איך מתחילים להשקיע בבורסה? העקרונות הבסיסיים: עולם ההשקעות לא מפחיד כמו שרבים מאיתנו חושבים. החשש הטבעי של רוב האנשים מכניסה לבורסה נובע מהעובדה הפשוטה שאף אחד לא מלמד את זה בשום מקום. אך למעשה הכסף של כולנו נמצא בבורסה, בין אם אנחנו רוצים בכך ובין אם לא. הפנסיה שלנו שם, קופות הגמל וקרנות ההשתלמות שלנו שם, ואם לא נוכל לעשות את זה בעצמנו נצטרך לתת לאנשים אחרים לדאוג לחסכונות שלנו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בדיוק בגלל זה N12 בשיתוף ביזפורטל הקימו את מתחם ההשקעות - השער שלכם לעולם הבורסה. לשם כך בנינו 3 תיקי השקעות שמהווים דוגמאות לתיקים בסיסיים אשר מותאמים לצרכים של רבים מאיתנו: תיק בסיכון נמוך, תיק בסיכון בינוני ותיק בסיכון גבוה. בשלב הראשון נדבר על העקרונות הכלליים להשקעה חכמה, בטוחה ורציונלית.

הכלל הראשון: תשואה הולכת יחד עם סיכון

הדבר הראשון שצריך להכיר כשנכנסים לעולם ההשקעות הוא המכשירים המרכזיים שניתן להשקיע דרכם: בשוק ההון אלו מניות ואגרות חוב - אלה חומרי הגלם שמרכיבים את תיק ההשקעות שלכם. 

מניות הן שיעור בעלות מסוים בחברה או בעסק: כלומר רכישת מניות הופכת אתכם לשותפים ולמושפעים ישירות מגורל העסק שאת מניותיו רכשתם. זה יכול להיות רווחי מאוד כשהעסק מרוויח, אך מסוכן מאוד כשהעסק מפסיד.

אגרות חוב לעומת זאת הן הלוואות: כלומר ברכישת אג"ח אתם מלווים סכום של כסף לגוף שממנו רכשתם, ובתום התקופה המצוינת תקבלו את כספכם חזרה בתוספת ריבית. אג"ח ניתן לרכוש מהמדינה, דבר שמוריד את רמת הסיכון לאפסית ממש, או מחברות פרטיות. כך או כך, הגוף שממנו רכשתם את האג"ח מחויב להחזיר לכם את ההלוואה, ולכן הסיכון ברכישת אג"ח מחברות הוא האפשרות שהחברה תגיע למצב כלכלי שימנע ממנה להחזיר את הכסף לנושים שלה, אתם ביניהם. 

בשוק ההון כולם רוצים להרוויח, אבל כדי להרוויח צריך להסתכן

כלל הברזל הוא שככל שהתיק מוטה יותר למניות כך הוא מסוכן יותר, ובהתאם על פני זמן הוא יספק לכם תשואה עודפת, גבוהה יותר. על פי כל המחקרים הסטטיסטיים השקעה במניות לאורך זמן משתלמת יותר מהשקעה באג"חים. 

לכן לרוב ממליצים לצעירים להשקיע יותר במניות, ולמבוגרים להשקיע בצורה סולידית יותר. ההיגיון מגיע מהיסטוריה ארוכה שבה שווקים אמנם נקלעו למשברים, אך תיקנו את עצמם ועלו בחזרה. לכן אם אתם צעירים ושוק המניות קרס, לא נורא (בהנחה שזו השקעה לטווח ארוך), השוק יתקן ותחזרו להרוויח. אבל אם אתם מבוגרים ושוק המניות קרס, אולי לא תספיקו לראות את התיקון או להינות ממנו, ולכן עדיף לשמור על סולידיות בהשקעה.

זמן ארוך לעומת זמן קצר

הגיל של המשקיע הוא לא כל הסיפור, נושא מהותי נוסף, שבמידה רבה מהווה את הבסיס להשקעה על בסיס גיל, הוא תקופת החיסכון.

טווח ארוך: כסף שמושקע לאורך מספר שנים. כמו למשל כספי הפנסיה שלכם ולרוב גם קופות גמל. יש לציין שאמנם הפנסיה לרוב מופרשת דרך השכר שלכם, אך יש לכם כמובן אפשרות לחסוך ולהשקיע באופן עצמאי ובכך להגדיל את החיסכון הפנסיוני שישמש אתכם לאחר הפרישה.

טווח קצר-בינוני: כסף שמושקע למספר שנים בודדות, ומלכתחילה נועד להוצאה בתום שנים אלו. קרנות נאמנות לדוגמא מהוות השקעה לטווח קצר-בינוני.

הגישה הפאסיבית

למרות ההסבר על מניות ואג"ח, אתם לא נדרשים להבין ולעקוב אחרי התשואות של מניות ספציפיות, אחרי אגרות חוב ואחרי הריביות. אין צורך בהתעמקות בדוחות כספיים של חברות שונות, תחזיות וניתוחים כלכליים. כלל האצבע - מניות מסוכנות יותר בטווח הקצר ומניבות יותר בטווח הארוך - הוא הכלל שיוביל אותנו. 

תיקי ההשקעות שבנינו ב-N12 בשיתוף ביזפורטל מבוססים על עקרון ההשקעה הפאסיבית: הם כוללים קרנות מחקות וקרנות סל שמחזיקות במניות ואגרות חוב. אלו מכשירים שעוקבים אחרי מדדי מניות ומדדי אגרות חוב, וכך בעצם נמנע מכם הצורך להבין לעומק על כל חברה וחברה.

לקריאה נוספת על שוק ההון:

אתר ביזפורטל

מתי להיכנס לבורסה?

נסביר זאת בדוגמא: תוכלו לראות בתיקים קרן מחקה על מדד ת"א 35. מדד ת"א 35 הוא מדד שעוקב אחר 35 המניות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר הנסחרות בבורסה לניירות ערך בתל אביב. חלקה של כל אחת מהמניות במדד שווה לשווי השוק היחסי שלה. המדד דינמי, כלומר כאשר שוויה של אחת המניות שבתוכו יורד, ומניה שאינה נמצאת במדד שווה יותר, הן מתחלפות - זו נכנסת למדד וזו יוצאת ממנו. 

הקרן המחקה של המדד תשיג את התשואה של המדד, מבלי לשבור את הראש בלנהל את התיק ולקנות ולמכור באופן שוטף מניות.

למה דווקא גישה פאסיבית?

בחירה בהשקעה בקרנות מחקות וקרנות סל אינה עצלות. סטטיסטית, ניהול אקטיבי (כלומר קנייה ומכירה של מניות בודדות לפי שווין ולפי ההערכות לגביהן) לא מספק לאורך זמן תשואות כמו התשואה של המדד.

בנוסף מנהלי השקעות שבוחרים לעשות שינויים שוטפים בתיקים שלהם על פי אנליזה או הערכות אחרות, לא מצליחים כמעט אף פעם "להכות את המדד", וגם אם יש בודדים שעושים זאת, הסיכוי להמר עליהם מראש הוא קלוש.

ועל כן בתיקים שלנו בחרנו להשקיע דווקא בקרנות עוקבות מדדים או "קרנות פסיביות". מלבד זאת חשוב לציין – דמי הניהול בהן נמוכים משמעותית מאשר במכשירים של ניהול אקטיבי.

בניית תיק השקעות

לסיכום, כשמחליטים להשקיע צריך להביא בחשבון מספר פרמטרים קריטיים: גילכם, טווח ההשקעה, הצרכים שלכם והיכולת שלכם לקחת סיכונים, במילים אחרות - עד כמה אתם מוכנים "לסבול" הפסדים. לכן, אין תיק אחד שמתאים לכולם. 

עקרונות ההשקעה

פיזור סיכונים: בתחום המניות לא נשקיע רק במדדים ישראלים או אמריקנים, ולא נשקע רק בתחום התעשייה, המתכות או הטכנולוגיה. אנו נפזר את המניות על השווקים הגלובליים כדי להגן על התיק מקריסה במקום אחד או אפילו במספר מקומות. זו אמנם לא הגנה מלאה, הרי השווקים משפיעים זה על זה ובמקרים רבים שוק המניות האמריקני משליך על שאר שווקי העולם, ובכל זאת אין תיאום מלא ביניהם. לכן פיזור מקטין את הסיכון.

אגרות חוב: אגרות חוב היום הן לא כלי אטרקטיבי במיוחד בגלל הריבית הנמוכה שמונהגת על ידי הבנקים ברחבי העולם. מכיוון שמדובר בהלוואה הריבית שמתקבלת מאג"חים מושפעת ישירות מהריביות בבנקים, ועל כן גם היא נמוכה. איש לא רואה באופק עליית ריבית, ולכן אין צפי לכך שהמכשיר הזה יספק תשואות גבוהות במיוחד. מנגד, עליית ריבית פתאומית גם לא תועיל לאג"חים שאנחנו מחזיקים בידינו. העלאת ריבית כזו תוריד את ערכן של אגרות החוב מתקופת הריבית הנמוכה, והן עלולות לצנוח.

לכן בתיקים שבנינו בחרנו באגרות חוב קצרות יחסית (כלומר שמועד פקעתן קרוב), בעיקר מקומיות-ישראליות, בעיקר קונצרניות (כלומר של חברות גדולות) ומדורגות טוב. כך המרכיב הזה בתיק שומר על ביטחון, מתוך ידיעה שהתשואה שנפיק ממנו תהיה נמוכה.

עקרונות נוספים:

- ניסיון למצוא את הקרן הכי זולה בקטגוריה.

- בהשקעה בקרנות נמנע מחשיפה למט"ח (מטבע חוץ) - כך נבטל השפעה של שינויים בשערי המטבע מול השקל על תיק ההשקעות שלנו.

- איזון התיק אחת לתקופה: כלומר, אם מרכיב מסוים בתיק עלה או ירד, אחרי מספר חודשים נבחן ונעשה שינויים בתיק ההשקעות.

עכשיו, אחרי שקראתם והפנמתם את העקרונות התאורטיים והבסיסיים להשקעה בבורסה, אתם מוזמנים לעבור לתיקי ההשקעות שלנו, לעקוב אחריהם ולהבין איך נבנה כל תיק באופן ספציפי.

 

* מובהר בזאת כי אין לראות בתכנים המופיעים בעמוד זה משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הנו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ או ניהול השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים הייחודיים של כל אדם. מובהר בזאת כי כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.