השנה האחרונה הייתה בסימן הקורונה ונראה שמקבלי ההחלטות שכחו ממשבר הנדל"ן. אתמול (שני) קיבלנו לכך תזכורת עם פרסום מדד מחירי הדיור ובו זינוק של 4.2% בשנה. אז מה גרם לזה, איך אפשר להרוויח מהמגמה, מה הצפי לעתיד והאם הממשלה הייתה יכולה לעשות משהו כדי למנוע זאת? שלושה גורמים בכירים בשוק הנדל"ן השיבו על השאלות האלה, והקונצנזוס פסימי במיוחד - חלום הדירה הולך ומתרחק.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"בהחלט רואים בשטח הרבה יותר מכירות, למעשה אחרי כל סגר שהיה ב-2020 הייתה התפרצות של ביקושים. גם אנשים שחששו להגיע למשרדי המכירות לא היססו לקיים איתנו שיחות דרך זום, הגיעו וקנו דירות", תיאר את המצב רון אבידן, מנכ"ל חברת "אזורים".

אז איך זה קרה? איך יכול להיות שלמרות המשבר הכלכלי הגדול ביותר שידעה המדינה בשנים האחרונות, הביקוש לדיור רק הולך וגדל?

לטענת אוהד דנוס, לשעבר יו"ר לשכת השמאים, יש לתופעה הזו הסברים רבים: "קודם כל הרבה מאוד אנשים המשיכו לקבל משכורות, המשיכו להתפרנס והמשיכו לחסוך את הכסף - הכסף לא בוזבז, מדברים על מאות מיליארדים שיושבים. העניין הזה, יחד עם הירידה בהתחלות הבנייה והירידה בגמר הבנייה, וההכרה שלהשקיע בישראל זה הדבר הנכון, בטח בשנים הקרובות, יחד עם כל מיני סוכריות שהממשלה חילקה, הביאה את האנשים לעשות הרבה עסקאות".

אוהד דנוס, לשעבר יו
אוהד דנוס, לשעבר יו"ר לשכת השמאים|צילום: שחר שירזי

גם אבידן ראה השנה את המשקיעים מניעים את שוק נדל"ן: " המשקיעים חזרו ובגדול, נמנעה מהם האפשרות לקנות בחוץ לארץ בתוך משבר הקורונה, הבורסה גרמה להרבה כאבי בטן והם גם הבינו שמחירי הדירות ימשיכו לעלות, ולכן מבחינתם השקעה בדירות היא פחות בשל התשואה ויותר בשל פוטנציאל עליית הערך בהמשך".

אך לא רק המשקיעים רכשו דירות, גם הזוגות הצעירים לא נתנו לקורונה לעצור אותם ורכשו דירות למגורים. לטענת המומחים, מדובר בתוצאה ישירה של הוואקום השלטוני בתחום.

יועצת הנדל"ן, שרון בן צבי, הסבירה: "אין לנו כרגע יציבות ממשלתית, זו אחת הסיבות לעליות המחירים, אין תוכנית ממשלתית - לא מחיר למשתכן ולא מע"מ 0. באזור הזה ישנה אפשרות לעליית מחירים. בנוסף, לגבי הזוגות הצעירים, המשכנתה שהפכה להיות ידידותית יותר לצעירים, גם היא תמרצה אותם לקחת החלטה ולקחת עכשיו משכנתה".

 רון אבידן, מנכ
רון אבידן, מנכ"ל אזורים|צילום: ליאת פדרמן, גלובס

אבידן תיאר תמונה דומה: "אנחנו רואים בשטח את הזוגות הצעירים שמגיעים לרכוש דירה, שהפסיקו לחכות לירידת מחיר, והבינו שאין תוכנית שתחליף את מחיר למשתכן".

וכשמסתכלים על מדיניות הממשלה, מה הצפי לעתיד?

"עשור של ניסיונות שאנחנו עוברים, כשהאחרון הוא כשניסו לרכז את כל הסמכויות במקום אחר, וראו שכשזה קורה וכשיש טעויות – הן גדולות מאוד", הסביר דנוס. "עכשיו פיצלו חזרה, העבירו את היחידות הממשלתיות למשרדים המקוריים שלהם, ואנחנו רואים מצב שהוא הרבה יותר בעייתי, כי כרגע אין בעל בית. אין מישהו שלוקח אחריות על שוק הנדל"ן, אין מי שאומר – אני אחראי ואני אדאג לזוגות הצעירים ולמעמד הביניים".

שרון בן צבי, יועצת נדל
שרון בן צבי, יועצת נדל"ן

"אנחנו בבעיה קשה כרגע כי אנחנו יודעים שלא תהיה שום בשורה מהממשלה, הממשלה בגרעון היסטורי, היא לא יכולה היום לטפל בשוק בכלים שהיא טיפלה בהם טרום משבר הקורונה. אנחנו רואים שליצמן נכנס למשרד, החזיר את ספסור הקרקעות של רמ"י (רשות מקרקעי ישראל) באזורי הביקוש, על מנת להעביר כספים לפריפריה.

"הם מהמרים שוב על הפריפריה, הימור שנכשל בשלוש ממשלות שונות שהמציאו לנו פטנטים והם לא לומדים. לנוכח הסקירה של משרד הבינוי והשיכון מלפני שבועיים - יש לנו למעשה המלצת קנייה לא שלי, אלא של ממשלת ישראל".