אנריקה סנצ'ז, בן 71 מכפר סבא, חיפש עבודה אחרי שיצא לפנסיה - ומדובר במשימה לא קלה. מבוגרים אמנם מתקשים להתקבל לעבודות חדשות, אבל סנצ'ז אינו סבא רגיל, הוא החליט לפתוח את הראש לאפשרויות חדשות והתקבל למשרה בחוות קנאביס.

סנצ'ז, אב ל-3 וסב ל-5, מתעורר מוקדם ומתייצב כל יום ב-5:30 בבוקר בחממה של "שיח מדיקל גרופ", שם הוא עובד בקטיף לצד חיילים משוחררים בעבודה מועדפת ופנסיונרים נוספים. התגובות של חבריו לעבודה שלו כבר לא מפתיעות אותו. "החברים כל הזמן אומרים לי, 'תביא, תביא'", הוא מספר, "רק אישתי מתלוננת על הריח שאני מביא הביתה, אומרת לי להשאיר את הבגדים בחוץ".

כתבות קודמות בסדרה:

זוג ההייטקיסטים שמחפשים עבודה כבר שנה

מנהלת המכירות שפוטרה בקורונה ומחפשת עבודה

סנצ'ז מספר שהעבודה בחממה גורמת לו סיפוק רב אם כי מעולם לא ניסה את התוצרת. "כשהייתי צעיר יצא לי לעשן אבל בגיל שלי אני כבר סיימתי", סיפר. "העבודה בשבילי היא נהדרת, זה מה שאני הייתי צריך. לעבוד עם צעירים זה פלוס גדול כאן, אנחנו עובדים כולם ביחד בצוות, אין פה בעיות ואינטריגות, הכול טוב ויפה".

דנה יהושע היא אחת הצעירות העובדת בחברה אחרי השחרור מהצבא: "יש משהו מיוחד בעבודה בחקלאות ובחיבור לאדמה", היא אומרת. "אנחנו 17 צעירים אחרי צבא שעובדים במועדפת, רובנו בצוות עבודות חוץ וחממות. לצדנו יש בערך 24 עובדים בחברה שעברו את גיל 70 ויש בזה משהו מיוחד. יש להם הרבה ניסיון וסבלנות, זה כמו לעבוד עם סבא וסבתא".

קנאביס רפואי (צילום: Add Weed, unsplash)
קנאביס רפואי. אילוסטרציה|צילום: Add Weed, unsplash

למרות העיסוק של דנה, היא מודה שהיא לא ניסתה קנאביס. "מבחינתי מדובר במוצר רפואי שאנחנו מגדלים בשביל לעזור לאנשים שצריכים אותו. יש חברים שמבקשים דוגמיות בשביל שיוכלו לבדוק את האיכות אבל אין סיכוי שיקבלו".

שיח מדיקל גרופ פועלת בתחום הקנאביס הרפואי משנת 2008 מהמשק המשפחתי של משפחת שריד בשרון. יש לחברה מכירות בהיקף שנתי של כ- 40 מיליון שקל, והסכמי ייצוא בהיקף כולל של מעל ל-2 טון. "נכנסנו לתחום הקנאביס לאחר מותו של בעלי מסרטן", סיפרה חנה שריד (73), אם המשפחה העובדת בחברה. "בזמנו הבן הבכור שלי, שי אברהם, הציע שניכנס לתחום בשביל לתת מזור לסבל הקשה שנגרם מהמחלה, במיוחד אחרי שראינו את הסבל של בעלי. עם הזמן עברנו מגידול של פרחים להתמקצעות בקנאביס רפואי".

העסקת מבוגרים מסייעת לעסק

בחודש שעבר השיק המשרד לשוויון חברתי קמפיין לשילוב מבוגרים בעולם התעסוקה. במשרד מסבירים כי עכשיו, כששוק העבודה חזר לשגרה כמעט מלאה, ישנה הזדמנות לדאוג שהמבוגרים לא יישארו מאחור. כמיליון אזרחים ותיקים חיים כיום בישראל, 80% מהם עצמאיים ופעילים ורבים מהם, מעוניינים להוסיף ולהיות חלק משוק העבודה על אף שהגיעו לגיל פרישה. על פי נתוני המשרד לשוויון חברתי גם גיוון גילי הוא גורם הצלחה מכריע בעולם העסקים של ימינו.

מלבד העלאת המודעות, המשרד מפעיל גם תכניות לעידוד תעסוקת אזרחים ותיקים, כמו למשל תוכנית "דרוש ניסיון". התוכנית כוללת אתר שמהווה מרכז השמה וירטואלי לאזרחים ותיקים, ומוקד טלפוני לסיוע וליווי של האזרחים הוותיקים בתהליך חיפוש העבודה.

תעשיית הקנאביס הישראלית פורחת ומרכזת בשנה מכירות בהיקף של כ-40 טון ומחזור כולל של כמיליארד שקל. בהתאם, הביקוש לידיים עובדות בחוות הקנאביס גדל משמעותית. עם מעל ל-90 אלף מטופלים בישראל, ושיח ער על רפורמה משמעותית הצפויה בענף הקנאביס הכוללת אי הפללה של צרכני קנאביס לפנאי, יכול להיות שבתעשייה הזו נמצא חלק מהפתרון לבעיית האבטלה.