 1 ביולי.
במסגרת המודל שמקדם שר האוצר ישראל כ"ץ ויוצג היום לראשונה למעסיקים הגדולים במשק הוחלט כי מי שנמצא בחל"ת או מובטל - ימשיך לקבל דמי אבטלה גם אחרי 1 ביולי, זאת בהתאם לגילו ולמצבו המשפחתי.
כך, למשל, בני 25 ללא ילדים יהיו זכאים לתשלום של עוד 25 ימי אבטלה, בני 30 עם ילד אחד יהיו זכאים ל-50 ימים נוספים, בני 37 עם שלושה ילדים לעוד 88 ימים ובני 45 ומעלה יזכו באופן גורף ל-88 ימי אבטלה נוספים. ההצעה צפויה להיות תקפה עד סוף השנה הנוכחית. המשמעות היא שייתכן שאדם יצא לחל"ת, חזר לעבוד, שב פעם נוספת לחל"ת ומאותו יום יהיה זכאי לימי אבטלה נוספים.
בימים הקרובים יתקיימו דיונים עם מעסיקים ובהתאם להערות שלהם ייתכנו שינויים. לפי הצעת האוצר, התשלום הנוסף יהיה בתוקף עד סוף השנה. גם בני 67 פלוס ימשיכו לקבל דמי אבטלה. תהיה חובת התייצבות בלשכות התעסוקה אחת לשבוע כפי שהיה נהוג בימים שלפני מגפת הקורונה. כל הסעיפים כפופים להחלטת ממשלה ולחקיקה בכנסת.
נציין כי המודל הנוכח נחשב בעיני רבים נדיב מדי לצעירים עד גיל 30 ללא ילדים, שזכאים לדמי אבטלה בזמן שמספר המשרות הפנויות במשק הוא מהגבוהים בשנים האחרונות.
שר האוצר ישראל כ"ץ ינסה לקדם את אישור תוכנית החל"ת החדשה בחקיקת בזק, אך בהתחשב בפלונטר הפוליטי המתמשך לא ברור אם המודל יאושר.