באוקטובר 2020, פבל רודריגז-פרייל, אספן אומנות ממיאמי, שילם כמעט 67 אלף דולר על סרטון וידיאו של 10 שניות, סרטון שהיה יכול לצפות בו בחינם ברשת. בשבוע שעבר הוא מכר אותו תמורת 6.6 מיליון דולר. איך זה קרה?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מדובר למעשה בסוג חדש של נכס דיגיטלי, נכס שאינו בר חליפין ומכונה בקיצור NFT, אשר מבוסס על טכנולוגיית הבלוקצ'יין שמאפשרת לאמת פריטים באופן ציבורי כיחידים במינם, בניגוד לאובייקטים מקוונים מסורתיים שניתן לשחזר בלי סוף.

הנכסים הדיגיטליים החדשים הללו הפכו לפופולריים במיוחד במהלך מגפת הקורונה, וחובבים ומשקיעים הוציאו סכומי כסף עצומים על פריטים מקוריים שקיימים רק ברשת. NFT הוא נכס שלא ניתן להחליפו במוצר זהה לו, על בסיס הדמיון ביניהם. כל נכס כזה הוא יחיד במינו, ממש כמו יצירת אומנות מקורית בעולם האמיתי, לעומת נכסים ברי החלפה כמו דולרים או מניות (ניתן להחליף דולר בדולר, או מניה של חברה מסוימת במניה אחרת של אותה חברה).

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by beeple (@beeple_crap)

רודריגז-פרייל רכש סרטון של האומן הדיגיטלי הפופולרי ביפל, ששמו האמיתי הוא מייק וינקלמן. בסרטון מופיע דונלד טראמפ ענק שמתמוטט לקרקע, והגוף שלו מתמלא בסלוגנים בתוך תפאורה נינוחה ואידילית. הסרטון אומת על ידי בלוקצ'יין, כיצירה המקורית. כלומר, מאחורי היצירה יש תשתית של בלוקצ'יין שמוכיחה את מעברי הבעלות שהמוצר עשה עד שהגיע לידיו של רודריגז-פרייל, כמעין חתימה דיגיטלית לאישור המקוריות של הפריט.

"אתה יכול להיכנס ללובר ולצלם את המונה ליזה, אבל אין לזה שום ערך כי אין לזה מקור או היסטוריה של עבודה", הסביר רודריגז-פרייל את רכישתו. לטענתו הוא קנה לראשונה את היצירה של ביפל בגלל העניין שגילה ביצירתו של האומן האמריקני. "האמת הפשוטה היא שהיצירה הזו היא מאוד מאוד יקרה בגלל מי שעומד מאחוריה".

"אם אתה מעביר 10 שעות ביום מול המחשב, או 8 שעות ביום בזירה הדיגיטלית, אז אומנות בזירה הדיגיטלית הופכת להיות מאוד הגיונית – כי זה העולם עצמו", הסביר לרויטרס אלכס אטהלה, מייסד שותף של OpenSea, פלטפורמה למכירת NFT, שמספרת על צמיחה של עשרות מיליונים בשנה האחרונה. עם זאת, בזמן שהכסף זורם לאותם נכסים, ראוי לציין שתמיד ישנה אפשרות שמדובר בבועה ושהנכסים הללו מוערכים בשווי מוגזם.