לפני חודש הכריזו ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר כ"ץ באירוע חגיגי על תוכנית סיוע כלכלית, שבראשה מענק של 750 שקל למרבית תושבי ישראל. לאן נעלמה התוכנית ומה הסיכוי שהיא עוד תצא לפועל, כשאנחנו נמצאים חודש בלבד לפני הבחירות? מבירור שערכנו מול הגורמים הרלוונטיים, מסתמן שאת המענק המדובר כבר לא תקבלו, אבל סעיפים אחרים בתוכניות צפויים לעבור.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
עוד לפני פרסום התוכנית לציבור, הזהיר היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט את השר כ"ץ כי הוא מסתייג מהתוכנית בשל סעיפים שעלולים להתפרש ככלכלת בחירות. למרות זאת, כ"ץ ונתניהו יצאו בהבטחה לחלק 750 שקל לכל אדם בוגר, 500 שקל לכל ילד (עד ילד רביעי) ו-300 שקל לכל ילד החל מהחמישי ומעלה – למי שנמצא באחד משבעת העשירונים התחתונים באוכלוסייה.
התוכנית הונחה על שולחנו של מנדלבליט, שצריך כעת להכריע מה יעלה בגורלה. החלטה סופית טרם התקבלה, אבל היועמ"ש לא מוצא כרגע הצדקה משפטית לחלוקת המענקים בתקופת בחירות וגם לא רואה בהם תוכנית שקדמה לה עבודת מטה מסודרת. עם זאת, ישנה סבירות גבוהה שמתוך התוכנית הכלכלית כן יאושרו נקודות אחרות, כאלה שנידונו מראש על ידי אנשי המקצוע. במידה ויאושרו על ידי היועמ"ש, יועברו הסעיפים הללו אל אישור הכנסת והממשלה.
מלבד המענקים לאזרחים, התוכנית שהציגו נתניהו וכ"ץ כוללת פיצויים מוגדלים והטבות שונות לעסקים שנפגעו בתקופת הקורונה. להם הובטחו מענקים שבין 8,000 שקל ל-30,000 שקל ולעסקים חדשים שנפתחו ב-2020 הובטח מענק בשווי 8,000 שקל. לא ברור עדיין מה מתוך זה, אם בכלל, יצא אל הפועל. עלות התוכנית כולה נאמדת בכ-15 מיליארד שקל.
עוד צורפו לתוך התוכנית הכלכלית צעדים שלא בהכרח קשורים לטיפול קורונה אלא כאלה שהמתינו לאישור זה זמן רב. כך למשל, המענק המיוחד לנכים, שקידומו החל עוד לפני פרוץ המגיפה, אושר לפני 11 ימים באופן פרטני על ידי היועמ"ש והועבר לאישור הממשלה. היום (ג') מחאו ארגוני הנכים על כך שהמענק לא עלה לדיון הממשלה בשל מחלוקות קואליציוניות בין כחול-לבן לליכוד.
ההבטחה שאיכזבה את העצמאים
סעיף נוסף שעליו הכריזו ראש הממשלה ושר האוצר – וכבר אושר – התגלה כהבטחה ריקה מתוכן. "דמי אבטלה לעצמאים" שהובטחו במסיבת העיתונאים התבררו כאישור לעצמאים למשוך כסף מתוך קרן הפנסיה שלהם בפטור מקנס.
סעיפים שיש להן היתכנות סבירה לקבל אור ירוק הם הפחתת רגולציה עסקית - הארכת פטור לרישוי עסקים חדשים לשנה, רישוי עסקים בהצהרה בלבד והקפאת רגולציה חדשה לשנה – וגם רפורמות להגדלת השקעות שבמסגרתן קרנות הפנסיה והביטוח יוכלו להשקיע עד 50 מיליארד שקל בהייטק ועד 100 מיליארד שקל בתשתיות.